Hurja-Hannes saapuu Heinolaan

Peliitat saa ruoriinsa kiinnostavan persoonan, joka ei vähästä hätkähdä. Hannes Hyvönen tuo Peliittoihin kovaa työmoraalia ja luovuutta hyökkäyspeliin.

Hannes Hyvönen sanoo, että hän ei pelkää haasteita. Valmentajana kokematon Hyvönen tarttuu seuraavaksi haasteeseen nimeltään Peliitat. Janne Pussila

Janne Pussila

Peliittojen Mestis-joukkueen seuraava päävalmentaja ja seuran urheilujohtaja on Hannes Hyvönen. Asia on ollut selvä jo hyvän tovin, mutta Peliitat halusi antaa joukkueelle työrauhan ja lykkäsi julkistusta kauden päätteeksi. Hyvönen on kuitenkin sen verran mielenkiintoinen nimi, että tieto livahti lopulta jostain julki ja Ilta-Sanomat uutisoi aiheesta jo viime viikolla.

Hyvönen on todellakin niin mielenkiintoinen hahmo, ettei Mestiksestä löydy vastaavaa.

Kun googlettaa Hannes Hyvösen, ensimmäisenä vastaan tulee iltapäivälehtien räikeät otsikot: ”Uutuuskirja paljastaa Hannes Hyvösen brutaalin tarinan – näin hän tuhlasi miljoonaomaisuutensa ja ajautui päihdehelvetistä pakkohoitoon”. Siinäpä se Hyvösen elämän pohjakosketus on ihan hyvin tiivistettynä.

Nuo otsikot ovat viime vuonna julkaistun kirjan vuoksi suhteellisen tuoreita, vaikka vaikeudet ovat kaukana takana päin.

Seuraavaksi löytyykin sitten kauniimpaa katsottavaa, kun tarkastellaan, mitä Hyvönen sai aikaan kaukalossa: MM-pronssi, KHL:n mestaruus, kolme Suomen mestaruutta ja 42 ottelua NHL:ssä.

Pelaajana Hyvönen oli lempinimensä mukainen eli hurja. Hän rymisteli ukkoa nurin eikä jättänyt maalineduskahakoita väliin, jos tilanne sitä vaati.

Jos tekee kovasti ja nöyrästi hommia, niin se palkitaan varmasti.

Peliittojen päävalmentaja Hannes Hyvönen

Vuonna 2016 pelaajauransa päättänyt Hyvönen oli myös hurjan tehokas, sillä hänen kuuluisa laukauksensa oli tuhoisa. Hän teki urallaan aikuisten sarjoissa 454 maalia.

Hyvösen lämäri oli, ja on varmaan edelleen sellainen, että todennäköisesti Peliittojen ensi kauden kovin lyöntilaukaus on päävalmentajalla.

Parhaalla SM-liigakaudellaan 2007–08 Hyvönen teki kasvattajaseurassaan Kärpissä runkosarjassa 66 tehopistettä. Mestaruuteen päättynyt playoff-kevätkin oli Hyvösen juhlaa, kun hän sivusi silloista pudotuspelien piste-ennätystä tekemällä viiteentoista peliin 21 pinnaa. Ennen kesälomaa Hyvösen kaulaan ripustettiin vielä MM-pronssi.

Pelaajana Hyvösen meriitit ovat siis vähintäänkin vaikuttavat. Myös ihmisenä hän on käynyt sellaisen koulun läpi, että itsetutkiskelun lisäksi hän kykenee varmasti opastamaan ja inspiroimaan myös muita. On myös enemmän kuin selvää, että Hyvösen kaltaisella hahmolla on timanttinen auktoriteettiasema pukukopissa nuorten pelaajien edessä.

Hyvösen vaikeudet elämässä näkyvät nyt siinä, miten hän suhtautuu asioihin.

Kesällä pitää treenata järkevästi ja kovaa, että pystyy pelaamaan ensi kauden Peliitoissa.

Peliittojen päävalmentaja Hannes Hyvönen

– Ihan vähästä en hetkahda. Sen olen oppinut, että asiat aina järjestyy ja elämä voittaa. Asioita on ihan turha murehtia liikaa. Jos tekee kovasti hommia ja rakastaa sitä mitä tekee, niin tulosta tulee varmasti. Sydäntä peliin ja antaa palaa täysillä, niin helvetin hauskaa tulee, Hyvönen sanoo, ja saa kuulijan hymyilemään ajatukselle, miten tuollainen asenne tulee näkymään ensi kauden Peliitoissa.

Vaikka 45-vuotias Hyvönen on kokenut ihmisenä ja pelaajana paljon, jääkiekkovalmentajana hän on sen sijaan vielä katsomaton kortti.

