Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moniottelija Huntingtonin tavoitteena on rikkoa olympia-Tokiossa liki 30 vuotta vanha MM-Tokion Suomen ennätys

Maria Huntington otteli toukokuun lopulla Itävallan Götzisissä naisten seitsenottelussa 6 318 pisteen sarjan. Hän jäi Satu Ruotsalaisen Tokion MM-kisoissa 1991 tekemästä Suomen ennätyksestä vain 86 pisteen päähän.

– Olisi todella hienoa, jos Tokion olympialaisissa vajaan kuukauden päästä tekisin uuden ennätyksen. Lähden Japaniin 23. heinäkuuta viimeistelyleirille ja sitä ennen ehdin harjoituksissa täällä Tampereella kohentaa heikoimpia lajejani, Huntington sanoo.

Ruotsalainen sijoittui neljänneksi MM-kisoissa elokuun lopulla 1991 Tokion muutama vuosi sitten puretulla vanhalla stadionilla. Sama sija ei ole uudella stadionilla 4.–5. elokuuta Huntingtonille realistinen tavoite.

– Jos teen 6 400 pistettä, se riittänee kahdeksan parhaan joukkoon. Jos heikot lajit kuula ja keihäs kohenevat, se on mahdollista. Ja jos ennen viimeistä lajia 800:aa metriä ennätys vaatii parin sekunnin parannusta, sen lupaan tehdä, Huntington sanoo.

Kuumaa ja kosteaa

Huntington lentää ensin Tokioon, jossa aikaero Suomeen on kuusi tuntia. Lentokentällä on koronatesti, jonka jälkeen matka jatkuu Fukuokaan Kyushun saarelle.

– Fukuokasta on noin 50 kilometrin ajomatka Sagaan, missä on viikon viimeistelyleiri. Totutellaan kuumaan ja kosteuteen, olympiakomitean lajiryhmävastaava Olli-Pekka Kärkkäinen sanoo.

Huntington teki ennätyksensä 6 339 kaksi vuotta sitten Lappeenrannassa. Silloin lämpöä ottelutilanteessa oli vajaat 15 astetta.

– Olen vähän kysellyt, mitä on otella kuumassa ja kosteassa. Onneksi molempina päivinä on kaksi lajia aamupäivällä ja loput vasta illalla. Välissä ja myös lajien välissä täytyy käyttää kylmiä pyyhkeitä ja liivejä sekä syödä mahdollisimman paljon.

Sagassa ja sen jälkeen muutaman päivän viimeistelyjakson aikana Tokiossa ei tehdä kuin viimeistelyharjoituksia ja keskitytään löytämään paras suoritustaso.

Junnila uskoo kehittyneensä

Toinen Tampereen Pyrinnön olympiaurheilija, korkeushyppääjä Ella Junnila ylitti olympiarajan 196 maaliskuussa Puolassa Torunin EM-hallikisoissa, mutta ulkona kesän paras tulos on "vain" 190 Jyväskylässä kesäkuun alussa. Hänen ulkorataennätyksensä on 195 Tampereelta kaksi vuotta sitten.

– Kahden viikon kilpailutauon aikana olen uuden valmentajan (Tuomas Sallinen) ohjauksessa keskittynyt nykyisiin vahvuuksiin. Harjoitukset ovat koko ajan tuntuneet paremmilta ja paremmilta. Lihastuntuma ja hypyn rytmitys on saatu kasaan, Junnila sanoo.

Ennen lentoa Tokioon Junnila treenaa Tampereella. Hyvän fiiliksen hakeminen kaikkeen tekemiseen on tärkeintä.

– Treeneissä rima laitetaan mahdollisimman korkealle. Kaipaan haasteita. Torunin hyppy oli tasapainoinen, mutta en harrasta jossitteluja siitä, olisiko sillä mennyt korkeammalta, enkä kerro, mitä on harjoituksissa mennyt, Junnila väistää kysymyksen.

Olosuhteet Sagassa vastaavat Tokiota, vaikka hyppypaikan alusta on hieman erilainen.

– En ole koskaan käynyt Japanissa. Kaksi vuotta sitten Dohassa oli myös kuuma etenkin, kun treenasi stadionin ulkopuolella, Junnila muistaa.

Tokiossa on ennusteiden mukaan noin 31 astetta, kun karsinta käydään 5. elokuuta aamupäivällä ja finaali 7. elokuuta illalla. Ilman kosteus on yli 90 prosenttia.