Rakkaus lajiin tuo Heinolaan

Eteenpäin pyrkivä Niko Raiskio liittyy Peliittojen valmennusryhmään.

Niko Raiskio valmensi Suomi-sarjan Nokian Pyryä neljä viime kautta, joista kahdella viimeisellä hän toimi päävalmentajana. Valmennustiimissä oli koko rupeaman ajan myös pelaajalegenda Janne Ojanen. Harri Hedman

Janne Pussila

Peliittojen päävalmentaja ja urheilujohtaja Hannes Hyvönen valitsi ryhmäänsä apuvalmentajaksi Niko Raiskion.

Peliittojen joukkuetta rakennetaan parhaillaan ja pelaajasopimuksia on jo kymmenen, mutta niitä ei ole vielä julkistettu.

Lisäksi Peliitat saa ainakin kevään ajaksi taustatyöhön merkittävää lisäapua, kun entinen toimitusjohtaja Josse Mielonen valmistelee ensi kautta kehitysjohtajana.

Peliittojen maalivahtivalmennus hoidetaan ensi kaudella yhteistyössä Pelicansin kanssa.

29-vuotias Raiskio saapuu Päijät-Hämeeseen Tampereelta, missä Tapparan kasvatti pelasi junioriuransa. Miesten pelejä hän pelasi Nokian Pyryssä Suomi-sarjassa.

Lopulta peliuran päätyttyä varhaisessa vaiheessa valmennustyö veti puoleensa ja hän aloitti Pyryssä U20-joukkueen päävalmentajana.

Peliitat on pienen kylän tyly porukka. Tykkään tuollaisesta asenteesta.

Uusi apuvalmentaja Niko Raiskio

Seuran Suomi-sarjan edustusjoukkueessa hän oli päävalmentajana kaksi edellistä kautta ennen Peliittoihin siirtymistään. Pyryssä Raiskio työskenteli valmennuksessa muun muassa Janne Ojasen kanssa.

Raiskio teki Pyryssä hommia yli kymmenen vuotta pelaajana, juniorivalmentajana, apuvalmentajana ja lopulta edustuksen päävalmentajana.

Raiskio halusi kuitenkin edetä urallaan ja päätti jättää Pyryn taakseen. Kun Raiskio kuuli, että Peliitat oli pestaamassa Hannes Hyvösen päävalmentajaksi, halusi Raiskio tiimiin mukaan.

– Muutama haastattelu siinä tehtiin ja yhteisymmärrykseen päästiin. Fiilikset ovat todella loistavat, sillä näemme Hanneksen kanssa samalla tavalla asioita. Pelillisesti jaan Hanneksen ajatuksen siitä, että puolustus ja keskialue ovat tiukan ja kurinalaisen pelin alueita, kun taas hyökkäyksessä laitetaan sitten bileet pystyyn.

Hyvönen ja Raiskio ovat jo aloittaneet tiiviin yhteistyön.

– Kesäharjoittelu on jo selkeästi suunniteltu. Harjoittelu alkaa 10. toukokuuta Lahdessa, missä pääsemme jäälle, Raiskio kertoo.

Raiskion pesti pitää sisällään apuvalmentajan työn lisäksi myös joukkueenjohtajana. Lisäksi toimenkuvaan liittyy myös jokin muu tehtävä, mistä ei kerrota vielä.

– Haluan auttaa organisaatiota, kehittää pelaajia ja olla päävalmentajan oikeana kätenä. Lisäksi haluan tietysti kehittää itseäni.

Niin juuri, kehittää itseään. Sitä varten Mestis ehkä onkin olemassa.

– Mestis on nuorten pelaajien sarja, millä on suuri rooli suomalaisessa jääkiekossa. Nuoret pelaajat saavat vastuuta ja kypsyvät Mestiksessä korkeammille sarjatasoille, Raiskio sanoo, ja myöntää, että myös hänellä itsellään riittää kunnianhimoa.

– Mestis on hyvä sarja myös valmentajille kehittää itseään ja mennä eteenpäin, mikä on tietysti itsellänikin mielessä.

Mikään kalja- tai junioriliiga Mestis ei missään tapauksessa ole. Nuorten pelaajien sarjassa sattuu ja tapahtuu aina eivätkä ennakkoasetelmat päde kuin harvoin.

– Kyllähän se on Suomen viihdyttävintä lätkää, Raiskio vakuuttaa.

Raiskiolla on kesällä edessään muutto Heinolaan, mistä hän tiesi entuudestaan vähän. Peliittojen imago oli Raiskiolle tuttu, mikä sopii myös hänen omaan ajatusmaailmaansa.

– Peliitat on pienen kylän tyly porukka. Tykkään tuollaisesta asenteesta. Heinolasta tiedän Apulannan lisäksi sen verran, että kyseessä on erittäin kova jääkiekkokaupunki, missä tehdään todella paljon hommia jääkiekon ja Peliittojen eteen. Tulen sarjatasoa alempaa, joten toiminta vaikuttaa ammattimaisemmalta. Tämä on hieno haaste, mihin tarttua, Raiskio sanoo.

Raiskio jättää nyt kotikaupunkinsa taakseen ja hyppää kohti tuntematonta jääkiekon vuoksi. Mikä pelistä tekee niin kiehtovan, että hän haluaa elää elämänsä sen parissa?

– Jääkiekko on minulle sellainen ensi rakkaus, mikä vain jatkuu. Se on vienyt isosti mukanaan pikkupojasta alkaen. Itse laji on hyvin vaikea yhdistelmä luistelua, vauhtia, pelivälineen käsittelyä ja fyysisyyttä. Mitä korkeammille sarjatasoille mennään, sen enemmän myös taktinen osaaminen tulee mukaan kuvioon. Tämä on todella vaikea, monipuolinen ja kiehtova laji.

Kommentoi

Palvelut