Iivo Niskasen lokakuun tilannearvio piti kutinsa

Viikonloppuna Niskanen kilpailee Lahdessa Salpausselän kisoissa, ensi kertaa lähes kahteen kuukauteen. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

Pasi Rein / STT

Maastohiihdon olympiavoittaja ja maailmanmestari Iivo Niskanen aavisti lokakuussa ennen kilpailukauden alkua koronatalven oikut. Niskanen kertoi aloittavansa maailmancupin Rukalla ja tehneensä koronatilanteen takia kilpailusuunnitelmat vain marraskuun loppuun.

Viikonloppuna Niskanen kilpailee Lahdessa Salpausselän kisoissa, ensi kertaa lähes kahteen kuukauteen. Tauko alkoi Rukan kisoista ja juuri kuten Niskanen lokakuussa ennusti.

– Marraskuuta pidemmälle minulla ei ole tarkkaa kilpailusuunnitelmaa. Voi olla, että ohjelma muuttuu luonnollisesti. Joten hiihdetään, mitä on tarjolla, Niskanen viittasi jo tuolloin kiristyneeseen koronatilanteeseen.

Kisoja peruuntui, ja suomalaiset luopuivat joukolla joulukuun jäljelle jääneistä maailmancupeista. Niskanen jatkoi paastoa omaehtoisesti luopumalla myös uudenvuodenpäivänä alkaneesta Tour de Ski -kiertueesta.

Niskanen teki rohkeat päätökset yhdessä valmentajansa Olli Ohtosen kanssa.

– Ruka oli kauden ensimmäinen kansainvälisen tason mittari ja osoitti, että huipun tuntumassa ollaan. Tämän harjoituksellisen viestin perusteella suunnittelimme jatko-ohjelman, Ohtonen selvitti kilpailukauden rakennetta torstaina STT:lle.

– Viime vuoden Tour oli hyvä kokemus, mutta nyt nostimme tärkeimmälle sijalle valmistautumisen Oberstdorfin MM-kisoihin. Korona-aikana asiaa piti tietenkin harkita poikkeuksellisen tarkasti, ja joulun kieppeillä arvoimme, ettei kiertueelle ole järkevä lähteä.

Vantaan Suomen cup jäi väliin pitkälti samoin perustein.

– Yleinen tilanne vaikutti myös siihen, vaikka järjestelyt oli varmasti toteutettu hyvin. Sitä emme epäilleet, Ohtonen vahvisti.

Treenit Ohtosen kontrollissa

Niskanen keskittyi harjoitteluun Vuokatissa, kun Venäjän Aleksandr Bolshunov rellesti Niskasen ja norjalaisten poissa ollessa ylivoimaiseen Tourin voittoon.

– Ohjelmassa oli harjoituskilpailuita ja kontrolliharjoituksia matolla, mutta mitään Touria vastaavaa rasitusta emme pyrkineet harjoituksilla korvaamaan, Ohtonen kertoi.

Niskasen vauhti paljastuu Lahden yhdistelmäkilpailussa lauantaina sekä Falunin normaalimatkoilla 29. ja 30. tammikuuta. Ne ovat Niskasen tärkeimmät MM-testit, ja MM-valmistautumisen viimeiset tarkennukset tehdään niiden perusteella.

– Odotusarvo on hyvä harjoituksellisesti. Odottavalla mielellä seuraan tilannetta ja edessä olevia kisoja, Ohtonen tiivisti näkymät kilpailukauden toiseen avaukseen.

Bolshunov on vaikein vastus

Niskasen ennalta karskeimmat vastustajat ovat Bolshunov ja norjalainen Johannes Hösflot Kläbo. Rukan minikiertueen voittanut kiritykki Kläbo piti kilpailutaukoa Niskasen tapaan ja palaa Norjan mestaruuskisojen jäljiltä maailmancupiin vasta Falunissa.

Bolshunov hiihti Tourilla viisi voittoa, kaksi kakkossijaa ja yhden kolmossijan. Hän on vahva kaikilla matkoilla, molemmilla hiihtotavoilla ja kulkee lujaa kaikenlaisissa maastonkohdissa.

Vastustajien näkökulmasta Bolshunov on sanalla määrittäen hankala.

Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailut järjestetään Saksan Oberstdorfissa helmi-maaliskuun vaihteessa.

Kommentoi

Palvelut