Peliitoista on hyvä ponnistaa

Valmentajat ovat saaneet Heinolasta vauhtia urilleen.

Peliittojen päävalmentajat vasemmalta ylhäältä alkaen: Janne Sinkkonen, Petri Karjalainen, Lauri Merikivi, Marko Tuomainen, Santeri Heiskanen, Jani Keinänen, Vesa Petäjä ja Hannes Hyvönen. Janne Pussila, Kiia Aha, Mirja Hussain

Janne Pussila

Peliittojen päävalmentajaksi valittu Hannes Hyvö nen on nyt lupauksia herättävällä tiellä, sillä Peliitat on ollut valmentajillekin nostetta luova paikka.

HeKin Mestiksessä pelannut edustusjoukkuetoiminta yhtiöitettiin tasan kymmenen vuotta sitten, ja uuden organisaation nimeksi otettiin historiasta tuttu Heinolan Peliitat. Sen jälkeen Peliitoilla on ollut kahdeksan päävalmentajaa, joista tuorein on vasta aloittanut työssään.

Vuosikymmen sitten Peliittojen päävalmentajana toimi HeKiä pelaajana Mestikseen nostamassa ollut Janne Sinkkonen. ”Jasi” siirtyi Peliittojen jälkeen Slovakian U20-liigaan, mistä hän palasi Mestiksen SapKoon. Sinkkonen kävi vielä keikan Itävallassa, minkä jälkeen hän palveli kaksi vuotta IPK:ta Mestiksessä. Nyt Sinkkonen toimii HPK:n Liigajoukkueessa apuvalmentajana, mihin hän siirtyi seuran U20-joukkueen päävalmentajan paikalta.

Sinkkosen seuraaja Petri Karjalainen tuli Heinolaan marinoituneena valmentajana, sillä alla oli jo kokemusta apuvalmentajana Sveitsistä, Liigasta ja KHL:stä. Karjalainen aloitti kahden kauden Peliitta-projektinsa aikana Suomen U20-maajoukkueen apuvalmentajana, missä pestissä hänen kaulaansa ripustettiin MM-kultaa. Karjalainen on nyt enemmän kuin ajankohtainen valmentaja, sillä hänen johtamansa Suomen U18-maajoukkue taistelee juuri maailman mestaruudesta.

Yhtäjaksoisesti jatkuneen maajoukkuekomennuksen aikana Karjalainen on ollut Liigassa Sportissa apuvalmentajana ja Mestiksessä RoKissa päävalmentaja. Ensi kaudeksi Karjalainen hyppää KalPan U20-joukkueen ruoriin.

Karjalaisen seuraajaksi valittiin Lauri Merikivi, jolla oli näyttöjä ainoastaan naisten ja junioreiden sarjoista.

Kahden Peliitoissa vietetyn kauden jälkeen Merikivi suuntasi Jyväskylään U20-joukkueen päävalmentajaksi. Merikivi nousi parissa kaudessa jopa Liigajoukkueen päävalmentajaksi, mutta debyyttikausi päättyi potkuihin kesken kauden.

Merikivi on luotsannut sen jälkeen Suomen alle 16-vuotiaiden maajoukkuetta.

Merikiven jälkeen päävalmentajaksi valittiin komean pelaajauran tehnyt Marko Tuomainen, joka oli Peliitoissa vain yhden kauden.

Tuomainen siirtyi Peliitoista Kuopioon Liigajoukkueen apuvalmentajaksi. KalPan kasvatti on viihtynyt kotiseudullaan jo neljän kauden ajan.

Tuomaisen jälkeen johtoon nousi apuvalmentajan paikalta Santeri Heiskanen.

Heiskasen kausi jäi torsoksi, kun hänen tilalleen nostettiin apuvalmentajan paikalta Jani Keinänen kesken kautta.

Niin Heiskanen kuin Keinänenkin olivat Tuomaisen tavoin täyden pelaajauran tehneitä kiekkoilijoita.

Keinänen sai kokea edeltäjänsä kohtalon seuraavana keväänä, kun hänen tilalleen tuli kesken kautta Pelicansin U20-joukkueesta Vesa Petäjä.

Heiskanen suuntasi Heinolasta Keski-Eurooppaan Itävaltaan ja Italiaan, missä hän jatkaa Alppiliigassa päävalmentajana ensi kaudellakin.

Keinänen puolestaan piti Peliittojen jälkeen välivuoden, minkä jälkeen hän oli HPK:n U20-joukkueen apuvalmentajana. Ensi kaudeksi Keinänen nousee samaan tehtävään seuran Liigajoukkueeseen.

Pelicansin juniorijoukkueet kolunneen Petäjän seuraava osoite on vielä arvoitus.

Peliitat on päässyt vuosikymmenen aikana kolmesti pudotuspeleihin. Ensimmäisellä Karjalaisen kaudella 2012–13 Peliitat putosi neljännesvälierissä. Samoin kävi Tuomaisen kaudella 2016–17. Tällä kaudella Peliitat selvisi Petäjän johdolla neljännesvälieriä edeltävälle villi kortti -kierrokselle.

Peliittojen viime vuosikymmenen päävalmentajista löytyy sellainen niin sanottu hauska fakta, että oululaisuus näyttää olevan valttia, sillä puolet päävalmentajista ovat oululaisia.

Sinkkonen sekä Karjalainen ovat syntyneet Oulussa ja Pudasjärvellä syntynyt Merikivi on Kärppien kasvatti, mistä hän myös siirtyi Peliittoihin. Peliitoissa pärjättiin muutama vuosi ilman oululaista päävalmentajaa, mutta nyt palattiin jälleen tutulle linjalle, kun Hannes Hyvönen aloittaa työnsä ja valmennusuransa Peliitoissa.

Peliitat

Päävalmentajat

2009–2012 Janne Sinkkonen

2012–2014 Petri Karjalainen

2014–2016 Lauri Merikivi

2016–2017 Marko Tuomainen

2017–2018 Santeri Heiskanen

2018–2019 Jani Keinänen (1. maaliskuuta 2018 alkaen)

2019–2021 Vesa Petäjä (9. helmikuuta 2019 alkaen)

2021– Hannes Hyvönen

Kommentoi

Palvelut