Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Eduskuntavaalit 2023 | Kirsi Lehtimäki: ”Minulla on kokemusta, tietoa, tunnetta ja tahtoa”

Työsuojeluvaltuutettu, 56-vuotias heinolalainen Kirsi Lehtimäen katsoo, että SDP:n moniäänisyys on puolueelle vahvuus.

Kohti vaaleja 4/9

Itä-Häme esittelee alueen eduskuntavaaliehdokkaat.

Suomessa on yhtäaikaisesti paljon työttömiä ja toisaalta moni ala kärsii työvoimapulasta. Nimeä keinoja, joilla hoitaisit Suomen työllisyystilannetta.

Meillä on vaikeutuva työvoimapula, koska työikäisen väestön osuus supistuu. Työelämässä tarvitaan suuri asennemuutos, jolla löydämme paremmin tilaa myös osatyökykyisille, koska työvoimavajetta ei pystytä korvaamaan pelkästään työperäisellä maahanmuutolla. Sitäkin tarvitaan. Koko Eurooppa ikääntyy ja kilpailemme muiden Euroopan maiden kanssa työvoimasta. Osa-aikainen työ pitää olla mahdollista nykyistä sujuvammin erilaisissa elämäntilanteissa. Se tukee myös työelämässä jaksamista. Varmistamme, että tulevaisuudessa työikäiset jaksavat tehdä pitkät työurat uupumatta. Työhyvinvoinnin ja jaksamisen tuesta on paljon tietoa, jota on hyödynnettävä nykyistä paremmin. Toinen näkökulma: nyt tarjotusta työstä suuri osa on osa-aikatyötä, jota osa hakijoista ei pysty ottamaan vastaan, koska sen palkalla ei tule toimeen. Osa-aikaisen työn tekeminen on nykyistä paremmin huomioitava sosiaaliturvaa uudistettaessa. Alanvaihtaminen ja uudelleen kouluttautuminen, jossa aikaisempi osaaminen tunnistetaan, pitää olla taloudellisesti mahdollista ja sujuvaa. Tässä on edistytty, mutta parantamisen varaa on edelleen. Työttömyyden hoidossa pitää olla nykyistä vahvempi panostus työttömyyden alkuvaiheeseen. Työttömyyden pitkittymistä on torjuttava, koska pitkittymisen myötä ongelmia kertyy lisää ja työllistyminen vaikeutuu. Ei suuria muutoksia työttömien etuuksiin. Pitkäaikaistyöttömyyden hoitaminen on oma kokonaisuutensa. Monilla pitkäaikaistyöttömillä on erilaisia työllistymistä vaikeuttavia tai estäviä ongelmia. Tiedetään, että osa pitkäaikaistyöttömistä ei työllisty avoimille työmarkkinoille. Osalle olisi perusteltua päästä eläkkeelle ja näin taloudellisesti selkeämpään tilanteeseen. Osa pitkäaikaistyöttömistä löytää tien takaisin työmarkkinoille tuettujen toimintojen kautta. Niihin tarvitaan lisää panostusta, koska tarvitsemme myös heidät työelämään.

Miten Suomessa tuotetaan tulevaisuudessa energiaa eli mihin energiamuotoihin nyt tulisi satsata ja miksi?

Tulevaisuudessa sähkön tuotannon tulee hajautua ja muuttua ympäristöystävällisemmäksi. Teknologian kehittyminen antaa mahdollisuuksia, joihin muuttuneessa maailmassa on tartuttava ja turvauduttava. Nyt, kun turvallisuusympäristömmekin on muuttunut perustavanlaatuisesti, tarvitsemme uutta ajattelua. Tarvitsemme aurinkoa, tuulivoimaa, vesivoimaa ja ydinvoimaa - pienydinvoimaloita.

Jos olisi pakko valita lisävelka tai julkisten palveluiden leikkaus, kumman valitsisit? Jos valitsisit julkisista palveluista leikkaamisen, mistä leikkaisit?

Talouden tasapainottamista tarvitaan. Se tulee olemaan vaikea arvokeskustelu. Lisävelalta emme voi välttyä. Leikkauksilta emme voi välttyä. Suomea julkista taloutta ei uhkaa välitön rahoituskriisi, vaikka korot nousevat. Oikeistolainen retoriikkaa toistaa, että emme voi jättää perinnöksi velkaa. Velka on silloin euroja. Leikkauspolitiikalla on vaarana jättää perinnöksi pahoinvointia ja kurjuutta, jonka korjaaminen sekä hoito maksaa tulevaisuudessa myös euroja. Miljardien leikkauslistat eivät ole uskottavia.

Mikä sai sinut valitsemaan edustamasi puolueen?

Isoon puolueeseen mahtuu monenlaisia ihmisiä ja ajatuksia. Se on vahvuus. Sosialidemokraattiset arvot eli oikeudenmukaisuus, tasa-arvo, vapaus, ja yhteinen vastuu ovat minunkin arvojani.

Miksi äänestäjän tulisi valita juuri sinut?

Olen vahva ja kokenut vaikuttaja. Omaan monipuolisen kokemuksen luottamustehtävistä, työstä ja elämästä. Minulla on kokemusta, tietoa, tunnetta ja tahtoa.