Asentajat jäivät jumiin nostolavan koriin 30 metrin korkeuteen Heinolassa

Jumiutuneen nostolavan kori jäi noin 30 metrin korkeuteen. Päijät-Hämeen pelastuslaitos

Nina Räty

Matkapuhelinverkon tukiasemia asentaneet työntekijät jäivät jumiin nostolavan koriin Heinolassa tiistaina. Päijät-Hämeen pelastuslaitos sai hälytyksen Pikijärventiellä sijaitsevalle Valolinnan rakennukselle kahden jälkeen iltapäivällä.

Nostolava meni oikosulkuun, ja kori jäi noin 30 metrin korkeuteen. Korissa olleet asentaja ja nostolavan kuljettaja eivät päässeet omin neuvoin alas, koska ajoneuvo ei reagoinut mihinkään.

Palomiehet saivat manuaalisesti laskettua koria alemmas, mutta eivät kuitenkaan maahan asti. Neuvoja soitettiin myös nostolavan kotimaiselta valmistajalta.

Kori pystyttiin laskemaan noin 20 metriin ja kääntämään sopivaan asentoon pelastustehtävää varten. Sen jälkeen työntekijät haettiin turvallisesti alas pelastuslaitoksen nostolavalla.

– Ei heillä ollut hätää, eväätkin olivat matkassa. Mutta tuollaiset oikosulut ovat todella harvinaisia. Yleensä on aina saatu nostolava veivattua alas manuaalisesti hätäkäytöllä, mutta nyt laitteisto oli täysin oikosulussa. Koristakin oli mennyt näyttö pimeäksi. Nykypäivänä alkaa olla paljon tekniikkaa laitteissa, rajoittimia vähän joka suuntaan ja toimintoon. Kun sähkö lisääntyy, myös vikamahdollisuudet lisääntyvät, sanoo ruiskumestari Juhamatti Listala.

Keskustelu