Koronaviruksesta tarkka passari Eemi Tervaportti palaa kesäksi Kreikkaan jatkamaan kautta

Eemi Tervaportin edustama Olympiakos johti runkosarjaa keskeytyshetkellä ja pääsee osallistumaan loppuhuipennukseen. Markku Ulander / LEHTIKUVA

STT

Lentopallomaajoukkueen kapteeni Eemi Tervaportti ehti elää epätietoisuudessa yli kaksi kuukautta. Koronapandemia keskeytti maaliskuussa palloilulajien kaudet käytännössä kaikkialla, myös Kreikan lentopalloliigassa, jossa Tervaportti pelaa.

Viime viikolla Kreikan liiga päätti, että kausi jatkuu kesällä välierillä ja finaalilla. Tervaportin edustama Olympiakos johti runkosarjaa keskeytyshetkellä ja pääsee siten osallistumaan loppuhuipennukseen.

– Ottelut pelataan heinäkuussa, mutta vielä kauheasti muuta tietoa asiasta ei ole, Tervaportti kertoo STT:n puhelinhaastattelussa.

Koronaviruksesta Tervaportti sanoo olevansa tarkka.

– Joillakin virus ilmenee vain pienenä flunssana, mutta jotkut tauti vie teholle hengityskoneeseen. Siinä on mielestäni iso haarukka. En mielelläni ottaisi sitä tautia. Sopimus velvoittaa minut palaamaan kuitenkin Kreikkaan. Siinä ei ole nokan koputtamista, hän painottaa.

Tervaportti on viettänyt keväällä korona-arkea eristyksissä perheineen Kuopiossa. Innokas kalamies on ollut tuttu näky Kallavedellä, ja touhua on riittänyt myös nelivuotiaan tyttären kanssa.

Pelitauon aikana passari on pitänyt kuntoa yllä muun muassa pitkillä pyörälenkeillä yhdessä maajoukkuehakkuri Olli-Pekka "Lelu" Ojansivun kanssa.

– "Lelu" on saanut patistettua minua lenkille. Parvekkeella olen vetänyt nauhatreeniä ja muuta jumppaa. Pallotuntuman katoamisesta en ole huolissani. On tässä kuitenkin kymmenen vuotta jo painettu tukka putkella. Nopeasti tuntuma tulee takaisin, kun pääsee treenaamaan taas normaalisti.

"Pelaamisella on elänyt"

Tervaportti, 30, edustaa toista kauttaan suurseura Olympiakosta. Vuosi sitten pelinpyörittäjä siivitti vahvoilla otteillaan seuran mestariksi.

– Jatko Olympiakoksessa on vielä auki. Joitain neuvotteluita on käyty ensi kaudesta, muttei mitään virallisia, valottaa Tervaportti, joka on pelannut Kreikan lisäksi ulkomailla Belgiassa, Ranskassa, Turkissa ja Puolassa.

Belgian vuosinaan kolme mestaruutta saavuttanut Tervaportti uumoilee, että koronavirus muuttaa pelaajamarkkinoita ensi kaudeksi.

– Pelaajat voivat joutua pudottamaan palkkojaan. Uskon, että joku pelipaikka kuitenkin löytyy, hän pähkäilee.

Kotimaan kentille Tervaportti aikoo palata "satavarmasti".

– Sen aika ei ole kuitenkaan vielä ensi kaudella.

Kymmenen ulkomaan vuoden aikana Tervaportille on kertynyt pelillisten kokemusten ja mestaruuksien lisäksi myös taloudellisesta turvaa.

– Ei nyt miljoonia ole tehty, mutta kyllä pelaamisella on elänyt, Tervaportti muotoilee.

Hyökkäävä passari

Tervaportti tunnetaan pelityyliltään aggressiivisena passarina, joka pystyy vasenkätisenä pelaajana tekemään sujuvasti pisteitä myös itse.

– Passipelissä vahvuuteni on takapassi. Olen tykännyt pelata aina nopeaa taakse, ja esimerkiksi "Lelun" sekä Belgian aikoina Hendrik Tuerlinckx'n kanssa se toimi vastustamattomasti.

Suomen maajoukkuelentopallolle seuraava iso näyteikkuna on syksyn 2021 EM-kisat, joiden yksi alkulohkoista pelataan Tampereella.

– EM-kotikisat on valtava tapahtuma ja tuo kaikille pelaajille ekstramotivaatiota. Kukaan ei halua tulla surkeassa kunnossa niihin kisoihin. Halu pärjätä on kova itse kullakin, Tervaportti alleviivaa.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Heinolan kesäkuu oli vuosikymmenen kuumin – viimeinen päivä teki kuivasta kuusta myös sateisimman
 2. Anne Elo-Rauta ja Pertti Kuisma hoitavat puutarhaansa rakkaudella, hitaasti ja halvalla ja pitävät aina silmät avoinna ja korvat höröllä uusille ideoille
 3. Puihin kiinnitetyt runotaulut olivat pitkään ehdolla Heinolan runoviikon ainoaksi ohjelmanumeroksi – luvassa perinteistä ohjelmaa ja vierailevia esiintyjiä
 4. Pääkirjoitus: Lähin huoli on aina pahin huoli
 5. Tuttiksen kalat ovat uineet heinolalaisten sydämiin
 6. Jalkapallotähti Franck Riberyn kotiin murtauduttiin – "Kuinka voin tuntea oloni täällä hyväksi tämän päivän jälkeen?"
 7. Lehti: Kiinan Sisä-Mongoliassa potilaalla havaittu paiserutto, myös toisella epäillään ruttoa
 8. Veneet karkailivat ja hajoilivat navakassa tuulessa tänään – purjeveneestä katkesi masto, soutuveneen mukaan lähti laiturikin
 9. Yle: Suosittu Temptation Island Suomi -sarja kuvataan heinäkuussa Thaimaan sijasta Vuokatissa
 10. Real Madrid ja Barcelona käyvät keskinäistä mestaruuskisaa
 11. Palloliitto vahvisti Puola-ottelun pelipäivän – EM-kisoihin valmistava peli valmistaa nyt Kansojen liigaan
 12. Uber ostaa ruokaa kuljettavan Postmatesin 2,3 miljardilla eurolla
 13. Hamilton: "En pyytänyt tai vaatinut ketään polvistumaan"
 14. Karhunkaatokiintiö kasvaa edelliskaudesta 71 yksilöllä – kiintiö on yhteensä 384 yksilöä
 15. Kansainvälistä elokuvaa omin ehdoin ja omakustanteisesti – Suomalainen Saara Lamberg tekee uraa ohjaajana ja näyttelijänä Australiassa

Näytä lisää