Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lomitus eläintiloilla järjestyy koronatapauksessa – yrittäjä ja lomittaja eivät voi olla tuotantotiloissa samaan aikaan

Maatalous: Sysmän lomitusalueella ei ole vielä tiedossa maatalousyrittäjien koronatapauksia, mutta sairasajan lomituksiin on valmistauduttu.

Sysmän lomitusalueen maatalousyrittäjillä ei ole toistaiseksi todettu koronatartuntoja. Lomituspalvelujohtaja Taina Blomqvist kertoo että lomitustoimistosta on kuitenkin kyselty, miten eläintilojen lomitus järjestetään koronatapauksessa. Sysmän lomitusalue noudattaa asiassa Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen (Mela) säädöstä, jonka mukaan koronatartunnan saaneella maatalousyrittäjällä on oikeus sijaisapuun.

– Suosittelemme, että sijaisapuhakemus tehdään Lomitusnetissä. Jos kyseessä on koronatartunta, on tärkeää että yrittäjä ilmoittaa tilanteesta vielä erikseen lomitustoimistoon. Näin voimme ohjeistaa lomittajaa huolehtimaan hygieniasta ja suojautumisesta, Blomqvist kertoo.

Koronailmoituksen voi tehdä joko puhelimitse tai sähköpostilla osoitteeseen lomitus@sysma.fi.

Yrittäjän sairastaessa lomittajaa voi ohjeistaa vain puhelimitse

Melan ohjeet koronatartunnan saaneen tai sitä epäilevän yrittäjän toiminnasta tilalla ovat selkeät. Koronatapauksessa yrittäjä ei saa olla tuotantotiloissa samaan aikaan lomittajan kanssa.

– Jos lomittajaa on tarpeen ohjeistaa, se pitää tehdä puhelimitse, Blomqvist korostaa.

Karanteenitilanteessa toimintaohjeet ovat samanlaiset: yrittäjä saa olla läsnä tuotantotiloissa vain silloin, kun paikalla ei ole tilan ulkopuolisia ihmisiä.

Vuosilomien siirtämistä ei suositella

Vallitsevan tilanteen takia lomitustoimistoon on tullut kyselyitä myös siitä, onko jo sovittujen vuosilomien siirtäminen mahdollista. Tätä on kysytty muun muassa siksi, että yrittäjien on pitänyt perua tai siirtää varattuja lomamatkoja. Blomqvist toivoo, että yrittäjät pitäisivät kiinni jo sovituista vuosilomista.

– Jos kaikki siirtävät lomansa ensi syksyyn, emme voi kuitenkaan järjestää lomitusta kaikille. Meillä on sama määrä työntekijöitä, lisäresursseja ei ole käytettävissä, hän sanoo.

Ohjeiden noudattaminen on tärkeää, jotta lomittajat pysyvät terveinä

Sysmän lomitusalue on pinta-alaltaan suuri. Siihen kuuluu 18 kuntaa ja kaupunkia Somerolta Toivakkaan asti. Alueeseen kuuluvat myös kaikki Itä-Hämeen kunnat. Vakituisia lomittajia on työsuhteessa noin sata. Lisäksi työvoimaan kuuluu ostopalveluyrittäjiä ja määräaikaisia työntekijöitä. Lomittajien ja lomitustoimiston henkilökunnan pysyminen terveenä on erittäin tärkeää, jotta alueen lomituspalvelut sairastapauksissa saadaan turvattua. Lomitustoimiston henkilökunta on määrätty etätöihin. Yrittäjien ja lomittajien on tärkeää noudattaa annettuja ohjeita tarkasti.

– Tämä on nyt yhteistyötä vielä enemmän kuin aikaisemmin, Blomqvist sanoo.

Lisätietoa koronan vaikutuksista lomitukseen löytyy Melan sivuilta.

https://www.mela.fi/uutiset/lomituspalvelut-pyritaan-turvaamaan/