Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vauhtihiihtäjä Mäki joutui ankkuriosuudella työmiesten keliin – Jules Lapierre kapusi nousussa karkuun ja kaappasi pronssimitalit Ranskaan

Miesten viestihiihto sujui viimeiselle osuudelle asti suomalaisten suunnitelmien mukaan Oberstdorfin MM-kisoissa. Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen ja Perttu Hyvärinen saattelivat joukkueen kirivoimaisimman hiihtäjän Joni Mäen matkaan mitalista kamppailevan ryhmän mukana.

Yksi ratkaiseva seikka oli silti suomalaisia vastaan. Ankkuriosuutta hiihti vauhtihiihtäjä, ja keli oli raskas. Ensin Aleksandr Bolshunov karkasi kärkikamppailuun Norjan Johannes Hösflot Kläboa vastaan. Kolmannella kierroksella Ranskan ankkuri Jules Lapierre karkasi nousussa ja varmisti pronssin Ranskalle.

– Aika hyvin sain avaimet käteen. Itsestä se jäi kiinni, Mäki kommentoi osuuttaan.

Raskaassa kelissä Mäki ei kyennyt vastaamaan ranskalaisen irtiottoon, eikä kyennyt takaa-ajoon Ruotsin ankkurin William Poromaan peesissä. Sveitsi pudotti Suomen kuudenneksi.

– Oli epätoivoinen fiilis, kun Ranska karkasi. Peli oli siinä, Mäki totesi kilpailun jälkeen.

– Lapierre on pieni kaveri, jolla on hyvä jalka. Hän on kova nousemaan, joten ei se ratkaisu yllättänyt.

Mäki myös arvasi kahden kierroksen jälkeen, missä iskuyritys tulee. Hän saattoi vain toivoa, että ratkaisu venyisi loppukiriin.

– Pojat kuitenkin laittoivat nousussa jalkaa toisen eteen kolmannella lenkillä.

Hakola tyytyi kasikymppiseen

Kilpailu rakentui suomalaisille vaikeaksi jo perinteisen osuuksilla. Hakola toi joukkueen ensimmäiseen vaihtoon toisena venäläiset karkumatkalla järjestäneen Aleksei Tshervotkinin jälkeen.

– Oli älyttömän raskas keli. Suksi ei luistanut mihinkään, Hakola kertoi.

– Viestiä ei voi voittaa aloitusosuudella, joten tavoitteena oli vain tehdä varma suoritus ja hiihtää Iivolle hyvä paikka.

Hakola turvautui keihäänheittäjien taktiikkaan.

– Piti heittää varma kasikymppinen, että pääsee kilpailussa kolmelle viimeiselle kierrokselle, Hakola selitti asiaa yleisurheilutermein.

Niskanen hiihti Venäjän kiinni, tuli Norjan imussa vaihtoon toisena, muttei saanut pahimpiin vastustajiin ratkaisevaa eroa räntäsateen takia.

– Osuus oli Venäjän kiinni hiihtämistä. Norjan Emil Iversenin kanssa oli sovittu vuorovedosta, mutta hänellä ei ollut enää tarvetta hiihtää, kun Venäjä oli saatu kiinni, Niskanen kertasi osuutta.

Hyväriseltä viileä hiihto

Hyvärinen joutui kovaan kyytiin 15 kilometrin maailmanmestarin, Norjan Hans Christer Holundin kannoilla. Hyvärinen päästi nousussa Holundin karkuun, mutta nousi lopussa Venäjän edelle neljänneksi.

Hyvärinen sai viisaasta hiihdosta päävalmentaja Teemu Pasasen kehut, mutta niistä ei ollut kuudennen sijan jälkeen kuin hieman lohtua.

– Yritin ottaa pikkasen helppoa pitkässä nousussa. Sen jälkeen pystyin vielä lyömään ja pääsin Artjom Maltsevista ohi, mutta ei täällä tyylipisteitä jaeta, Hyvärinen sanoi, vaikka tiesi itsekin suorituksen onnistuneeksi.

– Yritin tuoda viestin hyvällä paikalla Jonille. Onnistuin siinä ihan hyvin.

Suomalaisten oli lopulta helppo hyväksyä tulos. Hiihtojärjestys oli onnistunut, samoin taktiikka, eikä kukaan varsinaisesti epäonnistunut, mutta olot kääntyivät suomalaishiihtäjien vahvuuksia vastaan Niskasen ja Mäen osuuksilla.

– Joni pääsi periaatteessa lähtemään optimipaikalta ankkuriosuudelle, Pasanen totesi.

– Mutta oli spesiaalikeli, ja nyt kilpailussa oli viisi meitä parempaa joukkuetta.

Suomi oli jälleen mitalitaistelussa, mutta edellisestä miesten MM-mitalista on kulunut jo 12 vuotta.

– Se on sitten sitä hienompaa, kun se mitali lopulta tulee, Pasanen muistutti.

Vahvojen nousijoiden kilpailu

Myös Niskanen ja Hyvärinen tunnustivat tosiasiat kilpailun jälkeen, vaikka mitaleilta tipahtaminen kirveli. Esimerkiksi Niskanen on hiihtänyt viesteissä vuodesta toiseen huippusuorituksia, mutta häneltä puuttuu edelleen 4x10 kilometrin kilpailun arvokisamitali.

– Käytännössä (mitalin saavuttaminen) oli nyt ihan tekemätön paikka, vaikka oltiin tuttuun tapaan lähellä sitä, Niskanen arvioi.

– Keli ei missään nimessä ollut meidän puolella. Viimeisellä osuudella porukan huonoin kirimies ratkaisi pronssin pitkällä kirillä.

Hyvärinen näki ratkaisun samoin.

– Pronssi ratkesi pitkään nousuun raskaissa olosuhteissa. Tuli vahvojen nousijoiden kisa, Hyvärinen vahvisti.

– Yritetään uudestaan olympialaisissa ja seuraavissa MM-kisoissa.

Kläbo ratkaisi jälleen Norjan mestaruuden kirikyvyllään. Joukkueen aloittajana oli Pål Golberg, joka taisi hiihtää perinteisen osuuksilla ainoana pitovoitein. Muut turvautuivat pitopohjasuksiin.