Muumiotautiset hedelmät tulee hävittää hautaamalla tai polttamalla

Muumio-omenan tunnistaa ruskeasta väristä sekä vaaleista itiölaikuista kuoren päällä. Armi Salonen

Antti Kauppinen

Sadonkorjuusesongin aikana on hyvä muistutella mieliin, että kasvien ja puiden hyvä hoito ehkäisee erilaisten tautien ilmaantumista.

Yksi viheliäisimmistä kasvitaudeista on omenat ruskeiksi värjäävä ja syömäkelvottomiksi tekevä muumiotauti. Monilia fructigena -sienen aiheuttama itiötauti tarttuu hedelmiin kuorivioitusten kautta. Se on yleisin ohutkuorisilla ja aikaisilla lajikkeilla ja pesiytyy omenoiden lisäksi satunnaisesti myös päärynöihin, luumuihin ja kirsikoihin.

- Kulunut kesä on ollut kostea, mikä on otollinen itiöiden leviämiseen, toteaa heinolalainen puutarhuri ja tuoremehuasemaa Evätmäen päällä pitävä Olavi Rainio.

Taudin ensioireita ovat omeniin ilmestyvät pienet ruskeat kuoliolaikut. Nopeasti laajenevien laikkuihin muodostuu valkoista pistemäistä kasvustoa, josta itiöt leviävät. Ne voivat kulkea tuulen mukana pitkiäkin matkoja.

Loppukesästä ja syksyllä saastuneet omenat mustuvat ja tulevat sitkeiksi. Näissä omenissa tauti talvehtii, joten ne on tuhottava taudin leviämisen estämiseksi.

- Omenat tulee hävittää joko polttamalla tai hautaamalla maahan. Olen suositellut viemään omenoita esimerkiksi kaatopaikalle, jossa muumio-omenoiden päälle kipataan maata. Omaan lähipihaan tai kompostiin tautisia omenoita missään nimessä saa jättää, Rainio neuvoo.

Muumiotaudille ei varsinaisesti ole kemiallista torjuntakeinoa, mutta yhdeksi vinkiksi Rainio nostaa puun vastustuskykyä lisäävän boorin.

- Olen joskus levittänyt booria sisältänyttä hivenaineseosta puiden alle, mikä vähensi muumiotautisten omenoiden määrää. Liiallisena määränä boori on kuitenkin myrkyllistä, joten sen kanssa saa olla tarkkana. Sopiva määrä on enintään 2 grammaa booria neliömetriä kohden.

Tärkeä ennaltaehkäisevä toimenpide on Rainion mukaan myös oikeaoppinen omenapuiden leikkuu.

- Puun oksisto täytyy pitää ilmavana. Lisäksi maan kosteus kannattaa pitää tasaisena ja nurmikon lyhyeksi leikattuna.

Tuoremehuasemaa Rainio luonnehtii asiakkaitaan valistuneiksi muumiotaudin osalta.

- Asiakkaat ovat lajitelleet omenat etukäteen yleensä niin hyvin, ettei muumio-omenoita ole mukana. Huomauttamista on ani harvoin, mutta lajittelu voidaan vielä viimeistellä mehuntuotantolinjastolla.

Keskustelu