Koronavirustartuntojen ehkäisy: 10 ohjetta

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä laati kymmenkohtaisen listan ohjeista koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.

Krista Koivisto

1. Kaikkia turhia ihmiskontakteja tulee välttää, koska siten ehkäistään uusia tartuntoja. Ihmisjoukkoja, ja turhia käyntejä esimerkiksi kaupoissa, tulee välttää.

2. Mikäli on tarvetta liikkua kodin ulkopuolella, on noudatettava turvaväli-käytäntöjä. Näitä ovat kasvokkain keskustellessa kahden metrin etäisyys keskustelukumppaniin ja esimerkiksi kaupan kassajonossa vähintään yhden metrin etäisyys muihin ihmisiin.

3. Riskiryhmiin kuuluvien tulee noudattaa erityistä varovaisuutta ja pysytellä kotona. Riskiryhmiin kuuluvat yli 70-vuotiaat ja ne, joilla on jokin perussairaus, kuten vaikea-asteinen sydänsairaus, huonossa tasapainossa oleva keuhkosairaus, krooninen maksan tai munuaisten vajaatoiminta tai vastustuskykyä heikentävä tauti, kuten aktiivisessa hoidossa oleva lymfooma tai leukemia.

4. Käsienpesu saippualla ja lämpimällä vedellä vähintään 20-30 sekunnin ajan on ensiarvoisen tärkeää. Desinfektioainetta on käytettävä niissä tilanteissa, kun käsiä ei pääse syystä tai toisesta tarpeen kuitenkin niin vaatiessa välittömästi pesemään.

5. Käsiä tulee pestä ainakin silloin, kun tulet ulkoa sisälle, kun aloitat ruokailun, kun niistät nenän ja/tai yskit paperiin, kun olet käynyt vessassa tai kun on koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö. Käytännössä tämä tarkoittaa käsienpesua useita kymmeniä kertoja päivässä. Lisäksi kädet tulee kuivata huolellisesti pesun jälkeen.

6. Älä koskettele silmiä, nenää, suuta.

7. Jokaisella, myös lapsilla, tulee olla taskussa puhtaita nenäliinoja.

8. Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä koskaan käsiisi. Laita käytetty nenäliina heti roskiin.

9. Kotona ja työpaikoilla ovien ja jääkaapin kädenkahvoja, tuolien selkänojia, wc-nuppeja, ovien automaattiavaajia, hissinappuloita, pöytien pintoja ja työvälineitä on puhdistettava ja desinfioitava säännöllisesti.

10. Ulkona liikuttaessa ja julkisissa kulkuneuvoissa tulee käyttää hanskoja ja välttää paljain käsin koskettelua oviin, korttiautomaattien nappuloihin ja muihin vastaaviin, joiden kautta koronavirus voisi levitä.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 2. Koululaiset saivat lahjaksi prinsessapukuja juhlapukuliikkeeltä – "Vaaleanpunainen oli monen suosikkiväri"
 3. Suorat lähetykset jumalanpalveluksista ovat tuttuja Joutsan seurakunnalle jo vuosien takaa –  kirkossa kuvattiin ohjelmaa paikalliselle tv-kanavalle jo 1990-luvulla
 4. Heinolaan ei rakenneta uutta seurakuntataloa
 5. Tuore ylioppilas juhlii suvun kesken vasta kesäkuussa – korona hiljensi monen yrittäjän sesonkiviikon
 6. Iran myönsi, että polttoaineprotesteissa saattoi kuolla satoja
 7. Jalkapallofanit palasivat stadioneille Unkarissa – "Olemme huolestuneita vain voitoista tai tappioista, emme epidemiasta"
 8. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 9. THL: Suomessa todettu 33 uutta koronavirustartuntaa, kuolleiden määrä kasvoi neljällä
 10. Tunteet kuriin? Pelaajilla pohdittavaa ja ehkä jopa harjoiteltavaa kesän maali- ja juoksujuhliin
 11. Peiponen voitti yleisurheilukauden "varaslähdön" Vantaalla, vaikka ei uskaltanut lenkille edellispäivänä
 12. Belgian prinssillä koronavirustartunta
 13. Koronamaskihuijauksista mustan pörssin kauppaan – Rikollisten kekseliäisyys on ennenkin kukkinut kriisiaikoina
 14. Presidentti haluaa Brasilian jalkapallokauden käyntiin eikä usko urheilijoilla olevan vakavaa terveysriskiä
 15. Itähelsinkiläisen lähiön joukkue oli jalkapalloliigan porteilla syksyllä 1986: "Uskon, että jos se veto olisi mennyt sisään, KontU olisi noussut"

Näytä lisää