Ihmisen kasvu on tärkeintä valmentajakoulutuksessa

Valmennus: Vierumäeltä on ponnistanut suuri joukko kansainvälisiä valmentajia.

Vierumäen englanninkielinen urheiluvalmennuksen koulutus oli Erkka Westerlundin luomus vuosituhannen alussa. Sami Lettojärvi

Janne Pussila

Vierumäellä on koulutettu kohta 20 vuoden ajan valmentajia kansainvälisessä koulutusohjelmassa.

Haaga-Helian englanninkielinen urheiluvalmennuksen ja johtamisen koulutusohjelma sai juuri toisena maailmassa ICCE:n Full Endorsemet -tunnustuksen. Kyseessä on auditoinnin tuloksena annettu korkean luokan tunnustus, joka kertoo koulutusohjelman erinomaisuudesta.

Koska tämä nyt virallisestikin erinomainen koulutusohjelma on Erkka Westerlundin ajatusten tulos, nousee ihmislähtöisyys koulutuksen keskiöön. Westerlund oli ehkäpä näkyvin ja menestynein jääkiekkovalmentaja, joka korosti pehmeämpiä lähestymistapoja ja yksilökeskeistä ihmisen valmentamista.

Jääkiekkokulttuurissa eli pitkään myös toisenlainen ajattelutapa, missä auktoriteettivalmentaja saattoi johtaa jopa pelolla. Terve muutos on ollut käynnissä koko vuosituhannen alun ja se jatkuu edelleen, kun esimerkiksi NHL:ssä on kaiveltu vanhoja ja ravisteltu tuomittavaksi kovemman koulukunnan valmentajien käyttämiä metodeja.

– Murros jatkuu, ja ihmislähtöisyys on tulevaisuudessa yhä tärkeämpää. Esimerkiksi Pelicansin päävalmentaja Tommi Niemelä on meiltä valmistunut ja hänen tapansa valmentaa on pehmeitä arvoja korostava. Niemelä nostaa esiin positiivisia asioita ja ajattelee asioita ihmisen kautta. Niin vain näyttää tuo tapa toimivan, tutkinnonjohtaja Teppo Rantala sanoo.

Westerlundin seuraajana toimi Jukka Tiikkaja, ja viimeiset neljä vuotta johdossa on ollut Rantala.

Koulutusohjelmasta valmistuneita valmentajia työskentelee näkyvissä pesteissä ympäri jääkiekkomaailmaa. Mielenkiintoisimpia nimiä ovat esimerkiksi Petri Matikainen, Jussi Ahokas, Tomi Lämsä, Miika Elomo, Jesse Welling ja Martin Strbak.

Päijäthämäläisistä valmentajista Vierumäen koulun kautta lentoon ovat lähteneet muun muassa Peliittojen nykyinen päävalmentaja Vesa Petäjä, Maso Lehtonen, Jukka Varmanen ja Tomas Westerlund.

Opettajina toimivista tai toimineista tutuimpia nimiä ovat Suomen naisten maajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen, Mika Saarinen ja eläköitynyt Kari Savolainen.

Tässä yhteydessä käytetyt englanninkieliset nimet ja termit ovat niin pitkiä, että herkutellaan niillä nyt sitten oikein kunnolla. Haaga-Helian Vierumäen kampuksen englanninkielinen Sports Coaching and Management -koulutusohjelma valmistaa opiskelijoita urheiluvalmennuksen ja -johtamisen ammattilaisiksi.

Koulutusohjelman saama kunnianosoitus on ICCE:n Full Endorsemet -tunnustus, jonka myönsi ICCE:n (International Council for Coaching Excellence) arviointipaneeli.

Haaga-Helia saa tunnustuksen myötä käyttää koulutusohjelmansa yhteydessä titteliä "ICCE Endorsed at FULL Level".

Huh, mutta hieno juttuhan tämä on. Vai mitä sanoo koulutuksesta vastaava tutkintojohtaja Rantala?

– Ilolla tämä tunnustus otettiin vastaan. On terveellistä saada kansainvälistä palautetta tekemisistään. Tämä auttaa meitä ymmärtämään, että olemme oikeiden asioiden äärellä. Tunnustus on osoitus pitkäjänteisestä työstä, Rantala sanoo ja kiittelee edeltäjiään sekä työkavereitaan.

– Tämä on koko asiantuntijaporukan laadukkaan työn tulos. Meillä on noin kymmenen hengen asiantuntijaryhmä, jotka opettavat niin suomen- kuin englanninkielisen tutkinnon opiskelijoita, Rantala korostaa.

Englanninkielisen koulutusohjelman 20:sta aloituspaikasta noin puolet täyttää kansainväliset opiskelijat. Lisäksi suomenkielisellä linjalla opiskelee 80 valmentajaa.

Koulutusohjelma tehtiin alunperin jääkiekon ympärille, mikä on edelleen ehdoton valtalaji, vaikka myös muut joukkuelajit ovat nousseet esiin. Olipa laji mikä tahansa, ovat Vierumäellä opetettavat perusarvot samat.

– Urheilija- ja ihmislähtöisyys yhdistää kaikkea tekemistämme. Koulutuksen ydin on vastuullisessa valmentamisessa ja ihmisenä kasvamisessa. Lajitekniikat ja -taktiikat tulevat sitten perässä, Rantala kuvailee.

Korona-aika ja kansainvälisyys ovat kehno yhdistelmä, mutta valmentajien koulutusohjelmassa on luovittu kriisin läpi. Nyt Vierumäellä on kuitenkin tehty päätös täyteen etäopetukseen siirtymisestä loppukevään osalta.

– Meillä on koulutusohjelma, joka profiloituu ihmisenä kasvamiseen, joten onhan se vähän eri asia etänä tätä tehdä. Tähän saakka toimimme hybridimallilla, mikä on vaatinut luovia ratkaisuja niin opettajilta kuin oppilailtakin. Nyt menemme kuitenkin täyteen etäopetukseen, joten kansainväliset opiskelijat voivat tehdä ne halutessaan vaikka kotimaissaan, Rantala sanoo.

Haaga-Helian saaman tunnustuksen myötä maailmassa on kaksi korkeakoulua, joille on myönnetty ICCE:n Full Endorsement -tunnustus urheiluvalmennuksen alueella. Haaga-Helia on Euroopan ensimmäinen korkeakoulu, joka on saavuttanut tämän tason auditointituloksen.

Auditoinnissa koulutusohjelman opetussuunnitelmaa ja toimintatapoja arvioitiin suhteessa ICCE:n kansainvälisiin urheiluvalmentajan kandidaatintutkinnon osaamistavoitteisiin ja standardeihin. Kaksi riippumatonta arvioijaa antoi koulutusohjelmalle erinomaisen 85 prosentin onnistumiskeskiarvon.

ICCE on kansainvälinen voittoa tavoittelematon organisaatio, jonka tehtävänä on johtaa ja kehittää urheiluvalmennusta maailmanlaajuisesti.

Kommentoi

Palvelut