Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi sai uuden 80 metrin keihäsmiehen – Tino Mäkelä 22-vuotiaiden mestariksi rajulla ennätysparannuksella

Pyhäselän Urheilijoiden Tino Mäkelä liittyi 80 metrin rajan rikkoneiden keihäänheittäjien joukkoon, kun hän kiskaisi Kemissä 22-vuotiaiden Suomen mestariksi tuloksella 80,11.

Mäkelän, 21, voittoheitto syntyi viimeisellä heitolla ja toi komean 7,52 metrin ennätysparannuksen. Kesän kotimaan tilastossa Mäkelä nousi kolmanneksi Lassi Etelätalon (82,20) ja Toni Kuuselan (81,36) jälkeen.

– Siihen tuli välillä hyviä tuulirakoja. En kuitenkaan tuulta miettinyt. Kun on hyvin treenannut, sitten vaan mennään heittämään täysillä, Mäkelä kertoi tiedotteessa.

Mäkelä viihtyi vaikeissa tuulioloissa hyvin. Tällä kaudella parhaallaan vain 70,53 heittänyt keihäsnuorukainen kiskaisi 80-metrisensä lisäksi 77,76 ja 76,57.

– Verryttelyssä tuntui hyvältä, ja kilpailussa tuntui, että tekniikka loksahti heti kohdalleen. Sitten annoin vain mennä, Mäkelä sanoi.

– Talvella kunto rupesi jo nousemaan hyvin ja sain fysiikkaa kehittymään. Nyt se sitten saatiin levolla ulosmitattua kilpailussa.

Toiseksi sijoittui ennätyksensä 77,56 heittänyt Kankaanpään seudun Leiskun Teemu Narvi, ja SM-pronssille räväytti Limingan Niitto-Miesten Toni Keränen kesän pisimmällä heitollaan 77,04.

Kalevan kisoissa yli 77 metriä heitti vain kolme miestä, mutta Kemissä sunnuntaina 77-metrisen ylitti neljä heittäjää. Helsingin Kisa-Veikkojen Topias Laine voitti 19-vuotiaiden Suomen mestaruuden tuloksella 77,47.

– Hyvä sarja tuli heitettyä, vaikka kilpailin pitkästä aikaa noin kovassa sivuvastaisessa tuulessa. Ekalla heitin pitkästä aikaa ohi sektorin, mutta sen jälkeen sain hyvän sarjan tuohon tuuleen. Piti vain heittää matalalle, Laine totesi tiedotteessa.

Baas juhli tuplaa kotikisoissa

Veitsiluodon Kisaveikkojen Mette Baas jatkoi kotikisoissaan mestaruudella naisten 400 metrin aidoissa. Hän voitti ajalla 58,53, joka jäi Viivi Lehikoisen kauden kotimaisesta kärkiajasta viisi sadasosaa. Baas voitti Kemissä perjantaina myös 400 metrin sileän.

– Juoksu oli alussa melkoista hakemista, mutta se helpottui, kun alkoi hapottaa, nopeus putosi ja juoksun loppu meni siksi paremmin. Aika oli positiivinen yllätys. En osannut odottaa tuollaista, ennätystään lähes kaksi sekuntia parantanut Baas arvioi puuskatuulessa juostua aitaratakierrosta tiedotteessa.

Kalevan kisoissa aikuisten SM-kullan 400 metrillä ottaneelle Baasille aidattu ratakierros oli vasta toinen viime ja tänä kesänä. Juniorina hän juoksi 300 metrin aitoja.

– Tämä kyllä kannustaa juoksemaan aitoja jatkossakin. Ehkä sitten joskus voi startata 400 metrin aitoihin luottavaisin mielin, Baas pohti.

Lehtonen aitoi viikonlopun toisen SM-kullan

Liedon Parman Tuomas Lehtonen otti Kalevan kisojen 400 metrin aitamestaruuden jatkoksi mestaruudet myös 22-vuotiaiden 400 metrillä ja 400 metrin aidoissa. Aitavoitto tuli ajalla 51,75.

– Mestaruudet olivat täällä tärkeimmät. Nyt en lähtenyt yrittämään samanlaista aikaa kuin Kalevan kisoissa. Sen verran (perjantainen) 400 metriä painoi jaloissa, Lehtonen kertoi tiedotteessa.

19-vuotiaiden SM-kiekonheitossa Track and Field Espoon Antti Pränni paransi ennätystään peräti kolmesti ja otti mestaruuden hyvällä tuloksella 58,95. Tulos vei hänet ikäluokassaan Suomen kaikkien aikojen tilastossa yhdeksänneksi.

– Suomen ennätystä läksin hakemaan, ja se oli lähellä. Olisi vain pitänyt saada heitto lähtemään vähän enemmän oikeaan sektoriin, Kalevan kisoissa viidenneksi heittänyt 197-senttinen Pränni mietti kisan jälkeen.