Tavallisten pieni- ja keskituloisten asialle eduskuntaan

Heinolalainen automekaanikko Simo Toivanen panostaisi nuoriin ja lapsiperheisiin, muuttaisi toisen asteen opiskelun maksuttomaksi ja keventäisi hoitoalalla työskentelevien työkuormaa.

Simo Toivasella on vain yksi vaalilupaus: hän aikoo hyödyntää maanläheistä elämänkokemustani ja olla tavallisen ihmisen ääni. Simo Toivanen

Itä-Häme

Heinolalainen henkilöautomekaanikko Simo Toivanen pyrkii eduskuntaan Seitsemän tähden liikkeen ehdokkaana Hämeen vaalipiirissä.

Mikä sinusta on näiden vaalien tärkein teema ja miksi? Onko joku mielestäsi tärkeä aihe jäämässä liian vähälle huomiolle?

– Kaikki tähän asti esille nostetut teemat ovat tärkeitä, mutta aina ajankohtainen nuorten tulevaisuus on jäänyt liian vähälle huomiolle. Lapsiperheiden taloudellinen asema vaikuttaa muun muassa lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksiin ja sitä kautta sosiaaliseen elämään, jatkokouluttautumiseen ja työllistymiseen. Myös metropolisoitumisen vaikutus työllisyyteen sekä pienyrittäjyyden ja sitä kautta itsensä työllistämisen tukeminen on itselleni tärkeä teema.

Kaksi edellistä hallitusta on leikannut koulutuksesta. Ovatko ratkaisut olleet oikeita ja millaisia ratkaisuja koulutus tästä eteenpäin vaatii?

– Eivät. Koulutukseen kohdistuvat leikkaukset ovat äärimmäisen lyhytnäköistä politiikkaa. Koulutus on nähtävä investointina tulevaisuuteen joka maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti. Peruskoulun ja toisen asteen koulutuksen opetussuunnitelmaa tulisi muokata siten, että yksilöerot oppimisessa huomioitaisiin paremmin. Toisen asteen koulutuksesta tulisi tehdä lähtökohtaisesti maksutonta. Huippuosaamisen koulutusta tulee olla saatavilla mahdollisimman tasaisesti ympäri Suomea.

Miten sinä laittaisit suomalaisen vanhustenhuollon kuntoon?

– Koko hoitoalan kuormittavuutta on vähennettävä lisäämällä henkilöstöä, alan arvostusta sekä nostettava palkkatasoa. Viime aikoina ilmenneet vanhustenhuollon ongelmat ovat vain jäävuoren huippu, sillä ongelmia on koko hoitoalalla. Yksityinen sektori vaatii tarkempaa valvontaa tulostavoitteisen toimintansa takia. Olen huomannut kuinka hoitajista puhutaan usein vain menoeränä. Näen myös hoitoalan soveltuvuustestien palauttamisen hyvänä asiana, sillä meidän on voitava luottaa siihen, että hoitoalalle hakeutuvilla on edellytykset työskennellä alalla ja huolehtia potilasturvallisuudesta.

Millaisia päätöksiä ja tekoja ilmastonmuutos vaatii Suomelta seuraavan vaalikauden aikana?

– Suomen tulisi yhteistyössä muiden sivistysmaiden kanssa olla järjestämässä hankkeita joilla tietoa ja apua saataisiin siirrettyä sinne missä ongelma on suurin. Maamme vaikutus globaaliin ilmastonmuutokseen on niin pieni, että vaikka Suomi poistettaisiin kartalta kokonaan, ei sillä olisi juurikaan merkitystä kokonaiskuvaan. Meidän tulee yhteisvastuullisesti hoitaa sairautta oireen sijaan.

Miten kampanjoit ja paljonko vaalikampanjasi maksaa? Miten rahoitat kampanjasi?

– Neljän lapsen kasvattajana kampanjointiin ei juuri jää aikaa eikä vaalitukia ole. Vähäinen markkinointi tapahtuu internetin ja somen välityksellä liki nollabudjetilla omista varoista. Toivottavasti riittävän moni äänestäjä löytää minut muun muassa vaalikoneiden avulla.

Miksi olet ehdokkaana? Ketä koet ensisijaisesti edustavasi?

– Asetuin ehdolle Seitsemän tähden liikkeen kutsusta, koska puolueen teemat osuvat yksiin omieni kanssa. Puolue jättää väljälti tilaa myös itsenäisille mielipiteille. Olen jo jonkin aikaa seurannut huolestuneena yhteiskuntamme muuttumista ja haluan omalta osaltani yrittää vaikuttaa tulevaisuuteen jotta jälkipolvilla olisi hyvä elää ja vanheta itsenäisessä Suomessa. Edustan tavallisia ihmisiä; työttömiä, lapsiperheitä, eläkeläisiä ja heikosti palkattuja. Lyhyesti sanottuna ajan kaikkien pieni- ja keskituloisten asiaa.

Itä-Häme haastattelee ennen vaaleja sähköpostitse kaikki levikkialueensa kansanedustajaehdokkaat.

Kuka?

Simo Toivanen

Ikä: 37.

Kotipaikka: Heinola (Tommola).

Ammatti/koulutus: Henkilöautomekaanikko.

Puolue: Seitsemän tähden liike. Ensimmäistä kertaa ehdokkaana poliittisissa vaaleissa.

Perhe: Naimisissa, neljälapsinen perhe.

Harrastukset: Elektroniikkatyöt ja -korjaukset, vanhojen puhelimien keräily.

Keskustelu