Brasiliaa valmentava Sundhage: "Koronavirus on askel taaksepäin naisten jalkapallolle"

Jalkapallon menestyksekkäimpiin valmentajiin kuuluva Pia Sundhage pelkää, että koronaviruksen aiheuttamat ongelmat torppaavat naisten jalkapalloilun lupaavan nousukierteen. Naisten ottelujen arvostus nousi kohinalla viime vuonna, kun Ranskassa pelatuissa MM-kisoissa nähtiin taidokasta peliä, ja ottelut vetivät yleisöä paikan päälle ja tv-ruutujen ääreen.

– Nyt näyttää siltä, että otamme askeleen taaksepäin. Hyvä kierre katkesi koronaviruksen takia, mikä ei ole avuksi naisten jalkapallolle, Sundhage sanoi uutistoimisto TT:n haastattelussa.

Ruotsalaisvalmentaja on tuttu muun muassa Ruotsin ja Yhdysvaltain naisten maajoukkueiden luotsina. Amerikkalaiset hän valmensi olympiakultaan 2008 ja 2012, ja kotimaansa Ruotsin hän luotsasi EM-pronssille 2013 ja olympiahopealle 2016.

Elokuusta 2019 hän on valmentanut Brasilian naisten maajoukkuetta, mutta on koronaviruspandemian takia jumissa Ruotsissa.

– Tulin käymään Ruotsiin maaliskuun Ranskan-turnauksen jälkeen. Minun piti olla täällä vajaa viikko, mutta olen täällä vieläkin. Mutta ehkä olin onnekas, Sundhage viittasi Brasilian huonoon koronavirustilanteeseen.

Julkisuuden sauma jäi käyttämättä

Sundhage toivoo, etteivät ihmiset kääntäisi selkäänsä naisten otteluille, kun urheilu joskus palaa normaalimmaksi. MM-kisat 2019 olivat ainakin hyvä enne.

– MM-kisojen suosion kasvu oli ilmiömäinen. Media kiinnostui, mutta myös peli parani. Ottelut olivat teknisiä, fyysisiä ja erittäin tasaisia, Sundhage korosti.

Sundhage, 60, arvioi, että naisten jalkapallon suosiolle olisi tehnyt hyvää, jos naisten sarjat olisi aloitettu useammassa maassa ennen miesten otteluja.

– Ihmisillä oli kova hinku nähdä jalkapalloa. Jos ensin olisi näytetty tv:ssä naisten otteluja, se olisi ollut lajilta tuen osoitus. Olisimme voineet jatkaa viime vuoden MM-kisojen buumia, Sundhage arvioi.

Brasilia tähyää kokenein voimin Tokioon

Brasiliassa Sundhagen tehtävänä on auttaa naisten jalkapalloilua nousuun. Hän on maan naisten maajoukkueessa ensimmäinen ulkomaalaisvalmentaja, ja vielä nainen.

– Maan jalkapalloliitto yrittää muuttaa asenteita siihen suuntaan, että naisetkin voivat pelata futista ja satsata siihen, Sundhage sanoi.

Brasilialla on joitakin maailman huippupelaajia, kuten usein maailman parhaaksi valittu 34-vuotias Marta ja jo 42-vuotias Formiga. Joukkueen päätavoite on vuoteen 2021 siirtyneissä Tokion olympialaisissa.

– Minulla on se käsitys, että Brasiliassa kokeneiden pelaajien motivaatio on korkealla, vaikka kisat siirtyivät. Niin monet kyseenalaistavat heidän jatkamisensa, mutta kokemus auttaa, jos vain säilyy vammoitta, Sundhage arvioi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut