Heinolan elokuvakerhon kevätkausi alkaa viikon kuluttua – luvassa on nähtävää kylmästä sodasta tulevaisuuteen

Kääntöpisteen naispääosaa esittää Laura Birn. Hena Blomberg/ Kaiho Republic

Ari Viuhko

Heinolan Elokuvakerho aloittaa seitsemän filmin mittaisen kevätkautensa 21. helmikuuta. Kerhopäivä on perinteinen torstai, ja näytökset alkavat Elokuvateatteri Elossa kello 21.

Viime vuosilta tuttuun tapaan luvassa on monipuolinen kattaus suhteellisen uusia elokuvia, joista vain osa esitettiin tuoreeltaan Heinolassa.

Kauden aloittaa 21. helmikuuta nähtävä Hereditary – Pahan perintö vuodelta 2018. Sukusalaisuuksien palastumisesta painostavaa kauhua pusertavan amerikkalaisen elokuvan on ohjannut Ari Aster.

Elokuvakerhon kauteen kuuluu perinteisesti ainakin yksi kotimainen filmi. Tänä keväänä se on 7. maaliskuuta esitettävä, Simo Halisen ohjaama ja käsikirjoittama Kääntöpiste vuodelta 2018.

Samuli Vauramon, Laura Birnin ja David Nzingan tähdittämä tie- tai paremminkin rataelokuva sai teattereissa vain 4 720 katsojaa, mutta peräti neljä Jussi-ehdokkuutta. Parhaan pukusuunnittelun Jussia tavoittelee heinolalaislähtöinen Anna Vilppunen, jonka palkintokaappia koristaa jo kolme aiempaa patsasta.

21. maaliskuuta nähtävä U – July 22 on norjalaisen Erik Poppen intensiivinen tulkinta Utøyan saaren joukkomurhasta ja Oslon pommi-iskusta vuonna 2011. Viime vuonna valmistunut elokuva esittää kammottavat tapahtumat dokumentaarisesti lähes reaaliajassa. Kuvaaja Martin Otterbeck sai filmistä Euroopan elokuvapalkinnon.

4. huhtikuuta nähtävä Raja on ruotsalainen fantasiadraama, jonka sivuosasta suomalainen Eero Milonoff pokkasi "Ruotsin Jussin", Guldbagge-palkinnon. Ali Abbasin vuonna 2018 ohjaama filmi on ehdolla parhaan maskeerauksen Oscar-palkinnon saajaksi.

Ohjelmistossa myös animaatio

Loving Vincent on vuonna 2017 ensi-iltansa saanut elämäkerrallinen animaatioelokuva taiteilija Vincent van Goghista. Se nähdään elokuvakerhossa 11. huhtikuuta.

Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaus on maailman ensimmäinen käsinmaalattu pitkä elokuva. Filmi voitti Euroopan elokuvapalkinnon parhaana animaationa, ja oli ehdolla myös vastaavan Oscarin saajaksi.

25. huhtikuuta nähdään Steven Spielbergin vuonna 2015 ohjaama jännityselokuva Vakoojien silta, joka sijoittuu yhteen kylmän sodan kuumista hetkistä, amerikkalaisen vakoilukoneen alasampumiseen Neuvostoliiton yllä vuonna 1960. Tähtiroolin veti Tom Hanks, mutta Oscarin pokkasi miessivuosan Mark Rylance.

Kauden päättää 2. toukokuuta esitettävä Blade Runner 2049, joka on jatkoa vuoden 1982 tieteisklassikolle Blade Runner. Harrison Ford jatkaa tähtenä rinnallaan Ryan Gosling, mutta alkuperäisen ohjaaja Ridley Scott on vetäytynyt tuottajaksi, ja ohjauksesta vastaa Denis Villeneuve.

Kahden Oscarin filmin suomalaistärppi on Krista Kosonen, joka esiintyy kahdessa kohtauksessa – ja puhuu vähän suomeakin.

Keskustelu