Ritarikenraalin muistomerkki peitettiin lakanalla Heinolassa

Timo-Pekka Heima

Heinolassa on laitettu lauantai-iltana kaapumainen asu tänään sunnuntaina aloittavan hätämajoituskeskuksen läheisyydessä olevalle muistomerkille.

Lakanan ohella patsaalle on askarreltu Ku Klux Klan -henkinen hattu. Vastaavantyyppinen asuste on nähty tänä syksynä kahdesti aiemmin Lahdessa: Hennalassa olleessa välikohtauksessa turvapaikanhakijoita vastaan ja Jari Litmasen patsaalla.

Poliisi kävi illalla poistamassa lakanan ja päähineen muistomerkiltä saatuaan niistä ilmoituksen. Paikalla ei ollut mitään viestiä, eikä poliisilla ole havaintoja patsaan huputtajista, kerrotaan Hämeen poliisin tilannekeskuksesta. Poliisi ei myöskään toistaiseksi selvitä asiaa enempää, koska muistomerkki ei vaurioitunut tapauksessa.

Lakanoilla oli verhoiltu ritarikenraali A. F. Airon (1898-1985) muistomerkki. Airo kuului Suomen sodanjohdon merkkihenkilöihin, ja hänestä tehty rintakuva on lahtelaisen kuvanveistäjä Toivo Pelkosen käsialaa. Heinolan Maaherranpuistossa on myös kirjailija Uuno Kailaan patsas sekä sotaan liittyviä muistomerkkejä.

Lakanalla peitetty muistomerkki sijaitsee lähellä Suomen Setlementtiliiton sunnuntaina aloittavaa hätämajoituskeskusta, joka tulee Heinolaan entisiin Opetusalan koulutuskeskuksen Opekon tiloihin. Keskukseen saapuu 100 turvapaikanhakijaa.

Uutista päivitetty kello 10.37 poliisin tiedoilla.

Kommentoi

Palvelut