Pakkanen hidastaa hiekan poistoa - pölyä riittää huhtikuulle

Heinolan kaupungin asfaltoidut kadut ovat muuttuneet paikoin sorateiksi. Kuva Kirkkokadulta. Armi Salonen

Esa Arvekari

Kuiva ja vähäluminen kevät toi mukanaan oudon ongelman.

Talven hiekoitushiekat makaavat kaduilla päivästä toiseen tuulen ja autojen riepoteltavina.

Ennätyksellisen aikaisin alkanut katujen puhdistus tyssäsi pakkasiin.

Väylillä poikkeuksellisen pitkään leijunut pöly on epäonnekkaiden sattumusten summa, jota ei ratkaista parissa päivässä.

- Jos katsotaan kalenteria, ei hiekan poistoa ole viimeisen kymmenen vuoden kuluessa aloitettu näin aikaisin. Normaalisti kadut on harjattu ja pesty vasta huhtikuussa, muistuttaa Heinolan kaupungin katumestari Jari Hämäläinen.

Katujen lakaisu ja pölyisen hiekan poisto edellyttää kastelua. Muussa tapauksessa puhdistus vain lisää ilman hiukkaspitoisuutta. Kasteluharjausta ei kuitenkaan voi tehdä pakkasessa.

- Yö- ja aamupakkaset hellittävät lähipäivinä, jonka jälkeen työtä voitaneen tehdä tehokkaammin, toivoo kiinteistöhuoltaja Timo Surakka Heinolan talohuollosta.

Katuja ja pihoja on siivottu jo kaksi viikkoa, tosin hitaasti, sillä pakkasta on riittänyt puolille päivin.

- Iltapäivisin työ ei oikein suju, koska väylillä on liikennettä. Keskikaupungilla paikoitetut autot estävät työn päivällä, hän toteaa.

Kadunlakaisija lupaa, että pölytys loppuu huhtikuun puoleen väliin mennessä.

- Vaikka sääolot olisivat ihanteellisetkin, ei tällaista hiekkamäärää siivota viikossa. Kun sää lauhtuu, menee vielä noin kaksi viikkoa, ennen kuin omien kohteidemme pihat ja väylät ovat puhtaat, Surakka miettii.

Kaupungin katumestari on varovaisempi.

- Katuverkon laajuudesta johtuen sanoisin, että tarvitaan nelisen viikkoa, kunnes viimeinenkin katu on puhdas, Hämäläinen laskee.

Lue lisää perjantain Itä-Hämeestä.

Etusivulla nyt

Näytä lisää