Maastohiihdon fluorikielto viivästyy vuodella

Maasto- ja ampumahiihdon fluorivoidekielto tulee näillä näkymin voimaan ensi vuoden heinäkuussa. MARTTI KAINULAINEN / LEHTIKUVA

STT

Maastohiihdon fluorikielto siirtyy vuodella kauteen 2021–22. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS ilmoitti viivästyksestä odotetusti perjantaina, koska fluorivoiteet paljastava testilaite ei valmistunut ajoissa riittävän luotettavaksi.

FIS:n ja Kansainvälisen ampumahiihtoliiton IBU:n yhteistyössä kehittämän kannettavan testilaitteen kehitystyötä jatketaan alkavalla kilpailukaudella.

Näillä näkymin fluorikielto astuu voimaan 1. heinäkuuta 2021.

– Jatkamme alkavalla kaudella laitteiston kehitystyötä laboratoriossa ja kentällä, viimeistelemme testimenetelmät ja valmistamme lisää testilaitteita, jotta fluorikielto voidaan toteuttaa kaikissa FIS:n alaisissa kilpailuissa, järjestö ilmoitti nettisivuill aan .

– FIS tukee voimakkaasti fluorivoiteiden kieltoa ja työryhmää, joka on kehittänyt testilaitetta viime kuukaudet, määrittää testikäytännöt ja rangaistukset mahdollisista sääntörikkomuksista.

FIS:n mukaan testilaite kykenee jo paljastamaan fluorivoiteen, vaikka sen osuus voiteesta olisi vähemmän kuin prosentti. Kehitystyötä jatketaan mittavirheiden karsimiseksi.

Laitetta kehitetään, jotta tulokset olisivat luotettavia eri pohjavoiteista, suksien rakenteesta ja erilaisista sääoloista riippumatta.

Kauden 2021–22 kilpailuissa fluorivoiteiden käyttö testataan ennen kilpailua ja uudestaan kilpailun jälkeen.

Kommentoi

Palvelut