Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltalainen Sydney McLaughlin teki uuden maailmanennätysajan naisten 400 metrin aidoissa

Yhdysvaltalaisurheilija Sydney McLaughlin on juossut naisten 400 metrin aitojen uuden maailmanennätysajan. McLaughlin ylitti maaliviivan ajalla 51,90. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto AFP ja uutiskanava NBC .

AFP:n mukaan 21-vuotias McLaughlin on ensimmäinen nainen, joka on juossut alle 52 sekunnin ajan. Hän kisasi sunnuntaina hallitsevan olympia- ja maailmanmestari Dalilah Muhammadin kanssa.

Edellinen ennätys oli Muhammadin hallussa. Hän saavutti 52,16 sekunnin aikansa Qatarin Dohassa vuonna 2019 järjestetyissä maailmanmestaruuskisoissa. Sunnuntaina Muhammad selvitti aidat toiseksi nopeimpana ajalla 52,42.

Sunnuntaina kolmannelle sijalle ja täten myös olympiajoukkuepaikkaan ylsi Anna Cockrell, joka aitoi maaliin ajalla 53,70.

Juoksua lykättiin äärimmäinen helteen vuoksi

Uutiskanava NBC:n mukaan McLaughlin peitti suunsa ja polvistui ylitettyään maaliviivan ja nähtyään voittoaikansa. Viereisellä radalla juossut Muhammad oli ensimmäisenä urheilijana kättelemässä ja halaamassa uutta maailmanennätysaituria.

Muhammad on itse kärsinyt NBC:n mukaan tänä vuonna sekä koronatartunnasta että reisivammasta.

Uutiskanavan mukaan illan koitosta lykättiin neljällä ja puolella tunnilla äärimmäisen kuumuuden vuoksi. Lämpötilat pyörivät 43 asteen tienoilla, ja radalla paahde saattoi tuntua jopa 65 asteiselta.

Yhdysvaltain yleisurheilijat ovat ratkoneet Tokion kisaedustuksia Eugenen karsintakilpailuissa.

Iltapäivällä radalta kärrättiin NBC:n mukaan pyörätuolilla pois ainakin kaksi urheilijaa. Toinen näistä oli seitsenottelija Taliyah Brooks.

Hänet vietiin ambulanssilla sairaalaan, jossa hänen todettiin olevan kunnossa. Brooks palasi sittemmin Hayward Fieldille, mutta hän ei saanut lääkintätiimiltä lupaa jatkaa.

Suurlupaus ja pomppuihme

Karsintojen päätöspäivänä mentiin kovaa myös miesten 200 metrillä, kun maailmanmestari Noah Lyles tykitti kauden kärkituloksen 19,74. Myös toiseksi ja kolmanneksi yltäneet Kenny Bednarek (19,78) ja vasta 17-vuotias superlupaus Erriyon Knighton lunastivat olympialiput.

Finaalijuoksussa Knighton paranteli alle 20-vuotiaiden ME-tulostaan lukemiin 19,84. Knighton nappasi ikäluokan ennätyksen jo lauantaina Usain Boltilta, kun hän kirmasi alkuerän aikaan 19,88.

Korkeuden ja pituuden pomppuihme JuVaughn Harrison otti karsintojen päätöspäivänä voitot molemmissa päälajeissaan. Harrison räväytti pituushypyssä ennätyksensä lukemiin 847 ja ylitti korkeushypyssä tuloksen 233.

Urheilumedia ESPN:n mukaan Harrisonista tulee Tokiossa ensimmäinen yhdysvaltalainen yli sataan vuoteen, joka kilpailee samoissa olympialaisissa sekä korkeudessa että pituudessa. Jim Thorpe edusti Yhdysvaltoja vastaavalla lajiyhdistelmällä Tukholman kisoissa 1912.

Lylesin ohella kauden kärkitulokseen ylsi vasta 19-vuotias Athing Mu, joka kellotti naisten 800 metrin voittoajaksi 1.56,07. Tulos on yhdysvaltalaisnaisten kaikkien aikojen kakkosaika 800 metrillä.