Lahden ortodoksinen seurakunta ei ole luopumassa Heinolan kirkosta

Ortodoksiseen seurakuntaan kuuluu noin 150 heinolalaista. Kai Sinervo

Sari Asikainen

Lahden ortodoksinen seurakunta ei katso aiheelliseksi eikä tarpeelliseksi Heinolan kirkon omistussuhteen muuttamista.

– Kirkko tulee pysymään seurakunnan omistuksessa vielä pitkälle tulevaisuuteen, Lahden ortodoksinen seurakunnan kirkkoherra Jonas Bergenstad vakuuttaa.

Heinolan ortodoksisen kirkon tulevaisuus nousi esiin rakennuksen päädyttyä kirkon kiinteistötyöryhmän listalle, joka ymmärrettiin luovutettavien kohteiden listaksi. Työryhmän asettanut kirkollishallitus pyysi myös Museovirastolta lausuntoa listan rakennuksista.

Ortodoksisen kirkon kirkolliskokouksen mukaan työryhmän raportti ei kuitenkaan sovellu toteutettavaksi sellaisenaan.

– Raportti ymmärrettiin niin, että nämä olisivat toimenpiteitä jotka pitäisi tehdä heti. Kyse on kuitenkin pitkän aikavälin suunnittelusta, kiinteistötyöryhmässä istunut Bergenstad lisää.

Talous on Bergenstadin mukaan vain yksi näkökulma.

– Kirkkoihin liittyy paljon hengellistä ja tunnearvoa.

Seurakunnat päättävät kiinteistöistään itse

Kirkolliskokous linjasi kokouksessaan viime viikolla, että seurakunnilla on täysi päätäntävalta omistamiinsa kiinteistöihin. Kirkolliskokouksen mukaan seurakuntarakenteen muutos kohti suurempia yksiköitä on kuitenkin tosiasia.

Seurakuntien on kirkolliskokouksen mukaan tehtävät päätökset kiinteistöistä niin, että paikallisyhteisöjen toiminnat turvataan. Bergenstadin mukaan Heinolassa on pieni mutta aktiivinen ortodoksiyhteisö, jolle oma kirkko on tärkeä.

– Seurakuntalaisia on Heinolassa noin 150. Jumalanpalveluksissa käy säännöllisesti 10–20 henkilöä, isompien juhlien aikaan toki enemmän.

65-neliöinen Heinolan kirkko on käyttöönsä nähden sopivan kokoinen, ja Bergenstadin mukaan myös hyväkuntoinen. Rakennus ei lähivuosina tarvitse isompia remontteja, ja sen ylläpitokustannukset ovat kohtuulliset.

Keskustelu