Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pukki nosti Suomen arvokkaaseen vierastasapeliin Ukrainassa – tasoitti rangaistuspotkulla

Suomi on pelannut Ukrainan kanssa 1–1-tasapelin jalkapallon miesten MM-karsinnassa Kiovassa. Teemu Pukki tasoitti 89. minuutilla Junior Moraesin 80. minuutilla tekemän Ukraina-johdon. Suomella on karsinnoissa kahdesta pelistä kaksi tasapeliä ja lohkon kakkossija yhdessä Ukrainan kanssa. Ranska on kaksi pistettä edellä.

Suomi nousi arvokkaaseen vierastasuriin, kun Pukki riisti pallon vastustajan rangaistusalueella ja tuli kaadetuksi. Pukki iski rangaistuspotkun varmasti sisään tasoittaen pelin. Maali oli hänelle 30:s maajoukkueessa, kaikkien aikojen kärki Jari Litmanen on kaksi maalia edellä.

Pukin ennen rangaistuspotkua kaatanut Ukrainan Vitalij Mikolenko ajettiin kentältä punaisella kortilla.

Tauolle mentiin 0–0-tilanteessa. Pelin ensimmäiset kymmenisen minuuttia Suomi piti otetta, mutta sen jälkeen peli kääntyi Ukrainan hallintaan. Jakson pallonhallintaprosentti isännille 60–40 ja maaliyritykset 12–2.

Avauspuoliajalla kohautti suomalaisten vaatima rangaistuspotku käsivirheestä, mutta tuomaristo ei taipunut toiveeseen. Takaisku oli myös puolustaja Albin Granlundin pallosta saama tälli kasvoihin, jonka myötä Granlund joutui 17. minuutilla vaihtoon. Tilalle tuli Nikolai Alho.

Päävalmentaja Markku Kanervan nimeämässä avauskokoonpanossa oli kolme muutosta kokoonpanoon, jolla Suomi avasi karsinnat keskiviikkona Helsingissä Bosnia-Hertsegovinaa vastaan.

Bosnia-pelin avaajista vaihdoissa aloittivat Alhon lisäksi Onni Valakari ja Niko Hämäläinen. Avauskokoonpanoon nousivat Rasmus Schüller, Granlund ja Daniel O'Shaughnessy. Schüller pelasi Bosniaa vastaan toisen puoliajan, Granlundille ja O'Shaughnessylle esiintyminen on ensimmäinen näissä karsinnoissa.

Huuhkajien maalilla jatkoi Bosniaa vastaan hyvin pelannut Jesse Joronen. Kapteeni Paulus Arajuuri ja Joona Toivio olivat puolustuksen tuttu tukikaksikko. Avauksessa jatkoivat lisäksi Jukka Raitala, Glen Kamara, Joni Kauko, Robin Lod ja kärkitähti Teemu Pukki, joka viimeisteli Suomen molemmat maalit 2–2-tasapelissä Bosniaa vastaan.

Huuhkajilta kannanotto: "Ihmisoikeudet eivät ole politiikkaa, ne ovat itseisarvo"

Qatarissa ensi vuoden lopulla järjestettävä jalkapallon miesten MM-lopputurnaus on herättänyt kritiikkiä jo pitkään, ja viime aikoina esiin on jälleen noussut kisapaikkoja rakentavien siirtotyöläisten huonot olot. Huuhkajat julkisti tänään Palloliiton sivuilla kannanoton , jossa korostetaan ihmisoikeuksien tärkeyttä.

– Me seuraamme surullisina sitä, että maailmassa on yhä maita, joissa ihmisoikeuksia loukataan jatkuvasti. Olemme saaneet lukea ja kuulla, että asiat eivät ole oikeudenmukaisesti tulevassa MM-isäntämaassa, Qatarissa. Palloliitto on jo asiaan ottanut kantaa ja siihen lausuntoon on pelaajien helppo yhtyä, Huuhkajat kirjoittivat lausunnossaan, joka on tehty pelaajien omasta aloitteesta.

– Haaveemme on pelata MM-lopputurnauksessa, mutta on selvää, että jo aikaa sitten tehtyjen päätösten vuoksi kisat pelataan valitettavasti maassa, jossa ihmisoikeuksia ei julkisuudessa olevien tietojen mukaan kunnioiteta niin kuin niitä pitäisi kunnioittaa. Ihmisoikeudet eivät ole politiikkaa, ne ovat itseisarvo, joukkue jatkoi.

Huuhkajat kohtaa illalla MM-karsintojen toisessa ottelussaan vieraissa Ukrainan. Euroopan alueen karsinnoissa on jo nähty joukkueiden kannanottoja Qatarin tilanteesta, esimerkiksi Norjan ja Saksan pelaajilla on ollut paitoja, joissa viestitettiin ihmisoikeuksien puolesta.

Huuhkajat ottivat lausunnossaan kantaa myös rasismia vastaan. Maaotteluja ennen koettiin ikävä tapaus, kun maajoukkuepelaaja Glen Kamara sai kuulla rasistista solvausta seurajoukkueensa ottelussa. Huuhkajien pelaajat osoittivat maanantaina ennen harjoituksia Kamaralle tukensa pukeutumalla paitoihin, joissa oli teksti "I stand with Glen".

– Täydellinen EI rasismille sen kaikissa muodoissa. Yksi meistä joutui rasistisen hyökkäyksen kohteeksi niin pelikentällä kuin sosiaalisessa mediassa. Me seisoimme ja seisomme Glenin rinnalla. Niin kuin seisomme myös ihmisoikeuksien takana monen muun eurooppalaisen maajoukkueen rinnalla. Molemmat ovat meille äärimmäisen tärkeitä asioita.

"Muistaen, etteivät kaikki ole yhtä onnekkaita kuin me"

Huuhkajat päättivät viestinsä kertomalla, että nyt keskitytään "näyttämään, mihin Huuhkajat pystyvät pelikentällä".

– Tulemme kentälle omissa väreissämme, Suomen pelipaidoissa, niitä ylpeänä kantaen. Mutta muistaen kuitenkin, etteivät kaikki ole yhtä onnekkaita kuin me, jotka saamme maatamme edustaa, elää vapaudessa ja olla useista eri taustoista koostuvan maajoukkueen pelaajina – ilman ennakkoluuloja toisiamme kohtaan, yhtenäisinä ja suvaitsevaisina.