Lepääkö tässä Rytmiroomu?

Osittain pohjamutaan hautautuneen proomunhylyn toinen laita oli vielä jokseenkin ehkä. Kuva: Eero Kärkkäinen

Ryhmä laitesukeltajia löysi keskiviikkoaamuna Heinolan Hevossaaren rantavedestä Rytmiroomun tuntomerkkejä vastaavan aluksen hylyn. Proomun jäänteet löytyivät saaren kaakkoispuolella sijaitsevan lahden pohjukasta noin viiden metrin päästä rannasta. Veden syvyys löytöpaikalla on noin kolme metriä.

Nyt löytynyt alus on lähemmäs 20 metriä pitkä ja raskasrakenteinen proomu. Jokseenkin huonokuntoisen aluksen toinen laita on romahtanut, ja hylky on hautautunut osittain pohjamutaan.

Näin ollen alusta on jäänteiden perusteella liki mahdotonta tunnistaa täysin varmasti.

Hylyn löytöpaikka sijaitsee kuitenkin muutaman sadan metrin päässä paikasta, jossa viimeiset Itä-Hämeen tietoonsa saamat havainnot Rytmiroomusta tehtiin 1980-luvun alussa.

Kuusi Heinolan Pursiseuran sukellusjaoksen laitesukeltajaa haravoi Hevossaaren vesialuetta lähemmäs puolitoista tuntia ennen hylyn löytymistä. Apuna sukeltajat käyttivät Museoviraston Muinaisjäännösrekisteristä löytynyttä karttaa.

Muistitiedon pohjalta kirjatut koordinaatit osoittautuivat kuitenkin epätarkoiksi.

- Törmäsimme jäänteisiin ihan sattumalta. Olimme tulossa rantaan päin, kun huomasimme kasan tukkeja ja parruja. Ryhdyimme sitten seuraamaan niitä, kertovat hylyn löytäneet Taija Meriläinen ja Roosa Aronen.

Näkyvyyttä Hevossaaren vesissä on vain muutama metri.

- Ihan siinä säikähti, kun hylyn laita tuli yllättäen eteen, Meriläinen sanoo.

Sukellusjaoksen puheenjohtaja Timo Pakarinen oli etsintäretken jälkeen silminnähden tyytyväinen.

- Tämä on parasta sukeltamista mitä voi olla. Tehtiin oikeasti jotain tavoitteellista ja vielä onnistuttiinkin siinä, Pakarinen sanoo.

Vanhojen konkarien lisäksi etsinnöissä oli mukana useita vasta edelliskesänä laitesukelluskurssin suorittaneita uusia harrastajia.

- Täytyy antaa kiitokset siitä, että porukka vastasi aktiivisesti kutsuun. Tämä oli hieno reissu, Pakarinen kehuu.

Rytmiroomu toimi tanssipaikkana Heinolan Hevossaaren satamassa 1960-luvulla. Vanhan proomun päälle rakennetulla tanssilavalla esiintyi Anneli Sarin, Teuvo Ihanuksen ja Humppaveikkojen kaltaisia tunnettuja tanssimuusikkoja. Suositut tanssit keräsivät aikoinaan yleisöä Lahdesta asti.

Kommentoi