Pentti Saloselta leikattiin molemmat polvet ja lonkka - "Paransi elämänlaatua tuntuvasti"

Tekonivelten leikkauksia tehdään Suomessa vuosittain 25 000. Pentti Salonen nauttii taas metsätöistä.

Pentti Salonen alkoi polkea kuntopyörällä viikko polvileikkauksen jälkeen. Lisäksi Salonen jumppasi päivittäin fysioterapeutin ohjeiden mukaan. Hän uskoo, että varhainen liikkeelle lähtö nopeutti kuntoutumista. Anna Onali-Ovaska

Anna Onali-Ovaska

Eläkeläinen Pentti Salonen odottaa jo lumien sulamista, sillä tänä keväänä hän aikoo mennä istuttamaan kuusentaimia kuten kaikkina aiempinakin keväinä. Kesällä edessä ovat polttopuuhommat.

Niitä odotellessa on aikaa käydä vaimon kanssa päivittäisillä kävelylenkeillä.

- Vakiolenkki kulkee tuolla metsässä, omalla tiellä. Käymme siellä säännöllisesti, jotta hirvet eivät menisi syömään taimikkoa, Salonen kertoo kotonaan Luhangan Tammijärvellä.

Metsätyöt ovat hänelle vaimon mukaan henki ja elämä. Ja liikunta ylipäänsä on tärkeää. Nyt liikkuminen sujuukin hyvin, koska Salonen on käynyt tekonivelleikkauksessa kolme kertaa. Häneltä on leikattu nivelrikon takia molemmat polvet ja toinen lonkka.

Ensimmäisen kerran hän oli leikkauksessa vuonna 2006. Viimeisin kerta oli lokakuussa 2013.

- Leikkaus on parantanut elämänlaatua huomattavasti. En varmaan pystyisi tekemään metsätöitä, ellen olisi käynyt leikkauksissa, Salonen sanoo.

Suomen nivelyhdistyksen toiminnanjohtaja Jyrki Laakso vahvistaa, että tekonivelleikkaus parantaa ihmisen elämänlaatua varmuudella. Kun ihminen saa tekonivelen polveen tai lonkkaan, kipu häviää ja liikkumisesta tulee taas mukavaa.

Leikkaus ei silti ole oikotie onneen.

- Kirurgi vaihtaa nivelen, mutta ihmisen täytyy itse tehdä siitä toimiva. Toisin sanoen niveltä on liikutettava säännöllisesti, Laakso sanoo.

Nivelrikko syntyy, kun rustokudos rappeutuu. Laakso korostaa, että sana .kuluminen. pitäisi poistaa, kun puhutaan nivelrikosta. Oikein käyttämällä nivel ei kulu.

- Nivelrusto on kuin pesusieni. Joka kerta kun niveltä liikutetaan, se on sama asia kuin pesusieni kasteltaisiin. Liikkuva nivel pysyy joustavana, käyttämättömänä siitä tulee jäykkä, Laakso vertaa.

Nivelrikon syntyä ei voi täysin estää, mutta sitä voi oleellisesti hidastaa kuntoilemalla. Leikkaus on Laakson mielestä välttämätön siinä kohtaa, kun kipu estää ihmiseltä normaalin arkiliikunnan. Liikunnalla on erityinen merkitys myös leikkaukseen valmistautumisessa: mitä paremmassa kunnossa ihminen on leikkaukseen mennessään, sitä nopeammin hän toipuu ja pääsee jatkamaan normaalia elämää.

Kuinka nopeasti leikkauksen jälkeen niveltä uskaltaa käyttää normaalisti? Fysioterapeutti Emma Liukko Joutsan vanhuspalveluista kannustaa liikuttamaan niveltä leikkauksen jälkeen heti, kun puudutus on hävinnyt. Heti leikkauksen jälkeen tärkeää on esimerkiksi koukistella ja ojennella nilkkaa. Pumppaava liike ehkäisee laskimotukoksen syntymistä.

- Kuntoutumisen haasteena on usein se, että ihminen varoo herkästi liikaa, Liukko toteaa.

Voimaharjoittelun voi aloittaa kuuden viikon kuluttua leikkauksesta. Tärkeintä on reisi- ja pakaralihasten vahvistaminen. Liukko suosittelee leikkauksesta kuntoutuville seniorisaleja, koska niissä laitteet ovat turvallisia. Esimerkiksi Joutsassa seniorisalin laitteet toimivat paineilmavastuksella ja halutessaan niiden käyttöön saa ohjausta. Liukko vetää parhaillaan kuntosalin starttikurssia, joka on tarkoitettu yli 65-vuotiaille joutsalaisille.

