Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taktinen pelikirja ratkaisee EM-suunnistuksen uudessa kilpailumuodossa – suunnistuksen EM-sprinttimitalit ratkaistaan tällä viikolla Sveitsissä

Viestin MM-mitalisti Aleksi Niemi ja moninkertainen arvokilpailukävijä Maija Sianoja kuuluvat Suomen konkariosastoon tällä viikolla Sveitsissä kisattavissa suunnistuksen EM-sprinttikilpailuissa. Yksi joukkueen nuorista on Akseli Ruohola, joka Sianojan, Niemen ja ensikertalainen Veera Klemettisen kanssa jahtaa menestystä helatorstaina avausmatkalla sprinttiviestissä.

Sveitsin ja Ranskan rajan tuntumassa sijaitsevassa Neuchatelin kaupungissa yleisöä ei päästetä kisareittien varrelle.

– Minulla on ollut taipumusta jännittää. Se, ettei yleisöä ole paikalla, vähentää ehkä jännitystä, Ruohola mainitsi viime viikolla maajoukkueen etälehdistötilaisuudessa ja nosti esiin hyvän puolen siitä, että kisat näkee vain televisiosta.

Suunnistajien talvi oli poikkeuksellinen, kun ulkomaanleireille ei ollut asiaa. Lumipeite oli paksu Suomen eteläosia myöten, joten kauteen valmistautumisessa on pitänyt tehdä kompromisseja.

Ruoholan talviharjoitteluun kuului hiihtoa Saariselällä, mutta myös viikon suunnistusjakso maaliskuussa Ahvenanmaalla.

– Ne olivatkin sitten talven ainoat varsinaiset leirit. Talvella keskityin pitämään perusharjoittelun laadukkaana. Hiihtokilsoja taisikin tulla eniten koskaan, myös Lappia etelämpänä hiihtänyt Ruohola tarkensi STT:lle.

– Helmikuussa kävin juoksemassa yleisurheilun SM-hallikisoissa 3 000 metrillä ja mittaamassa vauhtia.

"Psyykkinen puoli ja taktinen osaaminen"

Avausmatkan jälkeen Ruohola odottaa knockout-sprinttiä, joka on ensimmäistä kertaa arvokilpailuohjelmassa. Kilpailu jakautuu perjantaille ja lauantaille, kun päivistä ensimmäisenä pitäisi lunastaa pääsy karsinnasta erävaiheeseen.

– Lähden todella innoissani kokeilemaan knockout-sprinttiä. Koen, että olen vahvoilla ja lähden haastamaan muita. Psyykkinen puoli ja taktinen osaaminen ratkaisevat tuossa kilpailumuodossa todella paljon. Se ratkaisee, miten pystyy toteuttamaan taktista pelikirjaa.

Päätöspäivänä sunnuntaina ohjelmassa on vielä normaali sprinttikilpailu. Suomen päävalmentajan Fredric Portinin mukaan suomalaiset taistelevat mitaleista jokaisessa kilpailussa, mutta Ruohola suhtautuu asiaan maltillisesti.

– Lähden tekemään ehjiä suorituksia. Uskon, että tuloslistalla sellainen kantaa 15 parhaan joukkoon. Sitten olisin varmasti tyytyväinen mies, 22-vuotias lääketieteiden opiskelija suunnitteli.

Sujuvaa suunnistusta ja maksimivauhtia

Myös Niemi on ollut tuttu näky juoksuradoilla. Hän haki jo viime vuonna sprinttikovuutta ja -vauhtia kansallisen tason kilpailuista ja on jatkanut tätä talviharjoittelussaan.

– Olen päässyt juoksemaan kovavauhtisia treenejä hyvässä porukassa niin radalla kuin muissakin treeneissä.

Niemen kunto on huippuluokkaa, mutta juoksun pitää kulkea myös kartta kädessä.

– Suunnistuksen pitää olla sujuvaa, ja vauhdin pitää pysyä maksimaalisena. Hyvänä päivänä ja omalla perussuorituksella voin taistella mitalista matkalla kuin matkalla.

Klemettinen väläytti viime vuonna SM-kilpailuissa ja huhtikuussa EM-näyttökilpailuissa.

– Vähän enemmän ja vähän kovempaa treeniä. En ole kokenut olosuhteita ongelmaksi, Klemettinen sanoi.

Sianoja kävi hiihtämässä Lapissa, mutta pysytteli muuten Turun harjoitusmaisemissa. Vuonna 2018 hän oli EM-sprintin kymmenes, joten Sveitsiin on selkeä tavoite.

– Jos sijoitus paranee, voin olla tyytyväinen. Edellisestä kansainvälisestä startista on puolitoista vuotta, ja koronakin tuo lisäjännitystä.