Hartolan nuorisotyöttömyysluvut muuttuivat vuodessa parempaan suuntaan

Päijät-Hämeen työttömyysaste oli tammikuussa 15,2 prosenttia, kertoo Hämeen ely-keskus. Luku oli 1,3 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuosi sitten. Nuorten työttömien osuus alle 25-vuotiaasta työvoimassa oli 20,0 prosenttia, eli 1,1 prosenttiyksikköä vuodentakaista enemmän.

Maakunnan valopilkku nuorisotyöttömyydessä oli Hartola. Kun Hartolassa oli viime tammikuussa maakunnan toiseksi eniten nuorisotyöttömyyttä, nyt siellä oli suhteellisesti vähiten nuoria työttömiä. Nuorisotyöttömyysaste laski vuoden aikana 23,8:sta 7,4:ään.

Kyseessä ei ole tilastoharha, kertoo tuetun työllistämisen palvelujohtaja Jaana Hokkanen Hämeen te-toimistosta.

- Hartolan kunta on panostanut viime aikoina hyvin voimakkaasti työllisyyden hoitoon.

Hokkasen mukaan kunnassa on laaja-alaista työpajatoimintaa, johon osallistuvat niin kunta, yritykset kuin yhdistyksetkin. Avuksi on ollut myös yritysyhteistyöprojekti. Yhteistyöverkostot ovat työllistämisessä aivan keskeisiä, Hokkanen katsoo.

- Joskus voi käydä jopa niin, että työpajaan tullut nuori pääsee Hartolassa suoraan jonkin yrityksen työhaastatteluun.

Työllistämismallit eivät kuitenkaan ole kopioitavissa sellaisenaan kunnasta toiseen.

- Hartola on sen verran pieni kunta, että tilanteen voi saada pian haltuun ja muutokset näkyvät nopeasti.

Heinolalaisista nuorista oli tammikuussa työttömänä peräti 25,5 prosenttia alle 25-vuotiaasta työvoimasta. Luku oli maakunnan pahin, ja 2,9 prosenttiyksikköä pahempi kuin vuosi sitten.

Heinolan jälkeen nuorisotyöttömyysluvut olivat pahimmat Nastolassa, Padasjoella ja Lahdessa. Luvut liikkuivat Lahden 20,4:n ja Nastolan 24,2:n välillä.

Lahti ja Heinola ovat kärjessä myös, kun tarkastellaan työttömyysastetta kokonaisuudessaan. Lahdessa oli maakunnan korkein työttömyysaste, 17,4 prosenttia, ja Heinolassa toiseksi korkein, 17,1 prosenttia. Työttömyys lisääntyi vuodentakaisesta kaikissa Päijät-Hämeen kunnissa lukuun ottamatta Kärkölää ja Hartolaa.

Samoin työttömyysasteet olivat matalimmat Kärkölässä ja Hartolassa. Myös Hollolassa työttömyysaste oli maakunnan alhaisimpia. Kuntakolmikon työttömyysasteet olivat vähän päälle kymmenen.

Päijät-Hämeessä oli tammikuun lopussa 14 500 työtöntä työnhakijaa, eli 9 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Kommentoi

Palvelut