Eläinlääkärin asiakkaita kiusaavat kesällä kutinat, kuumuus ja kyyn pistot

Monet eläinlääkärikäynnit voitaisiin välttää maalaisjärjellä ja ennaltaehkäisyllä.

Eläinlääketieteen kandidaatti Minna Lehtinen laskee labradorinnoutaja Empulle painoindeksin mukaista oksennuslääkeannosta Heinolan Eläinlääkäriasemalla.

Koira on emäntänsä Eeva Kärkkäisen mukaan aivan toivoton imuri, kaikki irtonainen eteen osuva syötävä katoaa koiran suuhun.

– Tällä kertaa oli valitettavasti käsilaukku unohtunut auki. Emppu oli nautiskellut pussillisen rusinoita muovipakkauksineen, kokonaisen purkkapaketin ja ainakin osan huulipunaa. Lapsiperheessä ei aivan joka sekunti ehdi seurata koirankaan kohelluksia. Tämä ei valitettavasti taida jäädä viimeiseksi käynniksemme eläinlääkärissä, Kärkkäinen huokaa.

Emppu itse makoilee pihanurmikolla varjossa toipumassa tyhjennyksestään. Toinen lääkeannos annetaan varttia myöhemmin.

Palataanpa Lehtiseen. Porlammilta kotoisin oleva ja Helsingissä opintojaan suorittava nuori nainen oli tämän jutun tekemisen aikaan eli kesällä 2021 töissä Heinolassa ensimmäistä, niin sanottua kandikesäänsä.

Eläinlääketieteen opiskelijat saavat viidennen opiskeluvuotensa keväällä oikeudet harjoittaa ammattiaan. Kesäkuun hän työskenteli Kouvolassa, mutta siirtyi heinäkuun alusta Heinolaan.

– Minua kiinnostavat erityisesti pieneläimet, haluaisin erikoistua niihin valmistumisen jälkeen. Onneksi suurin osa Heinolan vastaanoton asiakkaista onkin nimenomaan lemmikkieläimiä. Kiirettä on viime aikoina pitänyt.

Käydäänpä läpi yleisimpiä kesäohjeita lemmikkieläimien emännille ja isännille; ensimmäisenä ja ehkä vakavimpina erilaiset myrkytykset.

– Rotanmyrkkytapauksia on tullut vastaan viime aikoina onneksi vähän. Ikävintä näissä tilanteissa on se, että tarkkaa diagnoosia emme pysty antamaan, ainoastaan oireidenmukaisen hoidon.

Lehtinen kehottaa soittamaan heti lähimpään eläinlääkäriin tai päivystävään yksikköön, jos on pienintäkään epäilystä, että eläin on syönyt jotakin myrkyllistä.

Erityisen tärkeää hänen mukaansa olisi, että asiakkaat todella jättäisivät vastaajaan siirtyvän puhelun päätteeksi yhteystietonsa ja mahdollisimman selkeän viestin.

– Älkää soittako useita kertoja numeroon, se ei nopeuta asiaa yhtään, päinvastoin. Me esimerkiksi puramme koko ajan vastaajaviestejä ja osaamme asettaa niiden perusteella asiakkaat kiireellisyysjärjestykseen.

Kotiapteekkiin Lehtinen neuvoo varaamaan aina muutamia perustuotteita.

Apteekeissa myydään nestemäistä vetyperoksidia oksennuslääkkeeksi hätätilanteisiin. Sitä tulee kuitenkin käyttää vain eläinlääkärin puhelinkonsultaation mukaisesti.

Lääkäri määrittää annostuksen ja vetyperoksidin käyttöä ei suositella, jos eläin on niellyt jotakin syövyttävää. Tällöin oksentamisen yhteydessä sama aine kulkee kahdesti ruokatorven kautta.

Lääkehiiltä kannattaa varata kotiin, mutta senkin käyttö tulee varmistaa puhelimitse.

Ampiaisten pistoksiin auttaa kyypakkauksen kortisoni. Itse kyyn puremiin sitä yllättäen käytetään vain, jos eläimellä on akuutteja hengitysvaikeuksia. Tärkeintä kyyn pureman jälkeen on, että eläin ei liikkuisi ollenkaan ja se saataisiin mahdollisimman nopeasti klinikalle tiputukseen.

Kyyn pureman hoitoon klinikalla kuuluu aina suonensisäinen nesteytys, mikä on erityisen tärkeää munuaisten toiminnalle. Nesteytyksen lisäksi eläimelle annetaan kipulääkitystä ja sen veriarvot laitetaan seurantaan. Veriarvot mitataan ensin viikon kahden ja sitten noin kahden kuukauden kuluttua puremasta. Elimelliset muutokset ovat salakavalia, eivätkä ne näy ulospäin välttämättä mitenkään.

