Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miesten sprinttikolmikko jäi puolivälieriin, Lylynperä hiihti kahdeksanneksi

Suomalaiset mieshiihtäjät Ristomatti Hakola, Joni Mäki ja Lauri Vuorinen kokivat lähes identtiset pettymykset Oberstdorfin MM-kisojen sprintissä. Kolmikko hiihti karsinnasta jatkoon, mutta jokainen jäi ensimmäisessä pudotushiihtovaiheessa erässään kolmanneksi ja tippui jatkosta.

Mäki oli lopputuloksissa 13:s, Vuorinen 15:s ja Hakola 16:s.

Tulos oli jokaiselle pettymys, kun tavoitteet olivat välierissä ja jopa korkeammalla.

Mäki hävisi ankaran kirikamppailun Italian Federico Pellegrinoa vastaan. Kakkossija ja välieräpaikka jäivät häneltä vain neljän sekunnin sadasosan päähän.

– Loppusuoralla tuntui, että pääsin veto vedolta lähemmäksi. Ajattelin, että venytän pidemmillä jaloilla ohi, mutta ei riittänyt, Mäki harmitteli.

Pettymyksen näki kaukaa, kun Mäki poistui maalialueelta pää painuksissa.

– Kädenlämpöinen alku, Mäki arvioi suorituksensa.

Mäki oli aika-ajossa parhaana suomalaisena seitsemäs.

– Karsinnassa hiihto oli aika hirveän tuntuista, Mäki kertoi.

– Puolivälierässä tuntui paremmalta, säästelin loppuun ja pystyin myös haastamaan edellä hiihtäneet. Sen ansiosta voin lähteä luottavaisin mielin parisprinttiin.

Mäen seuraava startti on sunnuntaina.

Vuorinen tipahti kirissä

Vuorinen hallitsi erässään tapahtumia loppusuoran alkuun. Sitten Gleb Retivih ja Richard Jouve kiilasivat edelle. Vuorinen tiesi heti menettäneensä mahdollisuudet jatkoon.

– Ei kiri riittänyt, Vuorinen tiivisti ratkaisun kolmeen sanaan.

Loppusuoran alussa oli sohjoinen kohta, ja vastustajat saivat siitä paremman vauhdin loppukiriin.

– En saanut siihen paikkaan tarpeeksi hyviä potkuja enkä tarpeeksi hyvää vauhtia loppuun. Ei jäänyt mitään jossiteltavaa, Vuorinen lisäsi.

Vuorinen otti 1,5 kilometrin matkalla keulapaikan, koska laskut olivat pehmenneellä radalla petollisia.

– Tavoitteena oli päästä viimeiseen laskuun keulapaikalta, koska se oli vaikeasti hallittava. Ajattelin, että yksi voi tulla takaa ohi, mutta tulikin kaksi, Vuorinen avasi taktiikkaansa.

Vuorinen vahvisti samalla, että hän olisi halukas kilpailemaan myös vapaan hiihtotavan parisprintissä.

Hakola valitti löysyyttä

Hakolaa harmitti sijoitusta enemmän tunne hiihdosta. Hän tunsi etenemisen vaikeaksi sekä aika-ajossa että puolivälierissä.

– Yhtä tukkoista molemmissa, Hakola ihmetteli.

Aika-ajossa Hakola oli vasta 26:s, mutta puolivälierissä hän piti suomalaista parasta vauhtia. Hakola valitsi varhaisen erän juuri sen takia, että voisi livahtaa ajalla välieriin.

Hakola oli mestaruuden lopulta voittaneen Johannes Hösflot Kläbon ja hopealle hiihtäneen Erik Valnesin jälkeen kolmas, mutta aikavertailussa jatkopaikka jäi lähes sekunnin päähän.

– Otin ykköserän, koska ajattelin sään lämpenevän. Siinä oli kaksi hevosta, hyvä jos pärjäisin niille edes moottorikelkalla. Mutta ajattelin, että siitä voisi kimmota aikavertailussa jatkoon.

