Koljonen iski suomalaista sulkapallohistoriaa – loistovoitto varmisti ensimmäisen aikuisten EM-mitalin

Kalle Koljonen kukisti puolivälierässä Kiovassa turnauksen kolmossijoitetun. AFP / LEHTIKUVA

Janne Lehikoinen / STT

Kalle Koljonen järjesti suuryllätyksen sulkapallon EM-kisoissa Kiovassa perjantaina, kun hän kukisti kaksinpelin puolivälierässä Tanskan Rasmus Gemken 21–15, 21–19. Gemke on turnauksen kolmossijoitettu ja maailmanlistalla sijalla 12.

Välieräpaikka varmisti EM-mitalin ja myös lajihistoriaa. Koskaan aiemmin ei Suomeen ole saatu EM-mitalia aikuisten tasolla, ennen Koljosta suomalaistiet olivat tyssänneet EM-puolivälieriin Pontus Jäntillä, Robert Liljequistilla, Anu Niemisellä, Jyri Aallolla ja Nanna Vainiolla.

Maailmanrankingissa sijalla 80 oleva 27-vuotias Koljonen ryntäsi avauserässä 5–0-johtoon ja piti otteen erän loppuun saakka. Toista erää Gemke johti parhaimmillaan kuudella pisteellä ja oli edellä vielä lukemissa 19–17, mutta Koljonen nousi komeasti ohi ja voittoon.

Koljonen totesi Sulkapalloliiton tiedotteessa olevansa ensimmäistä kertaa elämässään sanaton.

– Olen onnellinen, mutta minun täytyy hetki prosessoida tätä tulosta. Tämä oli parasta sulkapalloa, jota olen pelannut. Olen tiennyt, että pelaamalla parasta peliäni pystyn haastamaan Euroopan kärkipelaajia, mutta tässä kisassa olen onnistunut säilyttämään pelin tason koko ajan, Koljonen sanoi.

– Vastus oli tosi kova, todella upea voitto. Jo edelliskierroksen voitto Ranskan Toma Popov Juniorista (maailmanlistan 42:s) oli hieno, ja tämä turnaus on ollut Kallen paras saavutus myös pelillisesti. Kalle on jo pidemmän aikaa tehnyt hyvää, määrätietoista työtä, liiton päävalmentaja Nieminen puolestaan ihasteli STT:lle.

Lauantaisessa välierässä vastus kovenee, eikä kovemmaksi voi EM-tasolla äityäkään. Tanskan Viktor Axelsen on maailmanlistalla toisena ja hän on kansainvälisen sulkapalloliiton rankingtietojen mukaan tienannut urallaan päälle miljoona dollaria palkintorahaa (Koljonen 8 800 taalaa). Perjantain puolivälierässään Axelsen selvitti rankingissa 43:ntena olevan Ranskan Thomas Rouxelin 21–14, 21–15.

Kommentoi

Palvelut