Varastettujen henkkarien avulla vuokrattu auto katosi, Facebook-yhteisö jäljitti sen

Heinolalaisesta autovuokraamosta katosi viime sunnuntaina pakettiauto, kun sen vuokrannut henkilö sai sen itselleen väärillä henkilöllisyystodistuksilla. Kun auto jäi sille tielleen, varkaudesta ilmoitettiin poliisille. Keskiviikkona keksittiin idea jäljittää autoa myös Facebookin avulla. Ajatus osoittautuikin yllättävän hyväksi, sillä ajoneuvon liikkeistä alkoi pian tulla tuntemattomilta ihmisiltä soittoja ja Facebookin privaattiviestejä.

Heinolassa ja Lahdessa toimivan Westmac Oy:n yrittäjä Jari-Pekka Saarinen on todella tyytyväinen lopputulokseen ja ihmisten apuun. Kun auto oli nähty esimerkiksi Lahden Renkomäessä, yrityksen väki lähti perään, mutta vorot ehtivät livistää autoineen. Samoin kävi muutamia muitakin kertoja, kunnes perjantaina pitkäkyntiset jättivät auton hetkeksi parkkiin Lahden Teatterin lähistölle. Facebookin kautta tuli jälleen tieto auton sijainnista ja tällä kerralla yrityksen miehet ehtivät ajoissa paikalle ja kutsuivat sinne myös poliisit.

Pakettiauton mittariin oli ehtinyt kertyä runsaasti lisää ajokilometrejä, sillä auton vieneet olivat ilmeisesti käyneet varkaissa mökkialueilla ja muuallakin. Ajoneuvon sisällä oli muun muassa navigaattoreiden osia, huonekalusteita ja muuta sinne kuulumatonta tavaraa.

- Yllätyimme, kun Facebook-viestiin alkoi heti tulla ilmoituksia. Sitä kautta autoa jäljitti monia silmäpareja.

Kun yrityksessä koottiin yhteen viestien osoitteita, ajoreittipalapeli alkoi hahmottua selkeästi.

Jari-Pekka Saarisen mukaan auton vuokrannut henkilö oli käyttänyt Lahden Yöt -festareilta varastettuja henkilöllisyystodistuksia.

- Suomalaiset ovat vielä hyvin rehellisiä. Väärinkäytöksiä on vain muutamia tapauksia joka vuosi.

Saarinen muistaa vain yhden toisen tapauksen, jossa asiakkaalla olivat väärät henkkarit.

- Rouvalta oli viety aikuiskoulutuskeskuksessa henkilöllisyystodistukset ja toinen rouva tuli niiden kanssa vuokraamaan meiltä auton.

Saarisen mukaan varkaudet ovat ikäviä myös siksi, että väärillä teillä olevat ajoneuvot ovat pois asiakkaiden käytöstä.

Lisäksi autot voivat kärsiä väärissä käsissä. Nyt kateissa olleesta autosta olivat menneet esimerkiksi iskunvaimentajat poikki kuoppaisilla mökkiteillä ajettaessa.

- Onhan autoissa tietysti vakuutukset, mutta ei vakuutuskaan kaikkea korvaa.

Jari-Pekka Saarisen mukaan firman autoihin aiotaan lähiaikoina laittaa satelliittiseuranta.

-Ja auton löytymisvihjeen antaneelle henkilön aiomme palkita jotenkin, esimerkiksi lahjakortilla.

Kommentoi