Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huuhkajat jäi EM-kenraalissaan kauas parhaastaan ja hävisi Virolle

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue suuntaa EM-lopputurnaukseen tappio niskassaan, kun Viro haki Helsingin olympiastadionilta 1–0-vierasvoiton.

Viro-kamppailu jättää paljon kysymysmerkkejä ilmaan, sillä Huuhkajat oli kaukana parhaastaan. Viro on Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan maailmanlistalla sijalla 116.

– Kokonaisuudessaan oli laimeaa. Perusliikkuminen oli riittämättömällä tasolla, Suomen mietteliäs päävalmentaja Markku Kanerva sanoi Viasatin haastattelussa.

Suomen maalivahti Lukas Hradecky tunnetaan huumorintajustaan, mutta häneltäkin olivat vitsit vähissä.

– Haluttiin tarjota positiivinen elämys ja hyvä esitys, eikä tullut kumpaakaan. Tätä huonommin ei voi mennä, Hradecky kertoi.

Pukin nilkka kestää

Vaihdosta reilun tunnin jälkeen kentälle tullut Teemu Pukki sai pelaamattomuutensa jälkeen tärkeitä minuutteja.

– Nilkan kanssa ei ole ongelmia, Pukki kertoi huojentavan tiedon.

Ottelu oli Suomelle viimeinen ennen 11. kesäkuuta alkavaa EM-lopputurnausta. Huuhkajat kohtaa EM-kisoissa Tanskan Kööpenhaminassa 12. kesäkuuta, Venäjän Pietarissa 16. kesäkuuta ja Belgian Pietarissa 21. kesäkuuta.

Molemmat joukkueet, Suomi ja Viro, lähtivät otteluun kolmen keskuspuolustajan ryhmityksellä, joka muuntautui puolustussuuntaan muotoon 5–3–2.

Suomen toppareina pelasivat Joona Toivio, Paulus Arajuuri ja Leo Väisänen. Jukka Raitala ja Pyry Soiri aloittivat niin sanottuina wing-backeina eli voimakkaasti hyökkäyksiin nousevina laitapuolustajina.

Keskikentällä avauksessa olivat Glen Kamara, Robin Lod sekä Rasmus Schüller ja hyökkäyksessä Joel Pohjanpalo sekä Marcus Forss.

Suomi jäi vähille huippupaikoille

Ottelun alkua leimasi varovaisuus, mutta siitä huolimatta Suomen pelaajille tuli liikaa huolimattomuusvirheitä.

Yhdestä niistä Viro oli vähällä rankaista, kun Väisäselle tuli paha pallonmenetys. Rauno Sappinen pääsi puolittain läpi, mutta Hradecky torjui melko pienestä kulmasta tulleen laukauksen.

Vaisun alun jälkeen Suomi pääsi peliin paremmin mukaan ensimmäisen puoliajan edetessä. Soiri loi hyökkäysuhkaa oikealla laidalla, mutta monta vaarallista paikkaa Suomi ei pystynyt luomaan. Ei niitä tosin monta saanut Virokaan.

Suomella oli suuria vaikeuksia pelata palloa Viron puolustusmuodon sisälle. Vastaiskuja kytännyt vierasryhmä selvisi valtaosan ottelusta yllättävän helpolla.

Päävalmentaja Kanerva teki tauolla kaksi vaihtoa, kun Toivio sekä Forss tulivat sivuun ja Daniel O'Shaughnessy sekä Fredrik Jensen kentälle.

Vajaan tunnin kohdalla Suomi sai kylmää vettä niskaansa, kun Sappinen laukoi Viron rangaistuspotkusta johtoon. Tanskalaiserotuomari Jörgen Burchardt vihelsi rangaistuspotkun Soirin rikottua vaihdosta kentälle tullutta Artur Pikkia.

Takaiskun jälkeen Kanerva teki triplavaihdon, kun Teemu Pukki, Robert Taylor ja Jere Uronen tulivat kentälle. Pukin juokseminen kentälle oli monelle Huuhkajien kannattajalle helpotus, sillä hän on toipunut nilkkavammastaan pelikuntoon.

Takaa-ajoasemassa Huuhkajat painoi pelin väkisin Viron kenttäpuoliskolle, mutta paikoille pääsy oli vaikeaa ja muutamat viimeistely-yritykset jäivät vaisuiksi. Suomen pelaamista leimasi loukkaantumisten välttely, vaikkei se selitä tappiota.

Sparv kokoonpanosta sivussa

Oma huolenaiheensa on kapteeni Tim Sparv, joka oli kokoonpanosta poissa. Sparv on kärsinyt polvivammasta.

Suomi suuntaa EM-turnaukseen tylyllä viime aikojen tilastolla. Joukkue on hävinnyt tänä kalenterivuonna kolmesti ja pelannut kahdesti tasan. Vastustajat olivat tosin ennen Viroa vahvoja jalkapallomaita, sillä Huuhkajat kohtasi Bosnia-Hertsegovinan, Ukrainan, Sveitsin ja Ruotsin.

Samalla Huuhkajien voitottomien pelien sarja venähti kuuteen. Viro-otteluun päästettiin 1 250 katsojaa.