Hakola empi hieman jatko-ohjelmaansa. Hän haluaa ensimmäiseksi saada "koneen auki".

– Pakko olla pikkasen huolestunut, kun olen niin löysä. Tuntuu, että oma vahvuus eli jalka on jäänyt kotia. Joku erikoinen juttu tässä nyt on, Hakola ihmetteli.

– En halua turhaa lähtöviivalle. Haluan pärjätä.

Lylynperällä kulki "aika lailla nappiin"

Katri Lylynperä pääsi suomalaishiihtäjistä pisimmälle Oberstdorfin MM-kisat avanneessa perinteisen sprintissä. Lylynperä hiihti ehkä uransa parhaalla suorituksella välieriin, erässä neljänneksi ja sijoittui lopputuloksissa kahdeksanneksi.

Lylynperä iloitsi siitä, että onnistui parantamaan SM-kisojen jälkeen virettään MM-kisoihin.

– Olen tosi tyytyväinen. Oli ehdottomasti tämän kauden ja ehkä koko uran paras kulku, pienoisia tanssiaskeliakin maalialueella tapaillut Lylynperä kertoi.

– Kilpailu meni aika lailla nappiin.

Lylynperä oli aika-ajossa seitsemäs ja puolivälierässään mestaruuden napanneen Jonna Sundlingin jälkeen toinen.

– Uran parhaita aika-ajoja, Lylynperä totesi.

Pulivälierässä hän pysytteli kolmen kärkijoukossa, mutta välierissä voimat ehtyivät.

– Tarkoitus oli hiihtää aika kärjessä ja tulla kolmen parhaan joukossa loppusuoralle. Välierässä en enää pystynyt siihen. Tuntui, että se hiihdettiin kovempaa, ja mäessä tuntui, että jalka oli jo syöty.

Lylynperä kehui päivän päätteeksi joukkueen huoltoa, ja hän piti radan suolausta oikeana.

– Minulla sama suksi toimi hyvin aamulla ja erissä. Hyvistä välineistä tosi iso kiitos huoltoon, Lylynperä kertoi.

– Oli hyvä, että rata suolattiin. Rata oli nyt merkittävästi aiempaa parempi ja alkoi pehmitä vasta välierissä. Harjoituspäivinä jalka upposi sitä syvemmälle, mitä kovempaa polkaisi.

Kisaohjelmansa jatkosta Lylynperä ei vielä tiennyt.

– Katsotaan, miten valitaan, Lylynperä vastasi kysymykseen jatkosuunnitelmista.

Matintalon kisa päättyi kyyneliin

Johanna Matintalo oli aika-ajossa kolmas, hallitsi kepeästi puolivälieräänsä, mutta lupaava meno päättyi laskussa olleessa mutkassa kaatumiseen. Tuloksena oli sija 26.

– Sisäkurviin oli tullut pehmeä kohta, ja ajauduin liikaa siihen pehmeälle. Suksen kärki tarttui johonkin, ja menin nenilleen, Matintalo kertoi.

– Minut ehkä yllätti se, miten paljon sohjoa siihen oli tullut puolessa tunnissa (aika-ajon jälkeen).

Pettymys oli katkera, sillä Suomen mestarin tavoitteet olivat korkealla ja kyse oli toisesta MM-kisojen päälajista.

– Siitä ei palkita, että hiihto näytti tänään hyvältä. Sitä haluaisi pärjätä, ja kaatuminen harmittaa tavallaan vielä enemmän, kun kunto on hyvä. Sijoitus oli nyt huono, eikä näitä tilaisuuksia ole joka päivä, Matintalo jatkoi ääni murtuen ja silmät kyynelissä.

Matintalon kisat jatkuvat lauantaina yhdistelmäkilpailussa. Sitä ennen hänen täytyy toipua sprinttipettymyksestä.

