Itä-Hämeen lukijamatkalaiset viettivät vapun Islannissa

Lukijamatkalaiset hartaina museokirkossa lähellä Skogafossin vesiputousta. Ihan kaikki eivät mahtuneet kuvaan. Ari Viuhko

Ari Viuhko

Pohjoismaista pienin ja kaukaisin, Islanti, yllätti Itä-Hämeen lukijamatkalaiset monella tavalla.

Tulivuorten ja jäätiköiden saari tarjosi paitsi huikeita luontoelämyksiä myös vilkasta kaupunkielämää ja maittavia herkkuja turskasta lampaaseen.

Erityistä kiitosta sai paikallisopas, Suomessakin pitkään asunut Borgthor Kjaernested, jolla tuntui riittävän värikkäitä tarinoita lähes joka kivestä, talosta ja historian henkilöstä.

Neljän yön vappumatka oli pakattu täyteen ohjelmaa.

Reykjavikissa matkalaiset tutustuivat muun muassa Hallgrimurin kirkkoon ja pääkaupungin parhaalla näköalapaikalla kohoavaan Perlan-kupoliin, jonka sisältä löytyy esimerkiksi erilaisia näyttelyitä, talvipuutarha ja revontuliplanetaario.

Lähes kaksi täyttä päivää kului maaseudulla, jonka maisema vaihteli pohjalaistakin sileämmästä lakeudesta vuoristorotkoihin. Tienvarsilla laidunsivat lampaat, lehmät ja islanninhevoset, mutta lintuja oli liikkeellä yllättävän vähän.

Sisämaassa vierailtiin muun muassa mannerlaattojen saumassa Thingvellirin luonnonpuistossa sekä Gullfossin, Seljalandsfossin ja Skogafossin putouksilla. Viimeksi mainitun lähellä sijaitseva museokylä tarjosi monipuolisen katsauksen Islannin menneisyyteen.

Geysirin alueella itähämäläiset saivat nähdä toisen Islannin kahdesta vielä toimivasta geysiristä. Strokkur suihkauttaa vesi- ja höyrypilven korkeuksiin joka viides minuutti.

Rannikolla lähellä Vikin kylää käveltiin mustalla laavahiekkarannalla, jota reunustavat mahtavat, luonnon pylväiksi muovaamat basalttikalliot.

Tuliaisostokset jäivät monella vähiin, sillä alle 400 000 asukkaan Islanti on suomalaiselle kallis maa. Islantilaisten keskiansio on yli 6 000 euroa kuussa, ja se näkyy hinnoissa.

Maa koki vuosikymmen sitten pankkikriisin, joka ajoi sen pyytämään kansainvälistä talousapua. Toisin kuin Kreikka, Islanti on toipunut nopeasti, ja Reykjavikin katukuva on taas kaikin puolin vauras.

Kalastus on yhä maalle tärkeää, mutta vielä tärkeämmäksi on noussut turismi. Siihen kannattaa panostaa, sillä yksi matkailija tuottaa rahassa yhtä paljon kuin tonni turskaa.

Keskustelu