Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen miehet johtavat Ruotsi-ottelua – kävelymaaottelun voitto tuli ylivoimaisesti, mutta naisten ottelu sujuu ruotsalaiskomennossa

Yleisurheilumaaottelu Ruotsia vastaan alkoi suomalaisilta mukavasti lauantaina Tampereella. Suomi voitti kävelymaaottelun pistein 28–16, ja isännät johtavat miesten ottelua ensimmäisen päivän jälkeen 120–104.

Naisten maaottelu sujuu odotetun lujasti ruotsalaisvieraiden komennossa. Ruotsin naiset pääsevät toiseen kilpailupäivään 23 pisteen johdossa.

Maaottelu alkoi suomalaisilta komeasti. Elmo Lakka avasi kamppailun voittamalla 110 metrin aidat ajalla 13,75 ja Topi Raitanen kohotti hieman myöhemmin kotiyleisön tunnelmia kirimällä vitosella ylivoimaiseen voittoon.

Moukarimiehet jatkoivat suomalaisjuhlaa kolmoisvoitolla. Aaron Kangas otti maaotteluvoiton tuloksella 76,74. Henri Liipola heitti 73,42 ja Aleksi Jaakkola 73,25.

– Olen ihan tyytyväinen heittoihini. Takana on pitkä kausi, joten tiesin, etten ole enää ennätyskunnossa. Siihen nähden lähes 77 metrin tulos on tosi hyvä, Kangas kertoi.

– Kausi oli tässä.

Seiväshyppääjät Mikko Paavola ja Urho Kujanpää pääsivät riman yli 543:ssa, mikä riitti maaottelussa kaksoisvoittoon.

Myös sprinttereillä meni lujaa. Viljami Kaasalainen voitti miesten 100 metrin juoksun ajalla 10,40 ja Samuli Samuelsson varmisti kaksoisvoiton ajalla 10,49.

Sprinttereiden tunnelma kuitenkin rojahti loppuillasta, kun Suomi hävisi pikaviestin Kaasalaisen loukattua jalkaansa avausosuudella.

Lotta Kemppinen kiirehti naisten 100 metrin kilpailussa lajivoittoon kauden kotimaista kärkiaikaa sivuavalla ajalla 11,45. Hän juhli voittoa ja kärkiaikaa myös naisten pikaviestissä, jonka Suomi juoksi järjestyksessä Sara Francis, Kemppinen, Anniina Kortetmaa, Nooralotta Neziri aikaan 44,09.

Tukku ennätyksiä ja kärkituloksia

Monen suomalaisen tuloskunto oli säilynyt yllättävän hyvänä syyskuun puolelle. Simo Lipsanen taisteli kolmiloikan voittajaksi kauden kotimaisella kärkituloksella 16,59. Hän paransi kauden parastaan 11 senttiä.

– Oli hallitumpaa kuin aiemmin tällä kaudella. Yritin rentouttaa vauhdinjuoksua. Sen ansiosta sain loikat ja kontaktit paremmin hallintaan, Lipsanen kertoi.

Mette Baas taisteli 400 metrin lujasti lajivoitosta Ruotsin Moa Hjelmerin kanssa. Samalla hän paransi ennätyksensä ja kauden kotimaisen kärkiajan aikaan 53,42.

Myös Annemari Kiekaran kakkossija naisten kympillä heltisi kärkiajalla 33.54,74. Senja Mäkitörmä oli kuulantyönnössä kolmas ennätyksellään ja kärkituloksella 17,01.

Koko kilpailun parhaan tuloksen rojautti kuitenkin ruotsalainen kiekonheittäjä Daniel Ståhl. Maailmanmestarin voittotulos oli 69,20.

Rinteen kiri kruunasi päivän

Ensimmäinen kilpailupäivä sai suomalaisen loppuhuipennuksen naisten keihäänheitossa ja miesten 1 500 metrin juoksussa. Julia Valtanen johti suomalaiset keihään lajivoittoon tuloksella 57,91. Jenni Kangas ja Jatta-Mari Jääskeläinen varmistivat kolmoisvoiton tuloksillaan 56,74 ja 55,89.

Päivän päätteeksi juhlittiin Joonas Rinteen kirivoittoa tonnivitosella.

– Sain pidettyä juoksun niin rentona, että loppu tuli vahvasti. Ja hyvin hapotti lopussa. Se kertoo, että irtiottokyky oli hyvä, Rinne huokaili maalissa.

– Tunsin loppusuoran alussa, että voimia on hyvin. Sitten sain vielä lisävoimia yleisön kannustuksesta.

Voitto oli Rinteen ensimmäinen maaottelutasolla.