– Muistuttaisin vielä, että kyy kuuluu Suomen luontoon. Purressaankin se viimeiseen saakka välttää tuhlaamasta myrkkyä, joka on tarkoitettu saalistamiseen. Emmehän lietso kyyvihaa!

Turkin hoidossa kesäkuumilla auttaa Lehtisen mukaan ennen kaikkea ennakointi.

– Turkki tulee pitää mahdollisimman kevyenä: tähän auttavat klippaus ja trimmaus lyhyeksi sekä takkujen poisto. Pääasia on, ettei se haudo ihoa. Allergiat tulee hoitaa tasapainoon ennen kuumia kelejä.

Koiran hot spot eli äkillisesti ilmenevä pinnallinen kostea ihotulehdus voi olla todella kivulias.

– Se iskee harvemmin terveelle eläimelle, yleensä taustalla on taipumusta hiivaan. Vastaanotolle tulevat samat koirat saman vaivan takia kesästä toiseen, Lehtinen huokaa.

Uiminen on hyvää kesäliikuntaa koirillekin, kunhan muistaa kuivata turkin huolellisesti jälkeenpäin.

Eläimiä ei pidä päästää juomaan tai uimaan sinileväiseen veteen. Jos vahinko on päässyt käymään, turkki pitää pestä, huuhdella ja kuivata huolellisesti. Myrkytysoireissa tai -epäilyn yhteydessä eläin viedään välittömästi eläinlääkäriin.

Punkeille löytyy apteekeista erilaisia vaihtoehtoja, kannattaa kokeilla, mikä toimii juuri oman eläimen kanssa. Esimerkiksi uivan lemmikin omistajan on huomioitava vesistöt.

– Punkkien levittämät sairaudet ovat todella työläitä hoitaa. Ennaltaehkäisy on tässä asiassa helppo ja halpa hoitokeino.

Turkin pituus sekä oma asuin- ja liikkumisalue ratkaisevat, tarvitaanko ennaltaehkäisyä. Säännöllinen punkkitarkistus lyhytkarvaisella eläimellä onnistuu vielä 24 tunnin säännön sisällä.

Helteillä eläimiä ei pidä jättää valvomatta autoihin ilman ilmastointia.

– Jos eläin on saanut lämpöhalvauksen, sen elvyttämisessä tulee varoa liian nopeita ja suuria lämpötilaeroja, Lehtinen alleviivaa.

– Lämpöhalvaukseen voi todellakin kuolla! Eläintä tulee sivellä mukavan viileällä vedellä hanan alla ja se tulisi pikaisesti saada juomaan vettä.

Myös kovilla helteillä lenkkeilyä pitäisi miettiä tai ainakin jättää se myöhäiseen iltaan. Tien ja asfaltin pinnan lämpötila nousee nopeasti polttavaksi tassujen iholle. Lisäksi lyhytkuonoisten koirarotujen hengityksen jäähdytysjärjestelmä ei toimi normaalilla tavalla.

Kannattaa yleisesti seurata perusterveenkin eläimen vireystilaa. Jos veto tuntuu olevan poissa pitemmän aikaa, syynä ei ehkä olekaan aina automaattisesti pelkkä helle. Voi olla aiheellista tarkistaa, olisiko jokin piilevä sairaus päässyt aktivoitumaan.

Lehtinen toivookin, että omistajat tuntisivat lemmikkiensä normaalit, terveenä mitatut veriarvot. Näin kaikki poikkeamat ilmenevät heti vastaanotolle tullessa.

Vielä yksi ehdoton vinkki kesäkotiapteekkiin: jokaiselle kissalle ja koiralle kannattaa ostaa varalta oma kauluri.

Iski sitten korva- tai silmätulehdus, ötökänpurema tai allergia, ensihoitona mirrille tai murrille heti kauluri päälle. Se estää rapsuttelut ja kosteuden, lian ja bakteerien pääsyn ärtyneisiin kohtiin sekä helpottaa jatkohoitoa.

– Ja eläinlääkärin viimeinen toive kotikonsteihin turvautuville eläinten omistajille: älkää odottako liian kauan vastaanotolle soiton ja lähdön kanssa. Kysykää ennen kuin aloitatte kotona kaikenlaisten lääkkeiden käytön. Surullisimpia tapauksia ovat ne, joissa olisimme voineet rauhoittaa ja hoitaa eläimen, mutta jo kotona annettu lääkitys, vesi tai ruoka estivät sen.

Tämä juttu on julkaistu Itä-Hämeen Kesälehdessä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut