Tapahtumat

Konserttimestarin ja kapellimestarin suhde oli pakko tehdä työpaikalla julkiseksi - häihin tuli iloinen yllätys

Sysmän Suvisoittoon saapuvat Osmo Vänskä ja Erin Keefe tekevät musiikkia ja ruokaa yhdessä. Se toimii hyvin, kunhan kumpikin tietää oman paikkansa: kapellimestari on oppipojan asemassa. Pariskunnan voi tavata Sysmässä perjantaina.

Osmo Vänskä ja Erin Keefe matkustelevat toistensa keikoille eri puolille maailmaa aina, kun oma aikataulu antaa myöten. Yhteinen koti pariskunnalla on USA:n Minneapolisissa. Kuva: Sami Kuusivirta

Kun muusikot lyövät hynttyyt yhteen, on tärkeää löytää yhteinen sävel. Osmo Vänskän ja Erin Keefen parisuhde oli tässä mielessä alkuun hieman ongelmallinen, sillä klarinetille ja viululle ei ole juurikaan sävelletty.

Iloisena yllätyksenä pariskunnalle tulikin se, että Kalevi Aho sävelsi heidän häihinsä kaksi vuotta sitten häälahjaksi Eroksen. Klarinetti ja viulu kohtaavat kolmiosaisessa teoksessa tasavertaisina. Plussaa tulee myös teoksen nimestä, joka on paitsi viittaus kreikkalaiseen mytologiaan myös yhdistelmä Erinin ja Osmon nimien alkukirjaimista.

Kun Aho oli avannut ladun, Vänskä ja Keefe päättivät suksia perässä. He kertovat tilanneensa hiljattain kolme uutta teosta viululle ja klarinetille. Sävellyksistä kaksi tulee amerikkalaisilta säveltäjiltä, yksi Suomesta. Vänskä arvelee, että ensimmäinen uutuusteoksista valmistunee vuonna 2019.

- Tuntuuhan se jännittävältä olla pioneerina jossakin asiassa, Keefe hehkuttaa.

Suhde oli pakko tehdä julkiseksi

Vänskä on Minnesotan orkesterin taiteellinen johtaja, Keefe puolestaan orkesterin konserttimestari. Vänskä on viime vuosina tehnyt paluuta klarinetin pariin. Keefe rakentaa omaa solistiuraansa viulistina.

Kahden muusikon romanssi sai alkunsa Minnesotan orkesterin pitkän työsulun aikana. Kun suhteet orkesterin muusikoiden ja johdon välillä saatiin kuntoon keväällä 2014, orkesterin hallitus pyysi paikkansa jättänyttä Vänskää palaamaan johtajaksi.

- Tein heille siinä vaiheessa selväksi, että tapailen nykyisin orkesterin konserttimestaria ja kysyin, onko se ongelma. Halusin olla asian suhteen täysin avoin ja rehellinen, Vänskä kertoo.

Parisuhde olisi voinut koitua kompastuskiveksi, sillä USA:ssa työpaikkaromansseja ei usein katsota hyvällä. Keefen mielestä orkesterille on kuitenkin jopa hyötyä siitä, että konserttimestari on kapellimestarin puoliso ja uskaltaa tarvittaessa sanoa reilusti oman mielipiteensä asioihin.

Vänskä nyökyttelee vieressä.

- On hyvin harvinaista, että kapellimestari saa ideoita konserttimestarilta. Erin on erinomainen muusikko ja olisin todella hölmö, jos en kuuntelisi hänen mielipidettään, täysin riippumatta siitä, mitä mieltä itse olen, Vänskä sanoo.

Urheilu ja keittiö yhdistävät

Viimeinen sana on tietysti kapellimestarilla - ainakin konserttisalissa. Kotona asia on usein toisin.

Keefe myöntää olevansa perheen organisaattori, Vänskä ottaa kotona rennommin. Kapellimestarin tavoittaa usein television edestä seuraamassa Minnesota Wild -joukkueen otteita jääkiekon NHL-liigassa.

- En aina jaksa itse niitä seurata, mutta pyrimme käymään ehkä kolme tai neljä kertaa kaudessa katsomassa Wildin matseja livenä, Keefe kertoo.

Edellinen yhteinen urheilukokemus liittyi tosin jalkapalloon. Vänskä kertoo pariskunnan käyneen taannoin Englannissa katsomassa Tottenhamin ja Arsenalin välistä matsia.

- Erin on pelannut nuorempana eurooppalaista jalkapalloa. On hienoa katsoa matsia sellaisen ihmisen kanssa, joka tuntee säännöt, Vänskä kiittelee.