– Huomenna pitäisi siirtää katse eteenpäin, kun ylihuomenna pitää olla taas viivalla, Matintalo totesi.

Matintalon toinen päämatka, perinteisen hiihtotavan 30 kilometriä hiihdetään vasta 6. maaliskuuta. Yhdistelmäkilpailussa Matintalo on vahvoilla perinteisen osuuden, mutta 15 kilometrin kilpailussa jälkipuolisko edetään hänelle huonommalla vapaan tekniikalla.

– Pertsa kulkee hyvin, joten vapaan osuus määrittää minulla lauantain kilpailun tuloksen, Matintalo ennakoi.

Joensuu ilahtui puolivälieräpaikasta

Jasmi Joensuu oli sprintissä 17:s. Hän hiihti aika-ajossa 11:nneksi ja puolivälierässään neljänneksi.

– Olen tyytyväinen, vaikka moni ehkä odotti parempaa. Oli hyvä päivä, mutta puolivälierässä vastassa oli kolme minua parempaa, Joensuu tiivisti päivän.

Joensuu kiitti Lylynperän ja Matintalon tapaan maajoukkueen suksihuoltoa.

– Iso kiitos. Pito varsinkin oli hyvä, mikä on minulle tärkeää. Tällä suksella olisi voinut vaikka voittaa, Joensuu ylisti.

Joensuu kilpailee ensimmäisissä arvokisoissaan. Hän nautti jännityksestä huolimatta kokemuksesta.

– Kivalta tuntuu, kun tämä on ollut tavoitteena pienestä asti, Joensuu kertoi.

– Moni ei olisi tähän uskonut edes vielä vuosi sitten, ja eteenpäin mennään edelleen.

Joensuun seuraava startti on sunnuntaina sprintin parikilpailussa (v). Siihen hänellä on jo selkeä suunnitelma.

– Tykkään parisprintistä. Kilpailu on Villen (maajoukkuevalmentaja Oksanen) syntymäpäivänä, ja olemme luvanneet hänelle lahjaksi hyvän tuloksen. Tavoitteena on finaali.

"Matintalo tuli kurviin huonossa tasapainossa"

Naisten maajoukkueen vastuuvalmentaja Ville Oksanen arvioi ensi silmäyksellä Johanna Matintalon kaatumisen syyksi pienen virheen laskuasennossa. Valmentajan mielestä upeasti sprintin puolivälierän aloittanut Matintalo laski kurviin paino väärällä jalalla.

– Näytti, että Johanna tuli oikealle kääntyvään mutkaan paino oikealla jalalla. Vasen suksi lähti sen takia vaeltamaan pehmeässä lumessa, Oksanen arvioi tilannetta alustavasti.

Matintalon kaatuminen oli päivän suuri suomalaispettymys, koska hän oli todistanut aika-ajossa ja puolivälierän alkuvaiheessa hyvän hiihtovireensä.

Myös Oksanen todisti Matintalon hiihtovireen vahvaksi.

– Tulosta ei tarvitse jossitella, sillä hiihtoon kuuluu se, että pysyy pystyssä. Hänen suorituksensa kuitenkin osoitti, että valmistautuminen kisoihin on onnistunut hyvin, Oksanen jatkoi.

Kokonaisuudessaan Oksanen oli tyytyväinen naisten perinteisen hiihtotavan sprinttiin, jossa Katri Lylynperä oli kahdeksas (välieräpaikka), Jasmi Joensuu 17:s (puolivälierissä), Matintalo 26:s (puolivälierissä) ja ainoana aika-ajossa karsiutunut Anne Kyllönen 37:s.

– Katrin kahdeksas sija nosti joukkueen tuloksen hyväksi. Se on hänelle tällä ja maailmancupin tasolla tähän mennessä paras tulos, Oksanen muistutti.

– Katrilta hyvä veto, ja myös Jasmi hiihti hyvin.