Mielipiteitä jakaneet sähköpotkulaudat saapuivat Heinolaan – "Täällä on huomattavasti rauhallisempaa ajaa"

Kumpeli Spa ja Rentskoot uskovat mielipiteitä jakavien menopelien sopivan kaupungin kaduille.

Anni Heikkilä ja Henri Saari näyttävät mallia sähköpotkulaudoilla. Sanni Koivuniemi

Sanni Koivuniemi

Sähköpotkulaudat ovat tulleet näkyväksi osaksi Suomen suuria kaupunkeja tämän kesän aikana. Lautoja on vuokrattavissa ainakin Helsingissä, Espoossa, Tampereella ja Turussa.

Nyt myös Heinolassa pääsee kokeilemaan laudalla liikkumista.

Kumpeli Span pihaan saapui heinäkuun alussa neljä Rentskoot-yrityksen sähköpotkulautaa. Niitä voi mobiilisovelluksen kautta vuokrata kuka tahansa, eikä käyttö rajoitu siis vain hotelliasiakkaisiin.

Rentskoot keskittää vuokrattavat menopelinsä nimenomaan hotelleille. Yritys on yhteistyössä yli 40 hotellin, muun muassa Scandicin, Sokoksen sekä pienempien yrittäjien, kuten Kumpelin kanssa.

Liikennesäännöt samat kuin pyöräillessä

Sähköpotkulautojen ohjaustangossa on sormella painettavat kaasu- ja jarrupainikkeet, ja laudan takaosassa jalkajarru. Vauhti kiihtyy korkeimmillaan 25 kilometriin tunnissa. Turvallisuuden vuoksi ajamisen ikäraja on asetettu 12 ikävuoteen, ja täysikäisyyteen saakka tarvitaan huoltajien lupa. Laudan akku kestää noin 35 kilometrin ajomatkan.

Uusi kulkumuoto on kerännyt niin kehuja kuin parjaustakin. Monia jalankulkijoita on huolestuttanut holtiton ajaminen ja kuulo- ja näkövammaisten asema liikenteessä, potkulaudat kun eivät pidä mitään ääntä. Maailmalla on tapahtunut jo pari kuolemaan johtanutta sähköpotkulautaonnettomuutta.

Kumpeli Span Anni Heikkilä uskoo laitteiden sopivan Heinolaan paremmin kuin ruuhkaisiin suurkaupunkeihin.

– Täällä on huomattavasti rauhallisempaa ajaa, eikä tarvitse mennä keskelle täyttä liikennettä. Kumpelilta lähtee tie, jota pitkin on turvallista mennä, Heikkilä pohtii.

Yleisesti sähköpotkulautoja käyttäviä koskevat samat liikennesäännöt kuin pyöräilijöitä. Vastaanotosta saa kypärän ja ohjeistuksen potkulaudan käyttöön. Myös Rentskootin sovellukseen sisältyvät turvallisuusohjeet, joita ei voi ohittaa. Ohjeet ovat myös potkulaudoissa ja niiden parkkipaikalla.

– Meille ei ole tullut vielä yhtäkään ilmoitettua turvallisuusongelmaa, tämän kesän ajan toimineen Rentskootin Anton Lund kertoo.

Laudat eivät loju pitkin poikin

Jos on kesälomallaan vieraillut esimerkiksi Helsingissä, eivät kaduilla makaavat potkulaudat varmasti ole jääneet näkemättä. Kaupungeissa ongelmalliseksi ovat nousseet kulkureiteillä lojuvat, akuttomat laudat.

Hotelleilla sijaitsevat sähköpotkulaudat eroavat isoissa kaupungeissa toimivista firmoista siinä, että laudat tulee palauttaa hotellille.

– Lautoja ei voi jättää lojumaan ympäriinsä. Jos niin kuitenkin käy, näemme gps-laitteen avulla laudan sijainnin ja noudamme sen, Lund sanoo.

Rentskootin Anton Lund kertoo yrityksen sijoittavan hotelleille kahdesta kahdeksaan sähköpotkulautaa. Kiinnostuksen mukaan Heinolankin lautamäärää on mahdollista lisätä.

Anni Heikkilän mukaan heinolalaisten kiinnostus sähköpotkulautoihin on ollut vielä maltillista. Lähinnä kylpyläasukkaat ovat testanneet potkulautoja parkkipaikan alueella. Ajelu maksaa 15 senttiä minuutilta, eli tunnin ajelulta kertyy 9 euron kuitti.

– Tämä on mielestäni erityisesti nuorille aikuisille hauska vaihtoehto, mutta toki vanhemmiltakin ihmisiltä onnistuu, Heikkilä sanoo.

Liikenne

Turvallinen sähköpotkulautailu

Sähköpotkulaudalla liikkumisessa pätevät samat liikennesäännöt kuin pyöräillessä.

Potkulaudalla ajetaan siis pyöräkaistalla tai muulla pyöräväylällä.

Jos pyörätietä ei ole, tulee ajaa ajoradan oikeassa reunassa. Jalkakäytävä tulee jättää jalankulkijoille.

Liikennesäännöt ovat niin ikään samat kuin pyöräilijällä. Kertaa liikennesäännöt ennen ajoon lähtöä.

Aseta vauhti liikenteeseen sopivaksi. Vaikka potkulauta kiihtyykin 25 kilometrin tuntivauhtiin, nopeus ei aina sovi muun liikenteen sekaan.

Sähköpotkulaudan hallintaa kannattaa opetella etukäteen rauhallisessa paikassa.

Ole kohtelias. Sähköpotkulauta ei pidä ääntä, joten edellä kulkevia kannattaa varoittaa kellolla.

Käytä kypärää.

Lähde: Liikenneturva

Kommentoi

Palvelut