"Jos Beethoven olisi elossa, olisimme ystäviä", sanoo pianisti Olli Mustonen

Olli Mustonen konsertoi torstaina Heinolan WPK-talolla.

Pianisti Olli Mustonen soittaa torstain keikalla lempisäveltäjänsä Beethovenin teoksia. Outi Törmälä

Anna Onali-Ovaska

Jos Beethoven olisi elossa, pianisti Olli Mustonen kutsuisi hänet kylään. Sillä vaikka Beethoven on kuollut 140 vuotta ennen Mustosen syntymää, Mustonen on varma että jos he olisivat eläneet samaan aikaan, he olisivat ystäviä.

– Olen soittanut paljon Beethovenin musiikkia ja minusta tuntuu siltä, kuin tuntisin hänet. Beethovenin musiikissa on viisautta ja huumoria. Hänen teoksensa ovat anarkistisia ja niissä tapahtuu välillä hullujakin asioita, Mustonen kuvailee.

Huomenna torstaina itähämäläisillä on mahdollisuus kuulla Mustosen tulkintaa Beethovenin musiikista, kun Mustonen saapuu konsertoimaan Heinolan WPK-talolle. Konsertti koostuu Beethovenin muunnelmista. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Mustonen soittaa kyseisen kokonaisuuden yleisölle. Heinolan keikka on hyvin tärkeä kenraaliharjoitus, sillä ensi viikolla Mustonen suuntaa Beethovenin synnyinkaupunkiin Bonniin Saksaan soittamaan saman setin. Siellä Mustosen soitto kuullaan Beethovenin juhlaviikkojen avajaisohjelmana.

Sekä Heinolassa että Bonnissa kuullaan Beethovenin tuntemattomampia teoksia, esimerkiksi muunnelma jonka säveltäjämestari loi Englannin kansallislaulun pohjalta. Konsertin toinen osa käsittää yhden valtavan teoksen: Beethovenin viimeiseksi jääneen pianosävellyksen, joka kestää 45 minuuttia.

– Kyseessä on teos, jotka Beethoven teki itävaltalaisen säveltäjän Anton Diabellin pyynnöstä. Alun perin Diabelli pyysi eräästä valssistaan yhtä muunnelmaa, mutta Beethoven vähän innostui ja teki niitä 33, Mustonen kertoo.

Paitsi pianisti, Olli Mustonen on myös säveltäjä ja kapellimestari. Työ vie häntä ympäri maailman: hän kertoo olevansa työreissuilla puolet vuodesta. Koska Mustonen rakastaa Suomen kesää, hän pyrkii ajoittamaan konserttikiertueet ja tärkeät esiintymiset syksyyn, talveen ja kevääseen. Kesällä on tärkeää viettää aikaa kotimaassa ja erityisesti omalla kotipaikalla Hausjärvellä.

Runsaat matkapäivät ja intensiiviset esiintymiset vaativat veronsa. Miten huippupianisti palautuu työstä?

– Ajatellaan, että olen konserteissa maanantaista torstaihin. Perjantaina en kuitenkaan pysty vain lepäämään. Palautuminen käynnistyy minulla samaan tapaan kuin esimerkiksi paperitehtaalla. Ei tehdastakaan laiteta kiinni kerrasta, vaan se ajetaan hallitusti alas. Samalla tavalla minun leponi ei ala hetkessä, vaan ensin minun on purettava energiaa fyysisellä tekemisellä. Keikkojen jälkeen käyn mielelläni hiihtämässä, uimassa tai pyöräilemässä.

Tärkeänä vastapainona työlle on maaseudun rauha. Mustonen asuu perheensä kanssa Hausjärvellä, metsän sylissä järven rannalla. Vapaa-ajallaan hän hoitaa mielellään lampaita.

– Lampaat olivat aluksi vain kesävieraita, mutta kun paikallinen lampuri lopetti, ostimme lampaat itsellemme. Emme voineet muutakaan, koska olimme ruokkineet niitä tuttipullosta pieninä karitsoina.

Rakkaus luontoon ja eläimiin yhdistää Mustosta ja Beethovenia.

– Beethoven on sanonut, että Jumalan on kunnia luonnossa. Siinä on paljon tuttua meille suomalaisille, jotka pidämme metsää kirkkonamme.

Keskustelu