Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tokion olympiajärjestäjät julkistivat ensimmäisen koronaohjeistuksensa

Tokion olympialaisten järjestäjät antoivat keskiviikkona ensimmäisen ilmoituksen koronamääräyksistä, joiden avulla vuodella siirretyt kesäkisat pyritään järjestämään ensi kesänä. Tietopaketti julkaistiin myös Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n nettisivuilla.

Järjestäjät julkistavat vähitellen tarkentuvan säännöstönsä useammassa erässä. Ensimmäinen ohjeistus julkaistiin 32 sivun mitassa.

Ensimmäisenä julkaistiin ohjeet lajiliitoille, kisojen tuomareille ja muille toimihenkilöille. Urheilijoiden, joukkueiden ja median ohjeet julkaistaan seuraavissa julkaisuissa.

– Olemme oppineet paljon koronapandemian aikana tähän saakka järjestetyistä tapahtumista, Kansainvälisen olympiakomitean kesäkisoista vastaava toiminnanjohtaja Christophe Dubi kertoi ensimmäisen ohjeistuspaketin julkistamisen yhteydessä.

– Käytämme keskuudessamme hokemaa, että kisojen täytyy olla turvalliset kaikille sidosryhmille ja jokaiselle osanottajalle. Kyse on vastuuntunnosta.

Monitorointi alkaa kotimaassa

Keskiviikkona julkaistujen säännösten mukaan kisojen virkailijoiden terveydentilaa aletaan seurata jo kaksi viikkoa ennen matkaa Japaniin. Terveydentilasta raportoidaan erikseen kehitetyn applikaation avulla ennen kisoja ja kisojen aikana.

Näillä näkymin urheilijoilta edellytetään puhdasta koronatestiä ennen Japanin-matkaa. Urheilijat testataan uudestaan maahantulon yhteydessä ja sen jälkeen vähintään neljän päivän välein.

Koronasääntöjen rikkominen voi järjestäjien mukaan "vaikuttaa oikeuteen osallistua kisoihin". Toistuvista tai vakavista rikkeistä uhkaa häätö kisoista.

– Näistä kisoista tulee poikkeukselliset, Olympialaisten operaatiojohtaja Pierre Ducre totesi ensimmäisen säännöstön julkistamistilaisuudessa.

– Käytössä on määräyksiä ja rajoituksia, joita kaikkien osanottajien täytyy noudattaa. Se vaikuttaa kaikkien kisakokemukseen ja varsinkin sosiaalisen kanssakäymiseen.

Olympiapomo uskoo kisoihin

Japani jatkoi tiistaina kansallista hätätilaa, joka on julistettu koronapandemian takia koko maahan. Hätätila jatkuu tuoreimmalla päätöksellä maaliskuun 7. päivään.

Kiristyneet määräykset ovat vaikuttaneet myös urheilutapahtumiin. Esimerkiksi olympialaisten testikilpailuksi suunniteltu taitouintitapahtuma on peruttu maaliskuulta.

Tokion järjestelytoimikuntaa johtaja Yoshiro Mori vakuuttaa silti lujasti, että Tokion kesäolympialaiset alkavat 23. heinäkuuta "riippumatta siitä, miten koronavirus kehittyy".

Tokion kesäkisat päättyvät 8. elokuuta.