Kimolan kanavan kustannukset kaksinkertaistuivat

Kimolan kustannuksia nosti eniten väylän työt. Sulun rakentaminen ja maantien alitus osattiin ennakoida jo aiemmin suunnittelussa tarkasti. Kati Kontula

Jari Niemi

Kimolan kanavan kunnostaminen veneilykelpoiseksi maksaa reilusti alkuperäistä suunnitelmaa enemmän. Alun perin 9 miljoonan euron kustannusarviota tarkistettiin jo välillä 14,3 miljoonaan euroon ja nyt se on tarjousmenettelyn päätyttyä paisunut 20,8 miljoonaan euroon.

Valtiolta tarvitaan lisää rahaa noin 5,2 miljoonaa euroa ja alkuperäisen kustannusarvioon verrattuna, Kouvolan kaupungilta reilut 2,7 miljoonaa euroa, Heinolan kaupungilta 752 000 euroa ja Iitin kunnalta 471 000 euroa.

- Tämä on täysin poikkeuksellinen tilanne, koska kustannukset tuplaantuivat, mutta niin on rakentaminenkin. Olosuhteet ovat poikkeuksellisen haastavat muun muassa sortumariskin takia, sanoo suunnittelusta vastaavan Liikenneviraston projektipäällikkö Harri Liikanen.

Rakentaminen on kuitenkin mahdollista aloittaa tänä kesänä ja se kestää Liikasen arvion mukaan kaksi kesää ja yhden talven.

Hanke hyödyttää veneilijöiden lisäksi alueen turismia palvelevaa elinkeinoelämää. Kanavan kautta syntyy veneily-yhteys Päijänteen ja Iitin Pyhäjärven välille.

Elinkeinoministeriö tekee lisärahoituksesta esityksen valtiovarainministeriölle huhtikuun aikana. Lopullisesti valtion lisärahasta päättää eduskunta lisätalousarvion yhteydessä ennen juhannusta. Kunnat päättävät lisärahan myöntämisestä sitä ennen.

Lisää aiheesta tiistain Itä-Hämeessä.

Kommentoi

Palvelut