Suomalaiset ovat kaukana kärkikamppailusta Turkin MM-rallissa – ”Se syö aina yhtä paljon miestä”

Kalle Rovanperä lauantaina Turkin MM-rallissa. AFP / LEHTIKUVA

Aki Hietavala / STT

Suomalaiskuskit ovat kaukana kärkikamppailusta Turkin MM-rallissa ennen sunnuntain neljää viimeistä erikoiskoetta. Toyotan Kalle Rovanperä pitää hallussaan viidettä tilaa.

Rovanperä taisteli palkintosijoista, mutta lauantai-iltapäivän avauserikoiskokeella nuorukainen koki rengasrikon, jonka myötä ero kisaa johtavaan Hyundain Thierry Neuvilleen venyi rutkasti yli minuuttiin.

– Se pitkä erikoiskoe oli tosi rajussa kunnossa ja kovaa kivikkoa koko ajan. En tiedä yhtään, mistä se rengasrikko tuli. Ei se ollut mikään hirveän iso yllätys, mutta toki ikävää, Rovanperä totesi.

Neuville johtaa kisaa 33,2 sekunnin erolla ennen Toyotan Sebastien Ogieria ja Hyundain 46-vuotiasta konkaria Sebastien Loebia. Neuville nousi kisan kärkeen, kun Rovanperän lisäksi myös Ogier koki rengasrikon yli 30-kilometrisellä erikoiskokeella.

– Se syö aina yhtä paljon miestä, jos tulee rengasrikko. Ei ollut hauskaa ajaa noita erikoiskokeita toiseen kertaan. Ne ovat niin rajussa kunnossa, ettei ole kyllä enää mukavaa, Rovanperä kuvaili.

Fordilla vaikeaa

M-Sport Fordin suomalaiskaksikko Teemu Suninen ja Esapekka Lappi lähtivät Turkin ralliin tallin talousongelmien takia ilman testejä. Varsinkin Lapille taival on ollut hankala.

– Eihän tämä mikään menestys ole ollut. Aika paljon puuttuu vauhtia. Testien merkeissä tämä kisa on mennyt, mutta ei sitä lääkettä ole oikein löytynyt. Auto puskee tosi paljon, kisassa seitsemäntenä oleva Lappi sanoi.

Suninen on rallissa kuudentena. Edellä oleva Rovanperä on 16,2 sekunnin päässä.

– Ei ole iso ero. Jos on ongelmaton päivä ja Kallella pienikin probleema, se on äkkiä ajettu kiinni. Täytyy saada puhdas ajo ja puhdas päivä, Suninen suunnitteli.

Hänen päiväänsä mahtui myös hiekkapölyn asettamia haasteita.

– Sivuikkuna tippui auton sisään iltapäivän toisella pätkällä. Kaikissa vasemmalle kääntyvissä mutkissa tuli pölyä silmille. Piti vaan räpytellä silmiä vähän enemmän. Teipattiin sitten se ikkuna, ja saatiin sillä ongelma korjattua.

Viime kauden maailmanmestari, Hyundain Ott Tänak koki mestaruushaaveidensa kannalta pahan takaiskun. Virolainen joutui keskeyttämään lauantain avanneella kolmannella erikoiskokeella auton ohjausvian takia.

Kommentoi

Palvelut