Hyvönen on valmentanut Oulussa apuvalmentajana Laser HT:n Suomi-sarjajoukkuetta. Tällä kaudella Hyvönen oli Kärppien SM-sarjaa pelaavan U16-joukkueen apuvalmentajana.

Joukkuepestien lisäksi Hyvönen on tehnyt töitä personal trainerina ja taitovalmentajana. Esimerkiksi Oulun Kärppien liigajoukkue on saanut Hyvöseltä oppia maalintekoon. Hyvönen sai tänä keväänä valmiiksi valmentajan ammattitutkinnon, joten diplomikin löytyy.

Hyvönen yritti edetä valmentajapolullaan pääkaupunkiseudulla, mutta siellä ovet eivät avautuneet. Kärpät otti sen sijaan oman poikansa avosylin vastaan. Nyt edessä on päijäthämäläinen valmentajapolku. Seuraava askel on jo Mestis-joukkueen päävalmentajuus.

– Onhan tämä minulle iso harppaus valmentajana, ja sopimuksen allekirjoitus oli hieno hetki. En ole koskaan pelännyt haasteita enkä pelkää nytkään. Jos tekee kovasti ja nöyrästi hommia, niin se palkitaan varmasti, Hyvönen toistaa asian, mihin vakaasti uskoo.

Jääkiekkomaailman kirkkaimmissa parrasvaloissa viihtyneellä Hyvösellä on taatusti pidemmän tähtäimenkin tavoitteita valmentajana, mutta nyt kaikki ajatukset keskittyvät Peliittoihin ja Mestikseen.

– Kyllähän korkeammat tasot kiinnostavat tulevaisuudessa, mutta ne ovat vielä kaukana.

Personal trainerina työskennellyt ja ulkomuodosta päätelleen itsekin edelleen puntteja kolisutteleva Hyvönen lupaa Peliittojen pelaajille hikistä kesää.

– Sen tulen vaatimaan, että fyysisen kunnon täytyy olla sellainen, että voimme pelata nykyjääkiekon vaatimalla tasolla. Kun teemme elokuussa kuntotestit, niin silloin täytyy olla kovassa fyysisessä kunnossa, sillä silloin on liian myöhäistä aloittaa. Kesällä pitää treenata järkevästi ja kovaa, että pystyy pelaamaan ensi kauden Peliitoissa, Hyvönen lähettää pelaajille terveisiä.

Pelillisesti Hyvösen valmennusfilosofia on tiivistettynä hyvin simppeli, ja se lupaa pelaajille sekä katsojille viihdyttäviä hetkiä.

– Oma pää ja keskialue on se perusta ja kivijalka, minkä päälle kaikki rakennetaan, joten puolustus tulee olemaan hyvin kurinalaista. Hyökkäyspäässä voi sitten pitää hauskaa.

Juuri tuota hauskanpitoa ja luovuutta Hyvönen on korostanut maalintekovalmennuksissaan, mitä kaivataan käytännössä kaikkialla.

– Omalla pelaajaurallanikin huomasin, että jos hyökkäyssuuntaan sai vapaat kädet, niin tulosta tuli kaikkein eniten. Maalinteko perustuu luovuuteen sekä aisteihin ja vaistoihin. Kun näille annetaan hyökkäyspäässä tilaa, niin silloin siellä tapahtuu vapautuneessa tilassa hyviä juttuja. Kaikki tämä vaatii kuitenkin tiukkaa viisikkopelaamista puolustussuuntaan, siitä en tingi yhtään, Hyvönen muistuttaa.

Tiukkuus ja kurinalaisuus ei kuitenkin tule näkymään kireytenä pukukoppikäytävällä.

– Pelaajana opin, että henkisten voimavarojen täytyy olla hyvällä mallilla, joten ilmapiirin on oltava rento ja avoin. Pilkettä pitää olla silmäkulmissa ja hengen sellainen, että hallille on aina mukava tulla.

Kahden vuoden sopimuksen Peliittojen kanssa tehnyt Hyvönen saapuu Päijät-Hämeeseen kihlattunsa kanssa. Tuoreella päävalmentajalla on kovan luokan taustatukea lähipiirissään, sillä appiukko on Kärppä-legenda ja nykyinen huippuvalmentaja Kai Suikkanen.

Peliitat on tullut Hyvöselle tutuksi kevään aikana, kun hän on katsonut tiivisti Mestiksen otteluita. Ennen tätä pestiä niin Mestis kuin Heinolakin olivat Hyvöselle aika vieraita asioita.

– Mestiksessä pelasin jonkun ottelun 90-luvun puolivälissä, joten vähän on pitänyt tietoja päivittää. Heinolasta en tiennyt juuri muuta kuin Apulannan. Kovia äijiä ovat kyllä, kun koulun kellarista ponnistivat Olympiastadionille. Sitä reittiä voi moni pelaaja katsella.

Kommentoi

Palvelut