Seurakunnat kaipaavat apua EU-tukien hakemiseen

Suomen evankelisluterilaisen kirkon seurakunnissa tuskaillaan EU-rahoituksen hakemiseen liittyvää hankalaa ja monimutkaista paperisotaa. Seurakunnat toivoisivat lisää käytännön opastusta, mutta kirkkohallituksella ei näillä näkymin ole mahdollisuuksia ainakaan EU-neuvojan palkkaamiseen.

Kirkkohallitus neuvoo seurakuntia vaihtamaan kokemuksia hakumenettelystä ja sillä tavoin lisäämään taloushallinnon asiantuntemusta. Kirkon EU-lakimies Lena Kumlin lupaa kuitenkin, että loppuvuodesta hiippakuntatasolle ja myös paikallisseurakunnille tiedotetaan EU:n uuden rahoituskauden tuomista mahdollisuuksista.

Kumlinin mukaan kirkko haluaa rohkaista seurakuntia käyttämään nykyistä enemmän Euroopan unionin rahoituslähteitä. Taloudellista tukea kaivataan kiinteistöjen kunnostukseen sekä muun muassa nuoriso- ja diakoniatyöhön ja maahanmuuttajien parissa tehtävään työhön.

Paikallisseurakunnissa kokemukset EU-tuen saamisesta vaihtelevat. Heinolassa on juuri päättymässä mittava siunauskappelin ja hautausmaan kunnostusurakka, johon saatiin rahoitusta myös Euroopan aluekehitysrahastolta.

Lahden seurakuntayhtymän hallintojohtaja Hannu Sarikka puolestaan huomauttaa, että Hollola ja Heinola ovat saaneet Lahtea enemmän tukea ainakin kiinteistöjensä kunnostamiseen.

Hän ei hae syytä kuitenkaan naapurien paremmista hakemuksista, vaan arvelee eron johtuvan vanhemmista kirkkorakennuksista, joilla on enemmän myös historiallista arvoa.

Lisää aiheesta tiistain Itä-Hämeessä.

Kommentoi

Palvelut