Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkija leimasi Ruotsin tulosmanipuloinnin "kauhuesimerkiksi"

Kanadalainen tutkija ja journalisti Declan Hill pitää Ruotsia kauhuesimerkkinä ottelutulosten manipuloinnista. Hillin arvio perustuu aiempiin epäilyihin ja Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n tuoreeseen pelaajakyselyyn, jossa 73 jalkapalloilijaa 619:stä sanoi tietävänsä manipuloiduista otteluista, jotka eivät ole joutuneet tutkintaan.

Pelaajista vain 77 koki, ettei tulosmanipulointi ole ongelma jalkapallon kolmella korkeimmalla sarjatasolla.

– Ruotsi on eurooppalainen kauhuesimerkki. Tämä on painajainen, Hill kommentoi asiaa SVT:lle.

Hilliä pidetään tulosmanipuloinnin huippuasiantuntijana. Hän varoitti jo yli kymmenen vuotta sitten, että vedonlyöntiin liittyvä rikollisuus leviää ja yleistyy Euroopassa.

Kyselyn perusteella Ruotsin tilanne on yksi pahimmista.

Ruotsin jalkapalloliiton pääsihteeri Håkan Sjöstrand kertoi aiemmin keväällä Dagens Nyheter -lehdelle sveitsiläisen Sportradarin raportista, jonka mukaan Ruotsissa olisi pelattu viime vuonna kolmanneksi eniten otteluita, joita epäiltiin sovituiksi.

Matopurkki on nyt avattu

Hillin mielestä tilanne on tulehtunut ruotsalaisten asenteesta.

– Asiaan suhtaudutaan veltosti, ylimielisesti ja aivan päinvastoin kuin ruotsalaisilta odottaisi, Hill sanoi.

– Onko tilanne yhtä paha kuin Italiassa, Kreikassa ja Azerbaidzhanissa? Tietyissä tapauksissa kyllä, toisissa ei. Uskon, etteivät Ruotsin hallinto, talous ja moraali ole niin heikolla tolalla kuin joissain muissa maissa, mutta tulosmanipulointitapausten määrä on samalla tasolla.

Sportradarin turvallisuusjohtaja Tom Mace uskoo, että kansainväliset rikollisjärjestöt ovat levittäytyneet ruotsalaiseen urheiluun ja ongelma on kasvava.

– Tärkeä asia, jota täytyy tässä tilanteessa painottaa, on tulosmanipulointiin liittyvien seurojen suuri lukumäärä. Kyse ei ole yksittäisestä joukkueista vaan useista joukkueista eri sarjatasoilla, Mace huomautti.

Pääsihteeri Sjöstrandin mielestä ruotsalaiset suhtautuvat ongelmaan yhä vakavammin.

– Avaamme matopurkin ja tunnustamme ongelman. Sillä tavalla tietoisuus ongelmasta lisääntyy, Sjöstrand sanoi SVT:lle.