Iivo Niskanen paljastaa vireensä, Pärmäkoski kaipaa kehitysloikkaa

Iivo Niskanen Rukalla marraskuussa 2020. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

Pasi Rein / STT

Maastohiihtäjät Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski lähtevät täysin vastakkaisista lähtökohdista Lahden maailmancupiin. Niskanen palaa lauantain yhdistelmäkilpailussa kisoihin kahden kuukauden tauolta. Pärmäkoski palautuu edelleen Tour de Ski -kiertueen kahdeksan startin rasituksista.

Niskanen ei paljastanut perjantaina Lahden tavoitteitaan. Pärmäkoski sanoi keskittyvänsä sijoitusten sijaan aikaeroihin.

– Perustason pitäisi olla sellainen, ettei tarvitse lähteä konttaamaan, Niskanen väisteli kysymyksiä tavoitteistaan, eikä paljastanut harjoituskisojen eikä hänelle tehtyjen testien tuloksia.

– Kunto nähdään (virallisissa) kilpailuissa, Niskanen vastasi lisäkysymyksiin.

Pärmäkoski oli hyväntuulinen, vaikkei tiennyt, mitä odottaa.

– Vähän mietityttää, Pärmäkoski ennakoi vauhtiaan Lahden kisoissa.

– Tourin jälkeen ohjelmassa on ollut perusharjoittelua, ja tiistaina tein valmistavan treenin. En ollut siihen tyytyväinen, mutta se oli ennakoitavissa. Toki kisat ovat joskus menneet hyvin, vaikka tuntuma on ollut haasteellinen.

Perinteisellä on vaikea karata

Suomalaiset saavat vastaansa lähes kaikki maailman huiput. Tourilla miesten kilpailun ylivoimaisesti voittanut Venäjän Aleksandr Bolshunov on mittatikku miehille ja muiden norjalaisten tapaan Tourista luopunut Therese Johaug naisille.

Bolshunov on hankala vastustaja, sillä hän menestyy molemmilla hiihtotavoilla ja kaikilla matkoilla. Kaiken lisäksi hän on vahva kaikenlaisissa maastonkohdissa.

Niskanen on vahvimmillaan perinteisellä hiihtotavalla, mutta Lahden skiathlonin reitti ei suosi häntä.

– Reitti on helpompi kuin Lahden 2017 MM-kisoista. Perinteisen osuudella tulee aika lailla yhteislähdön meininki, kun reitillä on niin paljon tasaista, Niskanen ennakoi.

Helpolla osuudella on vaikea tehdä eroja.

– Vapaan osuus on perinteistä rankempi. Se kysyy hiihtäjältä enemmän jaksavuutta, Niskanen jatkoi.

Sää voi auttaa Johaugia

Pärmäkoski paljasti Johaugin liikkuneen Lahden laduilla vauhdikkaasti perjantaina.

– Therese näytti aika kovalta. Omissa suorituksissa seuraan enemmän aikaeroa muihin kuin sijoituksia. Jos Therese on aivan ylivoimainen, täytyy verrata omaa vauhtia kakkossijaan, Pärmäkoski suunnitteli.

Pärmäkoski odottaa, että Tourista seuraa edellisvuosien tapaan kunnon hypähdys entistä korkeammalle tasolle. Lauantain skiathlonissa ja sunnuntain viestissä selviää, onko ylikompensaatio ennättänyt tapahtua.

– Ensimmäisinä päivinä Tourin jälkeen tuntui, etten jaksa tehdä mitään. Olin kuin lepopotilas, Pärmäkoski kuvaili Tourin vaikutusta.

– Myös lihaksisto oli jumissa niin, ettei sellaista tapahdu kuin tilanteissa, joissa laittaa itsensä ahtaalle monena päivänä. Viikonvaihteessa kehoa hierottiin kaksi päivää, ja nyt alkaa taas jaksaa. Samalla mielikin virkistyy.

Kommentoi

Palvelut