Djokovicin turnauksessa käteltiin koronaa – piittaamattomuudesta seurasi koronatartuntojen rypäs Belgradin kutsuturnauksen yhteydessä

Maailmanlistan ykköspelaaja Novak Djokovic (oik.) on saanut tennisväeltä runsaasti kritiikkiä kutsuturnauksen järjestämisestä koronatilanteesta huolimatta. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Tenniksen maailmanlistan ykköspelaaja Novak Djokovic saa urakalla rapaa niskaansa. Serbitähteä arvostellaan ilmeisen ennenaikaisesta kutsuturnauksesta ja etenkin holtittomasta suhtautumisesta koronapandemiaan. Häntä muistutetaan nyt myös taannoisista epäilyistä koronarokotusta kohtaan.

Australialainen tennispelaaja Nick Kyrgios aloitti löylytyksen tiistaina.

– Älkää viitsikö vinoilla minulle "vastuuttomista" tai "typeriksi" tuomituista tekemisistäni. Nyt putsataan pöytä ihan tuelta, maailmanlistalla 40:nneksi sijoitettu Kyrgios tviittasi, kun uutiset kertoivat Djokovicin kutsuturnauksen koronatartunnoista.

Kyrgios uudelleentviittasi oheen videoleikkeitä, joissa Djokovic ystävineen tanssi yökerhossa turvaväleistä tai muista pandemian varotoimista välittämättä.

Samalla Kyrgios kertoi rukoilevansa kaikkien koronaan sairastuneiden pelaajien puolesta.

Djokovic ilmoitti kuusi tuntia myöhemmin, että hän oli vaimoineen saanut tartunnan kuten kolme muuta turnaukseen osallistunutta pelaajaa. Samalla hän esitti pahoittelunsa.

– Uskoimme, että varotoimet olisivat riittävät, mutta turnauksen järjestäminen oli väärin ja ennenaikaista, Djokovic kirjoitti ja neuvoi kaikkia läsnäolijoita käymään koronatestissä.

Djokovicin, 33, ja hänen vaimonsa lisäksi turnauksen yhteydessä tartunnan saivat ainakin hänen ystävänsä, NBA-pelaaja Nikola Jokic, pelikumppanit Grigor Dimitrov, Borna Coric ja Viktor Troicki sekä tämän raskaana oleva vaimo.

Murrayn kuiva kritiikki

Anteeksipyyntö ja selitykset eivät vakuuta, sillä uutistoimisto AFP:n mukaan Belgradin turnauksessa ei juuri piitattu koronapandemian varalta annetuista ohjeista eikä varotoimista. Yleisö päästettiin peleihin, ja videoleikkeet yökerhosta alleviivaavat jokseenkin täydellisen piittaamattomuuden.

Kaiken lisäksi tartuntojen pelätään uhkaavan tenniskauden varsinaista jatkoa elokuussa.

– Jotkut sanovat jo, että tämä vaarantaa jopa Yhdysvaltain avoimet, ja näin voi hyvinkin olla, kolminkertainen grand slam -voittaja, britti Andy Murray kommentoi tilannetta.

– Jälkiviisaana voi todeta, ettei tätä tilaisuutta olisi pitänyt järjestää. Se ei juuri edistänyt tenniksen mainetta.

Myös Murrayn mielestä yökerhokuvat välittivät ikävän viestin maailmalle.

– Ei yllätä, miten monet ovat antaneet positiivisen koronanäytteen, kun on nähnyt kuvat juhlivista pelaajista, Murray totesi.

Kypärä ei kelvannut

Djokovicille on kertynyt pandemian aikana syntilistaa. Häntä on arvosteltu muun muassa Espanjan koronamääräysten rikkomisesta.

Keväällä Djokovic sanoi, ettei hän välttämättä suostu koronarokotukseen, jos se onnistutaan kehittämään.

– Henkilökohtaisesti minä vastustan rokotetta, enkä halua kenenkään pakottavan minua rokotettavaksi, jotta voisin taas matkustaa, Djokovic sanoi reaaliaikaisessa Facebook-keskustelussa, johon osallistui useita serbialaisia urheilijoita huhtikuussa.

– Jos rokote määrätään pakolliseksi, joudun tekemään valintoja. Minulla on asiasta ajatukseni, mutten tiedä, muuttuuko mieleni myöhemmin.

Tenniksen kattojärjestön ATP:n puheenjohtaja Andrea Gaudenzi antaa ymmärtää, että Belgradin turnauksen virheet johtuvat ymmärtämättömyydestä ja lapsellisuudesta.

– Kun lapsi opettelee ajamaan polkupyörällä, hänelle tyrkytetään kypärää. Ja sehän ei käy. Sitten ajetaan pyörällä ja kaadutaan. Sen jälkeen kypärä jo kelpaa, Gaudenzi kommentoi tapausta.

Gaudenzi ei täsmentänyt, puhuiko hän myös koronarokotteesta.

Kommentoi

Palvelut