Raviurheilu palasi kaviouralle Joensuussa – "Tärkeintä oli saada toiminta käyntiin"

Yleisöä ei päästetty paikalle seuraamaan Joensuun ravi-iltaa. Minna Raitavuo / LEHTIKUVA

STT

Ravikansan harras toive täyttyi tänään ainakin puoliksi. Koronapandemian takia Suomessa pari kuukautta tauolla ollut raviurheilu palasi kaviouralle, kun hevosvoimat päästettiin valloilleen Joensuun Linnunlahden radalla.

Ravi-ilta toteutettiin poikkeusjärjestelyin, jotta tapahtuma saatiin vietyä läpi vastuullisesti ja turvallisesti.

Yleisöä ei paikalle päästetty, ja varikkoalueelle laskettiin sisään vain välttämättömät henkilöt. Nyrkkisääntö oli, ettei saanut syntyä yli kymmenen henkilön kokoontumisia. Lähtöä kohti maksimimäärä oli kymmenen hevosta.

Jännitystä oli ilmassa siinä määrin, että avauslähtö keskeytettiin takasuoralla vaaratilanteen vuoksi. Lämminveristen 2 140 metrin tasoitusajon ja 1 000 euron pääpotin voitti lopulta Antti Ojanperän ohjastama Silenos Deanston.

Hevosia oli karsittava

Joensuun-kisa avasi kuuden testikilpailun sarjan, jossa parin viikon aikana katsotaan, kuinka sujuvasti ja turvallisesti ravit palaavat tapahtumakartalle.

– Meillä kävi tuuri, kun saimme kevään avauskilpailun. Tärkeintä oli saada toiminta käyntiin, että raviammattilaiset pääsivät vihdoin harjoittamaan elinkeinoaan, Joensuun raviradan toimitusjohtaja Pasi Pykäläinen sanoi.

Suomen Hippos oli laatinut maa- ja metsätalousministeriön kanssa järjestäjille yksityiskohtaiset ohjeet.

– Ilman muuta noudatamme valtiovallan ohjeistuksia. On turha lähteä sooloilemaan, Pykäläinen puki tunnot.

Pitkä kilpailutauko lisäsi odotetusti mielenkiintoa Joensuun kisatapahtumaa kohtaan. Raveihin ilmoitettiin yhteensä 135 hevosta, joista koronarajoitusten perusteella oli karsittava 36.

– Tarjontaa oli paljon, kaikki halukkaat eivät nyt päässeet mukaan.

Seuraavaksi testiravit järjestetään huomenna Lahden Jokimaalla ja ylihuomenna Helsingin Vermossa. Virallisesti kilpailukauden on määrä jatkua 1. kesäkuuta Kuopion Sorsasalossa.

Ojanperän ässät jäivät pois

Joensuussa avauslähdön voittanut Ojanperä on vielä tunnetumpi valmentajana kuin ohjastajana. Hänen ässähevosistaan Linnunlahdella piti kylmäveristen päivän päätöslähdössä nähdä 2015 ravikuninkuuden juuri Joensuussa voittanut Jokivarren Kunkku ja Siirin Älli, mutta ne jäivät pois lievien loukkaantumishuolten takia. Niiden on määrä olla radalla kesäkuun alussa Kuopiossa.

Ruotsissa ravit ovat muista Euroopan maista poiketen jatkuneet taukoamatta pitkin kevättä, toki ilman yleisöä. Samaa olisi Suomessa toivonut Ojanperäkin.

– Mielestäni raveja olisi voitu turvallisesti järjestää. Rata-alueilla on hehtaareja tilaa. Tartuntariski olisi ollut aika pieni, Ojanperä sanoi.

Ruotsin koronalinjaukset ovat tunnetusti Suomea lievempiä, mutta ravien jatkumiselle oli länsinaapurissa omat syynsä.

– Raviurheilu katsotaan Ruotsissa enemmän elinkeinoksi kuin meillä. Kuitenkin Suomessa on pelkästään ammattivalmentajia muutama sata. Meidän tallissa tästä ottaa leipänsä seitsemän ihmistä, muistutti Keski-Suomen Pihtiputaalla asuva Ojanperä, jolla on tallissaan noin 40 hevosta.

Koronatauko ei Ojanperän mielestä ollut yksinomaan pahasta. Tauko teki hyvää hevosen päälle.

– Annoimme hevosten olla hetken löysemmällä treenillä, kunnes nostimme tehoja. Hevoset ovat olleet kevätauringon noustessa iloisia. Virkistyvät, kun tietävät, että pääsevät kohta laitumelle.

Kommentoi