Hiljainen tieto kulkee Kuortaneen kurssilla – huippu-urheilijoiden valmentajakoulutus tuo lajit luontevasti yhteen

Kuortaneen kurssille osallistuva Petra Olli kertoo, että pyrkii avoimin mielin miettimään, miten muilta opittuja asioita voisi tuoda painiin. TIMO AALTO / LEHTIKUVA

Pasi Rein / STT

Entisille huippu-urheilijoille räätälöity valmentajatutkinto siirtää ainutlaatuisella tavalla tietoa lajien välillä. Kurssin osanottajat ovat samaan aikaan oppilaita ja toistensa kouluttajia.

Maastohiihtäjä Sami Jauhojärvi, keihäänheittäjä Tero Pitkämäki, painija Petra Olli, golfpelaaja Minea Blomqvist-Kakko ja lentopalloilija Olli Kunnari ovat muiden muassa saaneet jo muutamassa viikossa oivalluksia toistensa kokemuksista.

– Tämä porukka oli minulle syy osallistua tähän koulutukseen, Jauhojärvi korosti asiaa maanantaina Kuortaneen urheiluopistolla.

– Tiedän jo nyt, että olisin voinut tehdä kilpaurallani asioita paremmin, ja ymmärrän millaisten asioiden kanssa oma pää jauhoi uran aikana paskaa. Tuli tehtyä pienistä ongelmista tarpeettoman suuria, kärpäsestä tuli härkänen.

Jauhojärvi ja Pitkämäki ovat jo siunailleet esimerkiksi kokemuksiaan olympiavuosien harjoittelusta. Molemmilla on arvokisamitaleita, ja Jauhojärvellä myös olympiakulta. Silti molemmat kokevat sortuneensa olympiavuosina virheeseen.

– On ihmeellistä, miten ne olympiarenkaat vaikuttavat pään sisällä. Ne saavat pään sumentumaan, jopa urheilijan taustajoukoissa ja lähipiirissä, Jauhojärvi ihmettelee.

– Ruuvi piti kiertää olympiakaudella tiukemmalle kuin koskaan, ja näin toimimalla 97 sadasta epäonnistuu.

Pitkämäki tunnustaa saman ajatusharhan.

– Olympiavuonna ruuvi kierrettiin sormet valkoisina yhä kireämmälle, kunnes se meni jengoiltaan, Pitkämäki totesi.

Juttu jatkuu saunaillassa

Yhteiset kokemukset ja toisaalta havainnot oman lajin parista ovat olleet viidennen urheilijoille suunnatun valmentajakurssin parasta antia.

– Opetus ei ole vain teoriaoppia, kun mukana on eri lajien huippuja. Keskinäiset keskustelumme ovat varmasti suurin etu tavalliseen valmennuskoulutukseen verrattuna. Sen ansiosta meidän ei ehkä tarvitse jatkossa toistaa kaikissa lajeissa samoja virheitä, Jauhojärvi pohti.

– Jokainen löytää näistä keskusteluista ahaa-elämyksiä lajiinsa. Luulen, että tämä on kurssin hedelmällisin asia, Pitkämäki lisäsi.

Olli on kuunnellut herkällä korvalla esimerkiksi Blomqvist-Kakon pohdintoja mentaalivalmennuksesta.

– Pyrin oppimaan muilta ja yritän avoimin mielin miettiä, miten niitä asioita voisi tuoda painiin, Olli kertoi.

Urheilijoiden valmentajatutkinto järjestetään parin-kolmen päivän kursseina, joita järjestetään kuukausittain. Kursseja kertyy kaikkiaan 10–11, ja niiden välit täyttyvät kirjallisista tehtävistä.

Entisiä huippu-urheilijoita ei tarvitse piiskata ahkeriksi ainakaan Kuortaneen tapaamisissa.

– Tänäänkin keskustelut jatkuvat vapaa-ajalla eli saunaillassa, Jauhojärvi lupasi.

Kokemus 20 valmentajasta

Blomqvist-Kakko tuo kurssiin kokemuksen golfarien kiertue-elämästä, pitkistä neljän päivän kisoista, uuvuttavista kilpailupäivistä ja tunnekuohun hallinnasta, kun pelin taso aaltoilee väistämättä.

Kunnarilla on joukkuelajin urheilijana muita runsaampi kokemus valmentajista.

– Muille tuli yllätyksenä, että minulla on urani aikana ollut melkein 20 päävalmentajaa, Kunnari kertoi.

Lisäksi joukkuelajin urheilija tottuu urallaan jatkuvasti muuttuvaan rooliin. Se on erilainen uran eri vaiheissa ja muuttuu aina myös pelitovereiden mukaan, jopa vastustajan vaihtuessa.

Kommentoi

Palvelut