Pentti Salonen on malliesimerkki, koska hän on pysynyt liikkeellä. Ennen viime syksyn polvileikkaus-ta hän teki metsätöitä moottorisahan kanssa. Viikko leikkauksen jälkeen hän alkoi polkea kuntopyörää.

Entä miten tekonivelet vaikuttavat arkeen nyt?

- Metsässä en mene kaikkein vaikeakulkuisimpiin paikkoihin, koska kaatumista pitää välttää. Kun teen metsurintöitä, pidän tavallista enemmän taukoja. Ja polvilleen en mielellään mene, mutta muuten elämä on aika samanlaista kuin ennen, Salonen summaa.

Tekonivelet

Nivelrikko tulee lähes jokaiselle 75 vuoden iässä

Puolet 65-vuotiaista kärsii nivelrikosta. 75-vuotiailla nivelrikko on jo 90 prosentilla ikäluokasta.

Nivelrikko johtuu rustokudoksen rappeutumisesta. Rustokudosta tuhoutuu kaikenikäisillä ihmisillä. Elimistö tuottaa uutta kudosta, mutta iän myötä sitä syntyy yhä vähemmän.

Liikunta on paras ja ainut tutkitusti tehokas keino estää nivelrikon etenemistä. Sanonta .liike on lääke. on pätevä.

Markkinoilla on lääkkeitä ja luontaistuotteita, joiden mainostetaan tuovan helpotusta nivelrikkoon. Aineiden tehoa ei ole kuitenkaan pystytty todistamaan tieteellisesti, eikä sopivaa annostusta tiedetä.

Jos nivelrikko äityy niin pahaksi, että kipu estää liikkumisen, avun saa leikkauksesta.

Suomessa tehdään vuosittain 25 000 tekonivelen leikkausta. Tekoniveliä asennetaan polviin ja lonkkiin.

THL ylläpitää tekonivelrekisteriä, johon kirjataan kaikki leikkaukset. Rekisterin avulla voidaan seurata, tuottaako joku leikkaustekniikka, tekonivelmalli tai sairaala keskimääräistä huonompia tuloksia.

Etusivulla nyt

 1. SDP rynnännyt perussuomalaisten ohi, kertoo Alman mielipidetiedustelu
 2. Oikeusvaltiohuolet eivät rajoitu vain Unkariin koronakriisin keskellä
 3. Kehitysvammaisten tehohoitoa on rajattu ennakkopäätöksillä koronaepidemian varalta – "Jokaisen tehohoidon tarve pitää arvioida yksilöllisesti"
 4. Lännen Media: Poliisi aikoo hyödyntää teknistä rekisterikilpien lukua Uudenmaan rajoilla
 5. Kunta-alan työehdoista haetaan sopua sovittelijan toimistossa heti huomenna – osapuolet toivovat koronan vuoksi etäneuvotteluja
 6. Ravintolat suljetaan asiakkailta todennäköisesti lauantaina – valtioneuvosto antoi täydentävän asetuksen
 7. Etäopetus koettelee opettajien ja oppilaiden jaksamista
 8. Ikääntyneille uudet ruokasuositukset: Toimintakyky kuntoon ja vajaaravitsemus kuriin
 9. Heinola kerää nettisivuilleen tekemisvinkkejä arkeen
 10. Ihmisiä voi lomauttaa keskiviikosta alkaen nykyistä lyhyemmällä varoitusajalla
 11. Ruotsin puolella pelätään rajan sulkemisen johtavan terveydenhoidossa katastrofaalisiin seurauksiin
 12. Omaishoitajat ovat joutuneet lujille koronakriisissä – osa vailla vapaapäiviä, osa tiukilla taloudellisesti
 13. Koronakuolemien määrä kasvoi neljällä, tehohoidossa yli 50 potilasta
 14. Hallitus aikoo luopua ehdottomien vankeusrangaistusten täytäntöönpanosta väliaikaisesti – ei koske tutkintavankeudessa olevia
 15. Kärsivällisyys voi olla koetuksella, jos joutuu neuvomaan iäkästä omaista digilaitteiden käytössä etäisyyden päästä – "Ne, jotka haluavat oppia uutta, voittavat", sanoo Enter ry:n Tiina Etelämäki

Näytä lisää