SPR kerää tänään ruoka-apua Heinolan ukrainalaisille

Heinolalaiset haluavat yhä auttaa sotaa pakenevia ukrainalaisia, vaikka katastrofi onkin jatkunut odotettua pidempään. Ukrainan sotapakolaisille apua antavat järjestöjen ohessa myös yksityiset ihmiset, joiden merkitys avunantajina on sodan pitkittyessä korostunut entisestään.

Apua tarvitaan taloudellisesti, asumisjärjestelyissä sekä arkipäiväisten asioiden järjestämisessä. Monet ukrainalaiset kaipaavat avun lisäksi työtä ja merkityksellistä tekemistä.

Kirkon Ulkomaan Avun (KUA) lipaskeräykset ukrainalaisten hyväksi tuottivat kevään aikana reilut 2 800 euroa. Diakoniatyön kautta on myös lahjoitettu erilaisia kodin tarvikkeita.

– Auttaminen on Heinolassa mielestäni rauhallisen aktiivista. Saapuville perheille on löytynyt tarvittavaa apua. Heinolassa tehdään upeaa yhteistyötä eri tahojen kanssa, Heinolan seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä Tarja Soppi kertoo.

SPR:n Heinolan osastossa Ukraina-operaatio alkoi Suomen Punaisen Ristin maaliskuun alussa käynnistämällä hätäapukeräyksellä.

– Saimme lipaskerääjiä hyvin liikkeelle ja rahaa kertyi 4 300 euroa. Tulos oli lähes kaksinkertainen tavanomaiseen Nälkäpäivän lipaskeräykseen verrattuna, kertoo puolestaan SPR:n Heinolan osaston keräystoiminnasta ja tiedotuksesta vastaava Merja Ojansivu.

SPR:n keräämät varat päätyvät järjestön katastrofirahastoon, joka rahoittaa Punaisen Ristin avustustoimintaa.

Auttamisen verkostot ovat tiivistyneet.

Merja Ojansivu

SPR on toimittanut Heinolaan keväällä muuttaneille pakolaisille materiaaliapua, kuten vaatteita, liinavaatteita, astioita ja huonekaluja.

– Ruoka-apua ovat saaneet lähinnä lapsiperheet eli perheet, joissa on äiti ja lapsia. Keräysten tulos on ollut hyvä ja perheet ovat voineet täydentää ruokavarastoa hiukan pidemmäksikin aikaa, Ojansivu lisää.

Heinolaa lähin Suomen Punaisen Ristin ylläpitämä vastaanottokeskus sijaitsee Lahdessa ja myös Heinolassa asuvat ukrainalaiset ovat Lahden keskuksen kirjoilla.

– Ukrainasta pakolaisina tulleet saavat Suomessa tilapäisen suojelun statuksen. Heille maksetaan vastaanottorahaa, joka on aikuiselle 323 euroa ja lasta kohti 206 euroa. Tällä rahalla on katettava kaikki kulut, joten on selvää, että pakolaiset tarvitsevat paljon muutakin apua, Ojansivu selventää.

Suomen Punainen Risti on välittänyt katastrofirahastostaan apua noin kahdeksan miljoonaa euroa avustusoperaatioon Ukrainassa ja sen lähialueilla. Paikalle on lähetetty katastrofivalmiusyksikön lisäksi muun muassa terveydenhuollon, psykososiaalisen tuen ja viestinnän asiantuntijoita.

Ojansivu sanoo auttamisessa tärkeintä olevan perustarpeiden huomioiminen. Se, että ihmisille tarjotaan ruokaa, lämpimiä vaatteita ja katto pään päälle.

Halua auttaa löytyy, vaikka monia painaa huoli myös omasta taloudesta.

– Ihmisillä on huolia ruuan ja energian kallistumisen vuoksi ja voidaan ajatella, ettei yksinkertaisesti jakseta kantaa huolta vielä Ukrainan pakolaisistakin, Ojansivu sanoo.

Apua kuitenkin annetaan edelleen, eikä auttamishalu näytä vähentyneen, vaan muuttaneen hieman muotoaan. Auttamisen verkostot ovat tiivistyneet, kun auttajat ja pakolaiset ovat löytäneet sujuvat ja tehokkaat tavat toimia.

Ojansivu sanoo olevansa yllättynyt ihmisten auttamishalusta ja jaksamisesta.

– Uskon, että hyviä tekoja on maailmassa enemmän kuin pahoja. Se antaa voimaa kaikkeen auttamistyöhön.

Tänään tiistaina Punaisen Ristin Heinolan osasto järjestää kolmannen ruokakeräyksen Ukrainasta Heinolaan tulleille pakolaisille. Keräys järjestetään Heinolan Citymarketissa, jossa asiakkailla on mahdollisuus lahjoittaa ruokatavaroita omien ostosten yhteydessä.

Heinolan osaston puheenjohtaja Outi Salo toivoo, että pakolaisia jaksettaisiin edelleen auttaa.

Heinolassa on arviolta kolmisenkymmentä Ukrainasta tullutta tilapäisen suojelun statuksella olevaa pakolaista.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut