Korona voi viivästyttää Joutsan sote-keskuksen rakentamista

Insinöörityö Hentisen toimitusjohtaja Ilkka Hentinen kertoo, että yritys harkitsee lomautusvaroitusten antamista.

Koronaepidemia vaikuttaa mitä suurimmalla todennäköisyydellä myös Joutsan sote-keskuksen rakentamiseen. Pääurakoitsijan edustaja, Insinöörityö Hentisen toimitusjohtaja Ilkka Hentinen kertoo että tietyt tavaratoimitukset todennäköisesti viivästyvät. Vielä ei kuitenkaan olla tilanteessa jossa rakennustarvikkeet loppuisivat, mutta kriisin pitkittyessä näin voi käydä. Tavaratoimitusten viivästyminen ja ehtyminen on yksi suurimmista uhkista rakennusprojektille.

Insinöörityö Hentinen alkoi varautua uhkaan jo viime viikolla tilaamalla varastoon mahdollisimman paljon tarvikkeita.

Avainhenkilöiden sairastuminen voi pysäyttää työmaan

Vielä tiistaina sote-keskuksen työmaalla ahersi täysi miehitys, yhteensä 35 henkilöä. Ilkka Hentisen mukaan yritys on varautunut siihen, että osa työntekijöistä joutuu jäämään tästä päivästä alkaen kotiin hoitamaan lapsia kun koulut suljetaan.

– Tässä on kuitenkin kyse vain muutamasta henkilöstä eivätkä tällaiset pienemmät poissaolot muuta kokonaiskuvaa. Huonompi tilanne on, jos joku avainhenkilöistä sairastuu. Jos sähköporukan nokkamies tai vaikka ilmanvaihtoasentaja jää pois töistä, ollaan äkkiä tilanteessa jossa työmaa hiljenee ensin osittain ja lopulta kokonaan, Hentinen sanoo.

Lomautuksen uhka leijuu ilmassa

Jos näin kävisi, edessä olisivat lomautukset.

– Olemme pohtineet sitäkin, onko meidän ryhdyttävä antamaan lomautusvaroituksia, Hentinen sanoo.

Rakennusalan työehtosopimuksen mukaan lomautuksista on ilmoitettava työntekijöille kaksi viikkoa ennen niiden toteutumista.

Työtapoja on tarkasteltu koronan takia

Koronan takia työmaalla on pyritty muuttamaan työskentelytapoja niin, että ihmisten ei tarvitsisi olla lähekkäin. Kaikissa työvaiheissa se ei kuitenkaan ole mahdollista.

– Tietyissä työvaiheissa on oltava kaksi ihmistä. Lisäksi rakennusalalla on vuosikymmenten perinteet miten töitä tehdään, niitä on vaikea muuttaa yhdessä viikonlopussa.

Kommentoi

Palvelut