Keittiö on pariskunnan yhteistä maaperää, sillä molemmat tykkäävät kokata. Keefen mukaan Vänskällä on "kaksi tai kolme" bravuuria, joihin palataan toistuvasti, kun taas hänen oma repertuaarinsa on laajempi.

- Osmo on minun apukokkini keittiössä, Keefe myhäilee, eikä Vänskä pistä vastaan.

Vänskän vaikutusta on eittämättä kuitenkin se, että Keefe osaa nykyisin pyöräyttää omassa keittiössään karjalanpiirakat ja lausuukin sanan sujuvasti suomeksi.

Hän on luonnollisesti päässyt perehtymään syvällisesti muihinkin ”suomalaisuuksiin”. Tämänkertaisella Suomen-visiitillä on käyty tapaamassa esimerkiksi Vänskän sukulaisia Kotkassa ja Jyväskylässä.

- Olen käynyt Suomessa varmaan 25 kertaa, sillä matkustelin nuorempana paljon ja tunsin suomalaisia jo Osmoa ennen. Oikeastaan ainoa asia, jota jaksan yhä Suomessa hämmästellä, ovat pitkät kesälomat. Ja saunasta suoraan kylmään järveen en suostu edelleenkään hyppäämään, Keefe myöntää.

Sibelius ja Potter täyttävät salin

Suomalaisuus on ollut Minnesotassa kovassa nosteessa Vänskän vuonna 2003 alkaneella johtajakaudella. Keefen mukaan Sibelius-konsertit myydään usein loppuun ja yleisö on suorastaan loukkaantunut, jos joku muu kuin Vänskä yrittää tarjota näkemystään suomalaisten kansallissäveltäjästä.

Toinen melko varma salintäyttäjä on Harry Potter joulukuussa. Orkesteri tekee säännöllisesti suuria elokuvakonsertteja, joissa esitetään elokuva ison orkesterin elävän musiikin säestyksellä. Ensi syksynä ohjelmassa on Potterin ohella esimerkiksi Indiana Jones.

- USA:ssa orkesterien on pakko ajatella enemmän lippukassaa kuin Suomessa. Toisaalta teemme paljon myös koululaiskonsertteja. Niinä päivinä keltaisten koulubussien rivistöt kiertävät konserttitaloa. Se on hieno näky, Vänskä mainitsee.

Myös Keefe uskoo "porttiteoriaan": kun ihmiset on kerran saatu tulemaan konserttitaloon, he tulevat kyllä uudestaankin.

- Ja niiden suosittujen viihdekonserttien tuloilla voidaan ottaa taiteellisia riskejä muussa ohjelmistossa, Keefe muistuttaa.

Eros kertoo elämästä

Taiteelliseksi riskiksi USA:ssa luettaneen suomalaiset nykysäveltäjät, joita Vänskä on onnistunut ujuttamaan maahan pikku hiljaa Sibeliuksen vanavedessä. Kun Minnesotan orkesteri juhlii 100-vuotiasta Suomea ensi syyskuussa, ohjelmassa on esimerkiksi Jaakko Kuusiston viulukonsertto Elina Vähälän tulkintana.

Kalevi Ahon Eroksen Vänskä ja Keefe kantaesittivät Minnesotassa kymmenen kuukautta häidensä jälkeen. Teoksesta on muodostunut jo pienoinen hitti. Vänskä ja Keefe paljastavat taltioineensa sen juuri levylle, joka ilmestyy BIS:n kustantamana.

Perjantaina Vänskä ja Keefe soittavat kyseisen noin 12-minuuttisen dueton Sysmän Suvisoitossa, jonne Vänskä saapuu festivaalipomo Esa Heikkilän kutsumana. Visiitti on ollut vireillä pitkään, sillä Heikkilä on Vänskän vanha tuttu Lahden kaupunginorkesterin johtajavuosilta.

- Vihdoin aikataulut kävivät yksiin. Olen todella iloinen, että pääsen soittamaan taas klarinettia. Niinä vuosina kun pidin soittamisesta taukoa, tuntui kuin jotain olisi puuttunut elämästäni. Se oli eräänlainen identiteettikriisi, Vänskä muistelee.

Ahon häälahjateoksen ohella Sysmässä kuullaan esimerkiksi Stravinskyn ja Bartokin musiikkia. Mutta voiko Erosta sanoa rakkauslauluksi?

- Ehkä siinä on enemmänkin kyse elämästä yleisemmin. Siis siitä miten kaksi hyvin erilaista persoonaa löytää tavan olla yhdessä, Vänskä määrittelee.

Osmo & Erin -konsertti Sysmän kirkossa pe 7.7. klo 19. Konsertin jälkeen järjestetään taiteilijatapaaminen Sysmän teatteritalolla.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat