Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Raketteja ammuttiin Heinolassa sallitun ajan ulkopuolella – "Koiramme ei uskaltanut mennä ulos kahteen päivään"

Heinolan Vierumäellä asuva koiranomistaja Mirkka Helenius on tuohtunut siitä, etteivät kaikki ihmiset noudata ilotulitteiden käyttöön asetettua aikarajaa. Hän muistuttaa, että paukuttelu aiheuttaa usein lemmikeille pitkäkestoista stressiä, joka vaikuttaa pahimmassa tapauksessa eläimen koko loppuelämään.

Vierumäellä rakettien ammuskelu alkoi tänä vuonna etuajassa ja jatkui vielä uudenvuodenpäivän iltana. Itä-Hämeen saamien tietojen mukaan ilotulitteita on ammuttu vuodenvaihteen jälkeen ainakin Jyrängössä.

– Moni koiranomistaja luotti aiempiin vuosiin ja ajatteli ulkoiluttaa koiransa noin kello 16–17 aikaan, kuitenkin hyvissä ajoin ennen iltakuutta. Nyt ammuskelu alkoi jo kello 16 aikaan ja jatkui sallitun ajan jälkeen. Koiramme pelkäsi yhtäjaksoisesti kello 16–3.30, Helenius kertoo.

Seuraavana päivänä koira lähti omistajiensa kanssa reippaasti ulkoilemaan, mutta iltalenkillä se säikähti, kun raketteja ammuttiin ulkoilureitin lähellä noin kello 19.30. Tapaus pelästytti koiran niin pahasti, ettei se uskaltautunut ulkoilemaan kotikulmillaan kahteen päivään.

Helenius kuljetti koiraa tarpeilleen autolla rauhalliseen ympäristöön, jossa eläin koki olevansa turvassa. Kotona se reagoi edelleen koviin ääniin, kuten auton oven kolahduksiin.

Toistaiseksi Helenius on vienyt lemmikkinsä hoitoon työpäiviensä ajaksi, jottei sen tarvitsisi pelätä ääniä yksin ollessaan.

– Toivoisin ihmisten ymmärtävän, että kovien äänien pelko on joillakin koirilla hyvin vahva, vaikka se olisi koulutettu ja rauhallinen muina aikoina, hän sanoo.

Ilotulitteiden käyttö on poikkeuksellisesti sallittua vuodenvaihteessa kello 18–02. Muina aikoina se on luvanvaraista, muistuttaa Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen palotarkastaja Ari Holopainen.

– Rajoitusten taustalla on ilotulitteiden käytöstä aiheutuvien haittojen minimointi, Holopainen sanoo.

Jos ilotulitteita halutaan käyttää esimerkiksi hää- tai syntymäpäiväjuhlissa, asiasta on tehtävä kirjallinen ilmoitus pelastuslaitokselle.

Päijät-Hämeessä ilmoitusta ei vaadita elokuun viimeisen viikon lauantaina eli venetsialaisten aikana kello 18–24, mikäli ilotulitteita käytetään taajaman ulkopuolella vesistöjen läheisyydessä. Jos venetsialaisia vietetään Päijät-Hämeen ulkopuolella, ilmoitusvelvollisuus tulee tarkistaa paikalliselta viranomaiselta.

Etsijäkoiraliiton vapaaehtoiset neuvojat ja etsijäkoirakot auttoivat vuodenvaihteessa 27 lemmikin omistajaa, joista 18 oli niin sanottuja ilotulitekarkureita. Näiden lisäksi neuvonta- ja etsintäapua sai viisi henkilöä, jotka onnistuivat saamaan kiinni jonkun toisen omistaman karkulaisen.

Kaikki liiton hoidossa olleet karkurit on saatu kiinni lukuun ottamatta leopardigekkoa, joka ilmoitettiin kadonneeksi maanantaina.