Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taitoluistelujupakassa yllättäen sopu – Mirjami Penttinen saa jatkaa valmentamista, vuoden kilpailukielto kuitenkin pysyy

Taitoluisteluliitto ja luisteluseura HSK ovat päätyneet monipolvisessa valmentaja Mirjami Penttisen tapauksessa sopuun. Sopimuksen mukaan Penttinen saa vuoden kilpailukiellon kärsittyään jatkaa muodostelmaluistelijoiden valmennusta.

Penttinen luopuu Urheilun oikeusturvalautakuntaan jättämästään valituksesta, ja hän esitti maanantaina anteeksipyynnön urheilijoille.

– Pyydän luistelijoilta sydämestäni anteeksi toimintatapojani, jotka ovat aiheuttaneet henkistä kipua tai ahdistusta. Valmentaminen on intohimoni ja haluan edelleen kehittyä siinä. Olen sitoutunut tekemään kaikkeni luistelijoiden hyvinvoinnin eteen, Penttinen sanoi tiedotteessa.

Lisäksi Helsingfors Skridskoklubb eli Helsingin Luistinklubi vetää pois Helsingin käräjäoikeuteen jättämänsä kanteen erottamisensa estämiseksi.

Osapuolten sovusta kertoi ensimmäiseksi Ilta-Sanomat . STT ei tavoittanut Penttistä illalla puhelimeen, mutta hän lähestyi toimitusta lyhyellä tekstiviestillä.

– Olen tyytyväinen syntyneeseen sopimukseen, enkä tule tämän enempää asiaa kommentoimaan, Penttinen viestitti.

Kolme tärkeää kohtaa

Taitoluisteluliiton puheenjohtaja Laura Raitio perusteli liiton puolesta sopua kolmella seikalla.

– Meille keskeistä oli se, että valmentajat vetivät pois Urheilun oikeusturvalautaan tekemänsä valituksen ja tyytyivät Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunnan ratkaisuun kilpailukiellosta, Raitio totesi STT:lle.

– Toinen asia oli se, että Penttinen pyytää anteeksi toimintatapojaan, jotka ovat aiheuttaneet henkistä kipua tai ahdistusta. Se on meille hyvin tärkeä asia. Tärkeä kohta on myös se, että seurassa lisättiin toimia, joilla voidaan varmistaa valmennuksen turvallisuus tässä seurassa.

Sopimuksessa linjattiin muun muassa seuran henkilökohtaisesta työnohjausta ja keinoja, joilla "varmistetaan luisteluharrastuksen turvallisuus ja eettisten sääntöjen noudattaminen".

Helpotus urheilijoille

Pitkään kestänyt kohu oli raskas tapauksen kaikille osapuolille. Se oli yksi tarinan opetuksista.

– Koko urheiluyhteisössä on varmasti havahduttu siihen, että tällainen prosessi voi olla ajallisesti hyvin pitkä. Tässäkin tapauksessa tutkinta on aloitettu jo viime keväänä ja nyt ollaan tässä, Raitio totesi.

Raitio korosti, että urheilijoiden turvana täytyy olla kanava, jonka kautta he voivat kertoa kokemistaan epäkohdista.

– Kun löytyy rohkeita urheilijoita, jotka haluavat kertoa ikävistäkin asioista, heidän täytyy voida luottaa, että asioihin puututaan. Pitää myös olla kanava, jonka kautta he voivat tuoda tällaiset asiat esiin.

Raitio iloitsee siitä, että urheilijat vapautuvat vihdoin tapauksen jatkokäsittelystä.

– Urheilijat ovat varmasti helpottuneita, ettei heidän tarvitse jatkaa todistamista Urheilun oikeusturvalautakunnassa.

Monipolvinen riita

Jupakka alkoi tammikuussa, kun Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta langetti Penttiselle vuoden kilpailukiellon asiattoman käytöksen takia. Liiton mukaan valmentaja syyllistyi "urheilun eettisten sääntöjen rikkomiseen muun muassa käyttämällä toistuvasti valmennettaviaan kohtaan epäasiallista kieltä, huutamalla ja nöyryyttämällä".